Кадри Весељи захтева решавање случаја у коме криминалци на видео снимку помињу његово име. Зашто се овај видео материјал појављује после шест година, пита се председник Скупштине Косова

После објављивања видео снимака у којима се појављују људи осумњичени за кривична дела примања мита и узимања новца, самим тим и позивање њихових имена са председником Склупштине Косова Кадријем Весељијем, Весељи је затражио одговорност од косовских органа за спровођење закона. На конференцији за медије је он је запитао због чега су видео снимци, које су пренели приштински медији, објављују управо ако они постоје већ 6 године и нико није преузео никакве правне радње.

 „Неки медији су ове недеље објавили видео материјал из случаја организованог криминала, где протагонисти, који су осумњичени за злочине експлоатације, преваре и друга тешка кривична дела, апострофирају моје име. Желим да кажем да ја немам никакве везе са овим случајем или са људима који су укључени у овај случај. Ради се о класичном случају преваре и манипулације, за које сам уверен да су истражни и правосудни органи били правовремено обавештени“, рекао је Кадри Весељи на конференцији за новинаре.

Весељи је истакао да је спреман да одмах поднесе оставку, ако постоји само једна назнака његовог учешћа у овој афери, али је додао да када се разјасни истина о овом догађају, некога треба позвати на кривичну и институционалну одговорност.

„Кажем са пуним поверењем: моје име је злоупотребљено у овом кривичном делу преваре. Када се сазна истина,неко ће морати да полаже кривичне и институционалне рачуне. Без обзира да ли је тај неко  део полиције, правосудног система или политике “, рекао је Весели.

Шеф Скупштине Косова је затражио да се разјасне нека питања која се природно сама по себи намећу поводом овог случаја и да се то односи на функционисање органа за спровођење закона и институција на Косову.

 „Како је могуће да се поводом овог случаја организованог криминала из 2013. године, предузјима акција са закашњењем од 6 година? Ко је лице или су у питању људи који су организовани криминал покривали више од 6 година? Зашто су ти видео записи били у некој фиоци полиције или тужилаштва толико година, рекао је Весељи и обећао да ће овај случај истерати на чистац до краја.

„Нема сумње, јасно је да је ово шема организованог криминала и уверавам вас да ће овај посао ићи до краја. До потпуног разјашњења случаја и вођења кривичне одговорности свих који су били укључени у злоупотребу и покушај да се у читав сличај увучем ја и окаља моје име. Неко треба да преузме одговорност. Неко мора да одговори за све ово, ”рекао је Кадри Весели на конференицји за новинаре која је данас одржана у Скупштини Косова у Приштини.

Организације цивилоног друштва затражиле су разјешњење поводом случаја помињања Кадрија Весељија у криминалној афери групе Албанаца који су недавно ухапшени и суд им је одредио притвор од месец дана. Неколицина ухапшених у видео снимку помиње председника Скупштине Косова и суму од 200.000 евра за зеленашење и наплату услуге.  Косовска полиција је поводом овог случаја ухапсила  пре два дана пет особа, док се за две још трага.

Петорица ухапшених албанаца сумњичи се да су починили кривична дела „зеленаштво“, „принуда“ и „превара“ и да су током претходних година незаконито прибавили и присвојили непокретну и покретну имовину која се процењује на више од 2,5 милиона евра, док се сумња да је укупна штета већа од шест милиона евра.