Харадинај: Приштина спремна на споразум две државе – Ђурић: Србија и Косово и Метохија су једно друштво и то је реалност коју Приштина треба да прихвати

Косовски премијер Рамуш Харадинај поручио је, после састанка који је председник Александар Вучића одржао са представницима Срба са КиМ, да је Приштина спремна на споразум који ће одражавати реалност и постојање „две државе“ у њиховим садашњим границама. Србија, укључујући Косово и Метохију, је једно друштво и то је реалност коју у Приштини коначно треба да прихвате“, поручио је Ђурић Харадинају.  

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај


Време је да се прихвате европске вредности, а не логика прошлости која је донела само трагедије и бол, рекао је Харадинај реагујући на обраћање Александра Вучића, који навео да су припремљене снажне мере као одговор на понашање Приштине.
Харадинај је на Твитеру написао да је Косово друштво које припада и косовским Србима.
Што се тиче преговора са Београдом, косовски премијер подржава договор који ће одражавати реалност.

„Косово је спремно за споразум који ће одражавати реалност и постојањедве државе у њиховим садашњим границама, уз узајамно поштовање“, поручио је Харадинај.

Директор Канцеларије Марко Ђурић је одговорио да Харадинај треба да прихвати стварност да је Аутономна покрајина Косово и Метохија део Републике Србије, а Србија је спремна за споразум којим ће Аутономној покрајини Косово и Метохија гарантовати највиши степен аутономије, у складу са европским и светским стандардима, наовди се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

„Такође, спремни смо да гарантујемо бројна људска права, укључујући право на употребу језика и писма за житеље албанске народности у нашој јужној покрајини, образовање на матерњем језику и много шта друго. Србија је држава и Албанаца са Косова и Метохије и потребно нам је међусобно поштовање и уважавање.  Србија, укључујући Косово и Метохију, је једно друштво и то је реалност коју у Приштини коначно треба да прихвате“, поручио је Ђурић Харадинају.

У саопштењу се даље наглашава да Харадинај две године гази све споразуме и договоре и чини апсолутно све да сруши дијалог Београда и Приштине.

„И то чини пред очима целог света. Данас веома лоше глуми жељу за споразумом, пласирајући идеје које су ван контакта са стварношћу у Србији, чији је Косово и Метохија саставни део“, закључује на крају директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

И.М.