fbpx

Haradinaj: Priština spremna na sporazum dve države – Đurić: Srbija i Kosovo i Metohija su jedno društvo i to je realnost koju Priština treba da prihvati

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, Фото Канцеларија за КиМ

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je, posle sastanka koji je predsednik Aleksandar Vučića održao sa predstavnicima Srba sa KiM, da je Priština spremna na sporazum koji će odražavati realnost i postojanje "dve države" u njihovim sadašnjim granicama. Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, je jedno društvo i to je realnost koju u Prištini konačno treba da prihvate“, poručio je Đurić Haradinaju.  
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je, posle sastanka koji je predsednik Aleksandar Vučića održao sa predstavnicima Srba sa KiM, da je Priština spremna na sporazum koji će odražavati realnost i postojanje „dve države“ u njihovim sadašnjim granicama. Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, je jedno društvo i to je realnost koju u Prištini konačno treba da prihvate“, poručio je Đurić Haradinaju.  

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Ramuš Haradinaj


Vreme je da se prihvate evropske vrednosti, a ne logika prošlosti koja je donela samo tragedije i bol, rekao je Haradinaj reagujući na obraćanje Aleksandra Vučića, koji naveo da su pripremljene snažne mere kao odgovor na ponašanje Prištine.
Haradinaj je na Tviteru napisao da je Kosovo društvo koje pripada i kosovskim Srbima.
Što se tiče pregovora sa Beogradom, kosovski premijer podržava dogovor koji će odražavati realnost.

„Kosovo je spremno za sporazum koji će odražavati realnost i postojanjedve države u njihovim sadašnjim granicama, uz uzajamno poštovanje“, poručio je Haradinaj.

Direktor Kancelarije Marko Đurić je odgovorio da Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, a Srbija je spremna za sporazum kojim će Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima, naovdi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

„Takođe, spremni smo da garantujemo brojna ljudska prava, uključujući pravo na upotrebu jezika i pisma za žitelje albanske narodnosti u našoj južnoj pokrajini, obrazovanje na maternjem jeziku i mnogo šta drugo. Srbija je država i Albanaca sa Kosova i Metohije i potrebno nam je međusobno poštovanje i uvažavanje.  Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, je jedno društvo i to je realnost koju u Prištini konačno treba da prihvate“, poručio je Đurić Haradinaju.

U saopštenju se dalje naglašava da Haradinaj dve godine gazi sve sporazume i dogovore i čini apsolutno sve da sruši dijalog Beograda i Prištine.

„I to čini pred očima celog sveta. Danas veoma loše glumi želju za sporazumom, plasirajući ideje koje su van kontakta sa stvarnošću u Srbiji, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo“, zaključuje na kraju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

I.M.

%d bloggers like this: