fbpx

Nova korupcionaška afera potresa Kosovo

Кадри Весељи

Nakon što je televizija „Koha Vizioni“ prethodnih dana emitovala dva tajno snimljena video snimka koji pokazuju klasičan primer zelenašenja, prinude i prevare jednog kosovskog biznismena, a u kojem jedan od aktera tvrdi da je navodno predsednik parlamenta Kadri Veselji dobio 200 hiljada evra, Veselji je održao konferenciju za štampu, negirajući svoju umešanost.

Nakon što je televizija „Koha Vizioni“ prethodnih dana emitovala dva tajno snimljena video snimka koji pokazuju klasičan primer zelenašenja, prinude i prevare jednog kosovskog biznismena, a u kojem jedan od aktera tvrdi da je navodno predsednik parlamenta Kadri Veselji dobio 200 hiljada evra, Veselji je održao konferenciju za štampu, negirajući svoju umešanost.

„Želim da vas uverim da ja nemam ništa sa ovim slučajem i sa ovim osobama. Ovo je slučaj prevare i ja sam ubeđen da su istražni organi i tužilaštvo upoznati na vreme. Ovo je moj moral, ovo je moje životno uverenje, ovo je moja politika. Moje ime je iskorišćeno u ovom kriminalnom aktu prevare. Kada se pokaže istina, neko će položiti račun. Ako samo jedna indikacija pokaže da sam bio uključen, ja ću podneti ostavku“, izjavio je Veselji.

Veselji je zatražio i da se razjasni kako je moguće da su policija Kosova i tužilaštvo o ovom slučaju prevare i zelenašenja bili upoznati još 2013. godine i da ništa do sada nisu preduzeli protiv ove kriminalne grupe.

“….Kome je ili za čiji je račun ovo trebalo… Zašto su ovi video snimci bili u fijokama policije i tužilaštva toliko godina”, upitao je Veselji.

Prema pisanju dnevnog lista “Koha ditore”, policija Kosova je uhapsila pet osoba. Četvorici je određen pritvor od mesec dana, a jedan od njih, Rahim Hašimi je pušten iz pritvora. Takođe se ne isključuje da je broj članova ove kriminalne grupe bio veći.

Ova lica se sumnjiče da su do sada ilegalno prisvojili imovinu procenjenu na preko 2,5 miliona evra.

Inače, Rahima Hašimija,  koji je odmah po privođenju i pušten na slobodu, pre dve godine je uhapsila policija Kosova pod sumnjom da je od dve osobe protiv kojih je započeo krivični postupak tražio 100 hiljada evra sa obećanjem da će umanjiti kaznu ili okončati postupak.

Predsednik parlamenta je putem svog fejsbuk profila obavestio javnost da je podneo krivičnu prijavu protiv osoba koje su, prema njegovom mišljenju, zloupotrebile njegovo ime.

“Ja ću ići do kraja da razjasnim ovaj slučaj i ustanovim krivičnu odgovornost svih uključenih, one koji su počinilu kriminal i oni koji su prikrivali kriminal šest godina”, napisao je Veselji na fejsbuk profilu.

Dok su s jedne strane Veseljijeve partijske kolege oglašavale povodom ovog slučaja, tvrdeći da on nema nikakve veze sa ovom kriminalnom grupom, s druge strane predstavnici opozicionih partija traže ostavku Veseljija.

Aljbuljena Hadžiu iz Pokreta Samoopredeljenje je zapitala kako je moguće da tužilaštvo Kosova koje je posedovalo ove snimke još 2013 godine nikada nije ispitalo Veseljija, barem kao svedoka, ako ne kao osumnjičenog, dok je Dardan Molićaj iz Socijaldemokratske partije konstatovao da Veselji ni sada nije pozvan barem da da izjavu povodom pominjanja njegovog imena.

U iščekivanju daljih pravosudnih procedura, povodom skandala zelenašenja i prinude, reagovalo je i civilno društo koje je ocenilo da je politika iznad pravde.

U predstavljenom izveštaju Instituta “Riinvest”-a, pod nazivom “Korupcija od strane ponude – perspektiva biznisa” navodi se da oko 73 % biznismena smatra da je korupcija ozbiljan problem, a na osnovu sprovedene ankete, 25 % kompanija je uključeno u korupcionaške afere.

Samo 36 biznisa ili 7%  anketiranih biznismena je izjavilo da su im javni zvaničnici tražili mito u zamenu za uslugu ili rešavanje problema , dok je 10 % prijavilo slučajeve kod kompetentnih autoriteta. Više od 40 % anketiranih je odgovorilo da nisu primenjene nikakve mere prema prijavljenim zvaničnicima.

Predstavnici civilnog društva koji su učestvovali na predstavljanju ovog izveštaja su istakli da se u preko 70 %  slučajeva korupcije koji su završili u tužilaštvu uopšte nije sudilo.

Ethat Miftari iz Kosovskog instituta za pravdu, komentarišući najnoviju aferu u kojoj se pominje ime Veseljija i 200 hiljada evra, koje je navodno dobio u zamenu za dozvolu za izgradnju bolnice u sklopu Univerzitetskog bolničkog centra u Prištini, ističe da sam čin što je predmet prebačen u sud u Uroševcu govori o vezama uhapšenih osoba sa policijom i tužilaštvom.

Inače, zanimljivo je da je Afrim Ataši iz Agencije protiv korupcije izjavio da izneti podaci u izveštaju Instituta “Riinvest” nisu baš realni, ali da svedoče da nešto nije u redu. On je obrazložio da ne postoji mehanizam da se prikupe tačni podaci vezani za korupciju od strane biznisa ili zvaničnika uključenih u takve slučajeve. U ovom kontekstu je istakao da u je u sklopu Agencije protiv korupcije planirano da se u sistem prijave imovine ubace inspektori Poreske administracije Kosova i drugih institucija, kako bi se videlo kako su se obogatili ovi zvaničnici.

KosovoLajv – Violeta Oroši Beršaj

%d bloggers like this: