Призрен: Обележена слава Богословије Кирило и Методије – Грамата за доброчинство уручена Славиши Радивојевићу из Средске

Свечаном празничном литургијом, коју су уз саслужење свештенства и монаштва у Саборном Храму Светог Ђорђа у Призерну служили владика Теодосије и Максим, ученици и професори обележили су празник Кирила и Методија, славу Богословије у Призрену.

Свечана литургија, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Међу бројним гостима са Косова и Метохије, али и из уже Србије и региона били су и студенти и професори Филозофског факултета у Београду предвођени професором Милошем Ковићем. По прочитаном Јеванђељу беседио је владика Максим.

Честитајући празник владика западноамерички Максим је рекао да прослављајући велике словенске раноапостоле и просветитеље Кирила и Методија, којима је посвећена Богословија у царском граду Призрену, прослављамо Оне који благословима надахњују генерације ђака и професора.

„Свети раноапостолни Методије и Кирило нису били људи који би заступали једну или другу страну.  У том времену, као што знамо, с једне стане је била цариградска патријаршија с друге римска црква међу којима је постојао извесни антагонизам. Оно што су они учинили јесте да су без обзира на тадашње разлике гледали на јединствену благодат Христову, да њу пренесу тадашњним житељима Паноније и других области и тако је данас и нама пример да никада не гледамо уске историјске интересе, него да гледамо на есхатолошку будућу и чудосну димензију љубави Божје и жеље да све људе приведемо у јединство и да раздељено сјединимо“, рекао је владика Максим.

После резања славског колача владика Рашко – призренски Теодосије је уручио посебну захвалницу (Грамату) Славиши Радивојевићу, који је несебично помагао обнови светиња у призренском крају.

Владика Теодосије уручује Грамату Славиши Радивојевићу, фото: О.Радић, ГрачаницаОнлајн

Радивојевић, који са пороидцом живи у Лугану у Швајцарској, финансијски је помогао обнову цркве Успење Пресвете Богородице, Светог Ђорђа и Светог Николе у Средској, одакле и сам потиче и користи сваку прилику да одмор проведе у родном крају, где је и обновио породичну кућу. Славиша Радивојевић је помагао и манастиру Светих Архангела код Призрена и користи сваки тренутак да помаже крај одакле је потекао и отишао у свет.

Захваљујући се гостима који су дошпли са свих страна као и владики Максиму који је, како је владика Теодосије рекао, најудаљенији али најчеше долази у посету, епискп рашко – призренски је такође изарзио благодарност Славиши Радивојевићу на доброчинству нагласивши да је „наше само оно то другима дарујемо“.

„Благодарност свима добротворима, ктиторима и онима који помажу, како нашу Богословију тако и манастире, све то Господ записује у књигу живота“, рекао је Владика Теодосије и додао:

„Господ је рекао не бојте се Ја сам са вама у све дане у животу вашем! Управо уздајући се у помоћ Божју ми овде живимо, овде учимо, овде обитавамо и тиме потврђујемо Господу шта смо и доказали светим крштењем, које смо добили и тиме постали Христови војници, да правдамо своје крштено име и оно што јесмо, захваљући нашим светима и нашим прецима.“, нагласио је у беседи владика Теодосије.

Прослава Килрила и Методија, славе призренске Богословије настављено је уз бројне званице и госте у обновљеном здању Симе Андрејевића Игуманова у царском граду на Бистрици.

О.Р. И.М.