fbpx

Prizren: Obeležena slava Bogoslovije Kirilo i Metodije – Gramata za dobročinstvo uručena Slaviši Radivojeviću iz Sredske

Богословија

Svečanom prazničnom liturgijom koju su uz sasluženje sveštenstva i monaštva, u Sabornom Hramu Svetog Đorđa u Prizernu, služile vladike Teodosije i Maksim, učenici i profesori obeležili su praznik Kirila i Metodija slavu Bogoslovije u Prizrenu.

Svečanom prazničnom liturgijom, koju su uz sasluženje sveštenstva i monaštva u Sabornom Hramu Svetog Đorđa u Prizernu služili vladika Teodosije i Maksim, učenici i profesori obeležili su praznik Kirila i Metodija, slavu Bogoslovije u Prizrenu.

Svečana liturgija, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Među brojnim gostima sa Kosova i Metohije, ali i iz uže Srbije i regiona bili su i studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu predvođeni profesorom Milošem Kovićem. Po pročitanom Jevanđelju besedio je vladika Maksim.

Čestitajući praznik vladika zapadnoamerički Maksim je rekao da proslavljajući velike slovenske ranoapostole i prosvetitelje Kirila i Metodija, kojima je posvećena Bogoslovija u carskom gradu Prizrenu, proslavljamo One koji blagoslovima nadahnjuju generacije đaka i profesora.

„Sveti ranoapostolni Metodije i Kirilo nisu bili ljudi koji bi zastupali jednu ili drugu stranu.  U tom vremenu, kao što znamo, s jedne stane je bila carigradska patrijaršija s druge rimska crkva među kojima je postojao izvesni antagonizam. Ono što su oni učinili jeste da su bez obzira na tadašnje razlike gledali na jedinstvenu blagodat Hristovu, da nju prenesu tadašnjnim žiteljima Panonije i drugih oblasti i tako je danas i nama primer da nikada ne gledamo uske istorijske interese, nego da gledamo na eshatološku buduću i čudosnu dimenziju ljubavi Božje i želje da sve ljude privedemo u jedinstvo i da razdeljeno sjedinimo“, rekao je vladika Maksim.

Posle rezanja slavskog kolača vladika Raško – prizrenski Teodosije je uručio posebnu zahvalnicu (Gramatu) Slaviši Radivojeviću, koji je nesebično pomagao obnovi svetinja u prizrenskom kraju.

Vladika Teodosije uručuje Gramatu Slaviši Radivojeviću, foto: O.Radić, GračanicaOnlajn

Radivojević, koji sa poroidcom živi u Luganu u Švajcarskoj, finansijski je pomogao obnovu crkve Uspenje Presvete Bogorodice, Svetog Đorđa i Svetog Nikole u Sredskoj, odakle i sam potiče i koristi svaku priliku da odmor provede u rodnom kraju, gde je i obnovio porodičnu kuću. Slaviša Radivojević je pomagao i manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena i koristi svaki trenutak da pomaže kraj odakle je potekao i otišao u svet.

Zahvaljujući se gostima koji su došpli sa svih strana kao i vladiki Maksimu koji je, kako je vladika Teodosije rekao, najudaljeniji ali najčeše dolazi u posetu, episkp raško – prizrenski je takođe izarzio blagodarnost Slaviši Radivojeviću na dobročinstvu naglasivši da je „naše samo ono to drugima darujemo“.

„Blagodarnost svima dobrotvorima, ktitorima i onima koji pomažu, kako našu Bogosloviju tako i manastire, sve to Gospod zapisuje u knjigu života“, rekao je Vladika Teodosije i dodao:

„Gospod je rekao ne bojte se Ja sam sa vama u sve dane u životu vašem! Upravo uzdajući se u pomoć Božju mi ovde živimo, ovde učimo, ovde obitavamo i time potvrđujemo Gospodu šta smo i dokazali svetim krštenjem, koje smo dobili i time postali Hristovi vojnici, da pravdamo svoje kršteno ime i ono što jesmo, zahvaljući našim svetima i našim precima.“, naglasio je u besedi vladika Teodosije.

Proslava Kilrila i Metodija, slave prizrenske Bogoslovije nastavljeno je uz brojne zvanice i goste u obnovljenom zdanju Sime Andrejevića Igumanova u carskom gradu na Bistrici.

O.R. I.M.

%d bloggers like this: