fbpx

Vučić posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova: Beograd spremio mere protiv Prištine

Фото: РТС

Састанак у Београду, фото: РТС

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa političkim predstavnicima Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa političkim predstavnicima Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd spremio mere protiv Prištine, koja je uvela takse, i naglasio da će se sa njima ići posle sastanka u Parizu. Spremili smo mere. Gledaćemo da ne pogode Srbe na KiM, zato su one ograničene, ali vrlo snažne i oštre. Nećemo ići s njima dok se ne završi sastanak u Parizu“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, njegov zadatak u Parizu će biti da upozna predstavnike Evrope, Merkelovu i Makrona, o odgovoru Srbije posle devet meseci anticivilizacijskih taksi, rezolucije o tzv. genocidu, formiranju vojske, nesprovođenju Briselskog sporazuma od strane Prištine.

Predsednik je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, pripreme akcija FIT-a i ROSU za hapšenje više desetina Srba i apeluje na međunarodnu zajednicu da to spreči.

U ludilu borbe albanskih partija za rejting uvek stradaju Srbi, ukazao je predsednik i zamolio zemlje Kvinte da pokušaju da spreče pokušaj nove provokacije, koje imaju za cilj ne samo hapšenje nego i iseljavanje Srba.

Međutim, poručio je da u Parizu neće biti nikakvih razgovora o statusu KiM.

Poručio je, ironično, da je odlučio da bude neposlušan, pošto je video da mu u američkim izveštajima prete, kao i da će na još nešto hrabriji način i otvorenije da zastupa interese našeg naroda, ali i da se bori protiv „ludila Albanaca“.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić preneo je da je na sastanku sa predstavnicima Srba doneto sedam zaključaka o aktuelnoj situaciji na Kosovu, među kojima je i taj da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

Zaključke sa sastanka predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i rukovodiocima srpskih institucija u AP KiM prenosimo u celosti:

 

  1. Učesnici sastanka sa zadovoljstvom konstatuju da je na nedavno održanim lokalnim izborima u četiri opštine na severu AP KiM „Srpska lista“ ostvarila značajnu pobedu, i na taj način ubedljivo demonstrirala snažno jedinstvo srpskog naroda i njegovu nameru da ostane i opstane na teritoriji AP KiM uz sveprisutnu pomoć i podršku svih institucija Republike Srbije. Ovom pobedom je na miran, dostojanstven i demokratski način upućena poruka Prištini i međunarodnoj zajednici da se na srpski narod ne može uticati političkom represijom i ekonomskim pritiscima.

 

  1. Konstatovano je da rezultat ovih izbora nije blanko podrška nikome od izabranih političkih predstavnika, već je on pre svega poruka o želji srpskog naroda na severu AP KiM da se jedinstveno, i u neraskidivoj vezi sa Republikom Srbijom, bori za bolju i sigurniju budućnost na prostoru na kome oduvek živi. Stoga je najvažnija obaveza svih lokalnih institucija da u narednom periodu unaprede svoj rad, i da u saradnji sa Vladom Republike Srbije posvećeno rade na poboljšanju životnih uslova svih naših građana.

 

  1. Svi politički predstavnici srpskog naroda na teritoriji AP KiM, na svakom mestu i u svakom trenutku, moraju biti spremni da se svom snagom bore za interese svog naroda, a ukoliko političke okolnosti to nameću moraju biti spremni i da napuste svoje funkcije. Izabrani gradonačelnici na severu će obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu i u interesu građana, ukoliko u narednom periodu ne uslede novi politički, bezbednosni i ekonomski pritisci koji bi njihovo delovanje sa tih pozicija učinili besmislenim.

 

  1. Svi učesnici sastanka su saglasni da neće biti nikakvih daljih direktnih ili posrednih razgovora sa predstavnicima PIS u Prištini o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve do donošenja odluke o ukidanju necivilizacijske takse od 100% na proizvode iz Republike Srbije. Do završetka sastanka koji je, pod pokroviteljstvom francuskog predsednika i nemačke kancelarke, zakazan za početak jula u Parizu, Vlada Republike Srbije neće odgovarati uvođenjem kontramera na nerazumne i necivilizacijske trgovinske barijere, koje su kršenjem svih relevantnih sporazuma nametnute od strane PIS u Prištini. Ukoliko do razgovora u Parizu, ili kao njihov direktan rezultat, takse od 100% na proizvode iz Srbije ne budu ukinute, Republika Srbija će ponovo razmotriti svrsishodnost uvođenja kontramera u novonastalim političkim i ekonomskim okolnostima.

 

  1. Na sastanku je naglašena opredeljenost državnog rukovodstva i svih političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije da se do kompromisnog rešenja za pitanje KiM dođe mirno i putem dijaloga sa političkim predstavnicima albanskog naroda, ali je ponovljenja i spremnost Republike Srbije da svim sredstvima zaštiti srpski narod u slučaju pokušaja nasilnog narušavanja njegove bezbednosti i opstanka na teritoriji AP KiM. Izražena je i nada da će međunarodne misije odgovorno sprovoditi svoj mandat, kako do ostvarenja nasilnih scenarija nikada ne bi došlo.

 

  1. Sve srpske institucije i politički predstavnici u narednom periodu moraju na svaki mogući način pomoći realizaciju projekata iz investicionog plana podrške za AP KiM, koji su inicirali predsednik Republike Srbije i Kancelarija za KiM. Ovo svi moraju da shvate kao apsolutni prioritet, jer je ovo prvi put u nekoliko decenija da je Republika Srbija u mogućnosti da u tolikom obimu, kroz investicije u ekonomski razvoj, u obrazovne i zdravstvene institucije, i infrastrukturu, pomogne našem narodu u AP KiM.

 

  1. Politički predstavnici Srba i rukovodioci srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, izrazili su veliku zahvalnost predsedniku Vučiću za napore koje ulaže u zaštiti interesa srpskog naroda i države Srbije, kao i za sve veću i nesebičnu pomoć Republike Srbije bez koje srpski narod na KiM ne bi mogao da opstane.
%d bloggers like this: