Вучић после састанка са представницима Срба са Косова: Београд спремио мере против Приштине

Фото: РТС

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са политичким представницима Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Београд спремио мере против Приштине, која је увела таксе, и нагласио да ће се са њима ићи после састанка у Паризу. Спремили смо мере. Гледаћемо да не погоде Србе на КиМ, зато су оне ограничене, али врло снажне и оштре. Нећемо ићи с њима док се не заврши састанак у Паризу“, рекао је Вучић.

Како је додао, његов задатак у Паризу ће бити да упозна представнике Европе, Меркелову и Макрона, о одговору Србије после девет месеци антицивилизацијских такси, резолуције о тзв. геноциду, формирању војске, неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине.

Председник је изразио забринутост због, како је навео, припреме акција ФИТ-а и РОСУ за хапшење више десетина Срба и апелује на међународну заједницу да то спречи.

У лудилу борбе албанских партија за рејтинг увек страдају Срби, указао је председник и замолио земље Квинте да покушају да спрече покушај нове провокације, које имају за циљ не само хапшење него и исељавање Срба.

Међутим, поручио је да у Паризу неће бити никаквих разговора о статусу КиМ.

Поручио је, иронично, да је одлучио да буде непослушан, пошто је видео да му у америчким извештајима прете, као и да ће на још нешто храбрији начин и отвореније да заступа интересе нашег народа, али и да се бори против „лудила Албанаца“.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић пренео је да је на састанку са представницима Срба донето седам закључака о актуелној ситуацији на Косову, међу којима је и тај да нема дијалога Београда и Приштине док се не укину таксе.

Закључке са састанка председника Републике Србије, Александра Вучића, са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и руководиоцима српских институција у АП КиМ преносимо у целости:

 

  1. Учесници састанка са задовољством констатују да је на недавно одржаним локалним изборима у четири општине на северу АП КиМ „Српска листа“ остварила значајну победу, и на тај начин убедљиво демонстрирала снажно јединство српског народа и његову намеру да остане и опстане на територији АП КиМ уз свеприсутну помоћ и подршку свих институција Републике Србије. Овом победом је на миран, достојанствен и демократски начин упућена порука Приштини и међународној заједници да се на српски народ не може утицати политичком репресијом и економским притисцима.

 

  1. Констатовано је да резултат ових избора није бланко подршка никоме од изабраних политичких представника, већ је он пре свега порука о жељи српског народа на северу АП КиМ да се јединствено, и у нераскидивој вези са Републиком Србијом, бори за бољу и сигурнију будућност на простору на коме одувек живи. Стога је најважнија обавеза свих локалних институција да у наредном периоду унапреде свој рад, и да у сарадњи са Владом Републике Србије посвећено раде на побољшању животних услова свих наших грађана.

 

  1. Сви политички представници српског народа на територији АП КиМ, на сваком месту и у сваком тренутку, морају бити спремни да се свом снагом боре за интересе свог народа, а уколико политичке околности то намећу морају бити спремни и да напусте своје функције. Изабрани градоначелници на северу ће обављати своје дужности у пуном капацитету и у интересу грађана, уколико у наредном периоду не уследе нови политички, безбедносни и економски притисци који би њихово деловање са тих позиција учинили бесмисленим.

 

  1. Сви учесници састанка су сагласни да неће бити никаквих даљих директних или посредних разговора са представницима ПИС у Приштини о нормализацији односа Београда и Приштине све до доношења одлуке о укидању нецивилизацијске таксе од 100% на производе из Републике Србије. До завршетка састанка који је, под покровитељством француског председника и немачке канцеларке, заказан за почетак јула у Паризу, Влада Републике Србије неће одговарати увођењем контрамера на неразумне и нецивилизацијске трговинске баријере, које су кршењем свих релевантних споразума наметнуте од стране ПИС у Приштини. Уколико до разговора у Паризу, или као њихов директан резултат, таксе од 100% на производе из Србије не буду укинуте, Република Србија ће поново размотрити сврсисходност увођења контрамера у новонасталим политичким и економским околностима.

 

  1. На састанку је наглашена опредељеност државног руководства и свих политичких представника Срба са Косова и Метохије да се до компромисног решења за питање КиМ дође мирно и путем дијалога са политичким представницима албанског народа, али је поновљења и спремност Републике Србије да свим средствима заштити српски народ у случају покушаја насилног нарушавања његове безбедности и опстанка на територији АП КиМ. Изражена је и нада да ће међународне мисије одговорно спроводити свој мандат, како до остварења насилних сценарија никада не би дошло.

 

  1. Све српске институције и политички представници у наредном периоду морају на сваки могући начин помоћи реализацију пројеката из инвестиционог плана подршке за АП КиМ, који су иницирали председник Републике Србије и Канцеларија за КиМ. Ово сви морају да схвате као апсолутни приоритет, јер је ово први пут у неколико деценија да је Република Србија у могућности да у толиком обиму, кроз инвестиције у економски развој, у образовне и здравствене институције, и инфраструктуру, помогне нашем народу у АП КиМ.

 

  1. Политички представници Срба и руководиоци српских институција на Косову и Метохији, изразили су велику захвалност председнику Вучићу за напоре које улаже у заштити интереса српског народа и државе Србије, као и за све већу и несебичну помоћ Републике Србије без које српски народ на КиМ не би могао да опстане.