Prof. dr Ković u Gračanici: U toku je borba za istoriju

Милош Ковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Sagledavajmo srpsku istoriju tako da shvatimo da je ovo samo trenutak, a bilo je i strašnijih tenutaka, pa smo se vraćali i pobeđivali.“, rekao je profesor doktor istorijskih nauka sa Univerziteta u Beogradu Miloš Ković na predavanju „Istorija i savremeni trenutak, promene i situacije na terenu,  koja je juče održana u čitaonici „Darinka Jevrić“ u  Domu kuluture u Gračanici.

„Nemojmo se svađati sa sopstvenom istorijom jer je to pozicija u kojoj stalno izvlačimo sebi tepih ispod nogu. Sagledavajmo srpsku istoriju tako da shvatimo da je ovo samo trenutak, a bilo je i strašnijih tenutaka, pa smo se vraćali i pobeđivali.“, rekao je profesor doktor istorijskih nauka sa Univerziteta u Beogradu Miloš Ković na predavanju „Istorija i savremeni trenutak, promene i situacije na terenu,  koja je juče održana u čitaonici „Darinka Jevrić“ u  Domu kuluture u Gračanici.

Profesor Ković je posebno naglasio da srpsku istoriju treba sagledavati u dužim vremenskim kontinuitetima, kako bi deca shvatila u kakvom istorijskom trenutku žive. On je podsetio da je kroz našu bogatu i slavnu istoriju bilo i stašnijih momenata ali da smo se kao narod vraćali i pobeđivali .

„Srpski identitet mora biti ofanzivan i mora biti integrativan, ne sme se svoditi samo na jedno. Mi moramo biti svesni naših uporišta koje se nalazi u Svetosavlju. To smo isprobali i videli da funkuconiše, što bi odustajali od toga“, rekao je profesor doktor Miloš Ković.

Ković je proteklih nekolio dana, sa grupom od 48 studenata sa Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Begradu boravio na Kosovu i Metohiji obilazeći manastir Draganac, Svete Arhangele, Bogosloviju u Prizrenu ali i manastir Gračanicu.

Miloš Ković na predavanju u Gračanici, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Kada smo deo naroda koji ove godine slavi osam stotina godina postojanja Srpske pravoslavne crkve, treba da smo svesni da ovo što nam se sada događa jeste samo istorijski trenutak koji će proći kao i sve teškoće do sada“, rekao je prof. dr Miloš Ković.

On je podsetio da, ukoliko zbrajamo godine pod ropstvom, onda ćemo doći do zaključka da je naša  crkva duže živela u tuđim državama nego u svojoj, pa je preživela.

„Ne da je preživela nego imate granice koje su se širile od Sent Andreje do Ohrida i od Sofije do Gomirja. To je ogroman prostor u kome patrijaršija integriše srpski narod, dok su u središtu toga kultovi, Svetog Save, Svetog Simenuna, Svetog kneza Lazara i tako pet stitina godina“, naglasio je Ković.

Miloš Ković, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

On je podsetio da  uprkos tome što je kroz istoriju bio podvrgnut brojnim stradanjima, naš narod veoma žilav, vitalan i jak.

„U 20. veku vi imate baš genocid nad našim naorodom koji je uporediv sa onim što je učinjeno Jevrejima ili Jermenima. Stanje na terenu je takvo kakvo jeste, svi pomalo gubimo hrabrost i ja taj gubitak hrabrosti više vidim u Beogradu nego ovde“, primetio je Ković dodajući:

„Mi smo u Beogradu kao neke sveće, dođemo ovde kod vas da se upalimo, pa se onda vratimo malo tamo da svelimo i čim se ugasimo dođemo opet  da se ovde upalimo.“

Govoreći o našem jeziku ali i genetskim karakteristikama naroda, profesor doktor Miloš Ković je istakao da smo kao narod jako žilavi, ali da smo pobedivi na kratke staze, što naši neprijatelji jako dobro znaju i to koriste protiv nas.

Hrvat Ivo Pilar, koj je pandan našem Jovanu Cvijuću, svojevremeno je napisao da je tajna srpske moći u Svetom Savi i naconalnoj crvki. Gde oni stave ikonu Svetog Save tu počinje opasnost za hrvatsku i austrijsku ideju, napisao je Pilar, a podsetio Ković.

Prefesor doktor istorijskih nauka istakao je u Gračanici da istorija nije zatvorena knjiga i dogma koja ne može da se menja, nagasivši da se stalno dolazi do novi saznanja.

„Iako je došlo vreme evroatalanskih integracija niko ne teba da nas sprečava da govorimo istinu i predajemo onako koko jeste, i vas ovde i nas širom uže Srbije.“

Profesor Ković je rekao da današnja omladina nema u glavi ono čime su, kako je rekao, nama „lomili glavu“, oni nemaju predstavu o Jugoslovenstvu niti znaju za nju niti osećaju ideju komunizma i ko je Tito. Dananšnja deca i mladež, nagalsio je Ković, pod pritiskom su materijalizma zapadne propagande. Ne treba ni zanemariti da ona u glavama imaju popunjen kulturni model i znaju da je to Svetosavlje.

„Mi smo drevni narod, videli smo osmansko carstvo, videli Treći rajh, pa sada vidimo i ove Albance, oni uvek na strani jačeg, mi uvek na srani nebeskog carstva. To je naš krst jer mi smo krstonosni narod, ali  mnoramo da radimo na zarastanju rana i na mirenju“, rekao je Ković.

Na pitanje pristunih kako ocenjuje to što Priština usvaja Rezoluciju o navodnom genocidu koji su Srbi počinili nad kosovskim Albancima, određuje Dan navodnog Genocida, otvara Mauzoleje genocida i progonstva, Ković je rekao da to nije ništa novo, već dobro viđen model Srebrenice po kome počinitelji gonocida tuže one nad kojima je genocid izvršen.

„Oni imaju pordršku zapada koju mi nemamo u učiće se na Zapadu takva istorija, ja sada postavljam pitanje, gde su i čime se bave srpski istoričari?“

Ković je upitao koji je od srpskih istoričara obradio rat u BiH od 1992 do 1995. godine. Ko je obradio 1999. godinu, kao i pogrom  2004. na Kosovu i Metohiji. On je dodao da, na žalost, u našoj zemlji i visokom školstvu ne postoji nacionalna politika već strane stipendije.

Miloš Ković, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Umesto o tome piše se o seksualnosti u Kamerunu u 18. veku ili o ljubavnom životu na Papua Novoj Gvineju kako bi se dobile stipendije iz Berlina ili Londona jer oni zahtevaju takve  teme.“, ironično je rekao Ković.

Dodavši da je stanje u društvvu i na Univerzitetu nažalost takvo da stipednije za istraživanje o genocidu  nad Srbima od 1999. pa nadalje od stane Zapadam nema.

U toku je borba za istoriju, a nama kupuju elitu.  Kada zaključite da vam je vaš donji deo leđa važniji od kosovsog zaveta onda imate glasanje elite protiv nacionaonog interesa. Šta sprečava ministra da kaže da ministastvo prosvete opredeljuje toliko sredstava, nećemo srpsku progpagandu, hoćemo istinu, i odgovor na rezoluciju koju pripremaju u Prištini.

Na kraju predavanja profesor Ković je podsetio na reči kneza Mihajla Obrenovića i Ilije Garašanin da „Balkan pripada balkanskim narodima“, te da naša ruka mora biti stalno pružena prema svimama. Međtuim, kako je rekao, tebamo biti i oprezni jer nas je dosadašnje iskustvo naučilo da ne trebamo biti naivni.

Ivan Miljković