“Afera zelenašenja” implicira i druge visoke zvaničnike

евро

евро

Prema kosovskim medijima koji se pozivaju na pouzdane izvore, državno tužilaštvo je podiglo optužnice protiv grupe od pet osoba, poznate kao “opasni momci Vranjevca” za “zelenašenje, prinuđivanje i učestvovanje u grupi organizovanog kriminala” i da im je izrečena mera kućnog pritvora. Među ovim osobama nalazi se i Daljip Brahimi član Alijanse za budućnost Kosova i Ljuljzim Beriša vođa navijačke grupe “Dardani”.

Prema kosovskim medijima koji se pozivaju na pouzdane izvore, državno tužilaštvo je podiglo optužnice protiv grupe od pet osoba, poznate kao “opasni momci Vranjevca” za “zelenašenje, prinuđivanje i učestvovanje u grupi organizovanog kriminala” i da im je izrečena mera kućnog pritvora. Među ovim osobama nalazi se i Daljip Brahimi član Alijanse za budućnost Kosova i Ljuljzim Beriša vođa navijačke grupe “Dardani”.

Prema “Gazeta Blic”, Osnovni sud u Prištini poseduje dovoljno materijalnih dokaza koji terete ovu grupu za zelenašenje.

Ova blaga kaznena mera Osnovnog suda u Prištini dolazi nakon emitovanja tajnog snimka u kojoj članovi druge grupe od najmanje pet osoba, među kojima je i biznismen Rahim Hašimija, u kojem se navodi da je predsednik parlamenta Kadri Veselji uzeo 200 hiljada evra mita. U medijima i socijalnim mrežama objavljene su i fotografije Hašimija sa poslanikom Demokratske partije Kosovo Hajdarom Bećom, koji je i predsednik ogranka ove partije u Đakovici.

Beća, međutim tvrdi da je za Rahima Hašimija znao da je bio pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

“Ja sam poslanik skupštine Kosova i imamo puno slučajeva kada mnogi građani traže da se slikaju sa nama ili se konsultuju sa nama. Što se tiče ličnog delovanja osoba koje se slikaju sa mnom, ja nisam ni tužilac ni istražitelj. U trenutku kada bih znao da jedna osoba ima mračnu prošlost ili se bavi nekim ilegalnim poslovima, ne bih sedeo sa njima, ali to nisam znao”, izjavio je Beća za “Gazeta Blic”.

Beća je, kao i prethodno lider njegove partije Kadri Veselji kazao da je spreman da podnese ostavku ako se ustanovi bilo kakva veza sa osumnjičenim Rahim Hašimijem.

“Pozivam Državno tužilaštvo da do kraja istraži ovaj slučaj. Da izađu svi oni koji su imali veze sa ovim osobama. Važno je da se izađe sa detaljnom istragom, a ne da se tako govori i optužuju ljudi bez jasne istrage, kao što se zloupotrebljava ime gospodina Veseljija”, kazao je Beća.

U jednom od objavljenih tajnih snimaka na televiziji Koha Vizioni, osumnjičeni za zelenašenje, prinudu i mito, koji su posredovali u kupovini Američke bolnice, koja se nalazi u prostoru Univerzitetskog bolničkog centra u Prištini, rekli su da je pored Veseljija, navodno i Džavit Haljiti potpredsednik Demokratske partije Kosova i potpredsednik parlamenta uzeo mito od 200 hiljada evra.

Haljiti je međutim izjavio da se predmet “Afera mita” u sudu nalazi još od 2013. godine i da lanac u policiji i tužilaštvu treba da podnesu račun, jer su dozovilili da se ovaj predmet tako dugo ne istražuje.

“Ko je ‘zakočio’ predmet problem je za sebe. Ja verujem da ceo lanac koji je uticao da se ovaj predmet ne procesuira, treba da se krivično goni. Da je nešto od ovoga tačno, ja bih se drugačije pripremio, drugačije govorio, jer sam predstavnik narodnog glasa. Uvreda je za građane i za narod, za one koji su glasali za mene, da ih predstavljam u skupštini Kosova da sam bio impliciran u ovo pitanje”, izjavio je Haljiti za “Periskop”.

U ovom je konstekstu izneo sumnje da su mediji instrumentalizovani, plaćeni ili sponzorisani, ali da ne zna od koga.

“Analizirajte ko je žrtva u ovom slučaju. Da li ste pitali njih, da li su implicirani u ovo pitanje korupcije, a ne zelenašenja, kako vi tvrdite. Korupcija je traženje para. Neko je tražio novac u moje i Kadrijino ime, kako bi omogućio kupoprodaju. Ja ne znam ko je šta kupio”, izjavio je Haljiti.

Haljiti je rekao i da niko ne može da kaže da li je uzeo ili dao novac od zelenašenja, i da ne zna zbog čega, posebno u poslednje vreme, postoji patološka mržnja prema dvema figurama Demokratske partije Kosova.

“Ako se nekome ne sviđa Džavit Haljiti ili Kadri Veselji, hajde da ih degradiramo politički i argumentima, ali da nas impliciraš u pitanje kriminalne grupe, od prvog do poslednjeg, jer su oni snimali jedni druge, možda napravili dosije da bi i nas ucenjivali”, izjavio je Haljiti.

Inače, osumnjičeni Rahim Hašimi i Kadri Redžepi su u objavljenom snimku izjavili da je Džavit Haljiti primio novac od Fatona Daladakua, za izgradnju bolnice u skopu Univerzitetskog bolničkog centra i da je “taj posao” završio Kadri Veselji.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj je povodom ove afere, izjavio da je još 2015. godine pokrenuo pitanje fenomena zelenašenja preko osoba vezanih za vlast, podržanih, prema njemu, od bezbednosnih institucija. U ovom kontekstu je zatražio da bezbednosne institucije obavljaju svoj posao sa profesionalnim hrabrošću i da ne potpadaju pod uticaj određenih osoba.

Behljulj Bećaj, dobar poznavalac političkih razvoja je izjavio da se ime Kadri Veseljija pominje po prvi put u konkretnom slučaju, navodeći da činjenica da je ovaj predmet poznat još od 2012. godine ostavlja mesta za sumnje da je tu bilo umešano mnogo aktera, uključujući i one iz Demokratske partije Kosova.

“I u najboljoj varijanti, kada bi ovaj slučaj za epilog imao da ime Kadri Veseljija nema veze sa zelenašenjem, većina ili svi građani će sumnjati u angažovanje Kadri Veseljija”, izjavio je Bećaj.

Inače, mediji su preneli da je Policija Kosova prošle godine uhapsila 14 osoba za krivično delo zelenašenja, a od januara meseca do sada uhapsila još osam osoba.

Poznavalac ekonomskih prilika Naim Gaši je izjavio da kriminalne grupe koje se bave zelenašenjem, prinudom ili mitom postoje na Kosovu godinama kao posledica neefikasne istrage od strane pravosudnog sistema, što ih je još više ojačalo. On navodi i da policijski i pravosudni organi uglavnom vode istragu prema manjim grupama, a ne određenim velikim grupama koje se nalaze u govoto svim regionima Kosova.

 “Građani znaju da postoje zelenaši, a policiji i tužilaštvu je tek nakon 20 godina palo na pamet da postoji izvanredno opasan fenomen za društvo”, izjavio je Gaši.

Inače, Avni Isljami, ekspert za pitanja bezbednosti je izjavio da zelenašenje predstavlja stalnu opasnost za bezbednost građana, i da bezbednosne institucije nisu bile baš efikasne u borbi protv ove negativne pojave.

Prema Krivičnom kodu Kosova, krivično delo zelenašenja kažnjava se novčanom kaznom i zatvorom od 5 do 12 godina, u zavisnosti od izgubljenih finansijskih sredstava ili stečene dobiti.

Prema Kosovskom Institutu pravosuđa, u više od 90 odsto slučajeva tužioci u optužnicama ne identifikuju ilegalnu imovinu i ne podnose zahtev za njihovu konfiskaciju.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj