fbpx

Grupa vladika nezadovoljna saopštenjem o dolasku Vučića i Dodika na zasedanje Sabora SPC

Сабор, Владике и Вучић

Vladike pismom koje su uputili patrijarhu Irineju traže da se obajvi dopunjeno i ispravljeno saoptšenje. 

Vladike pismom koje su uputili patrijarhu Irineju traže da se obajvi dopunjeno i ispravljeno saoptšenje. Grupa episkopa traže da se i rečenica: „o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu“ izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kojem je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM „potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora“

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kojem ga obaveštavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC, episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocenjuje da je „portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“, zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja“, objavio je list Danas na svom sajtu.

List navodi da je imao uvid u pismo i da su u njemu navodi da je grupa episkopa razočarana što je autor saopštenja, episkop bački Irinej, „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“.

ni tvrde, navodi list, da je „potpuno bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umešnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“.

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posetili Patrijaršiju „na poziv Sabora“ kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv patrijarha“, navodi Danas.

Vladike traže da se i rečenica: „o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu“ izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kojem je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM „potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora“.

Ova grupa vladika je nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju „prećutana“ poseta poglavara Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskopa Hrizostoma, povodom ukrajinskog crkvenog pitanja, kao i „relativizovanjem saborske odluke o nastavku dijaloga sa delom Crkve u Severnoj Makedoniji koja je u raskolu“, te oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Uz ocenu da su „iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru“, ova grupa vladika traži da se objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Danas nezvanično saznaje da patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja.

Patrijarh Irinej i vladika bački Irinej danas završavaju posetu Eparhiji budimskoj, gde je poglavar SPC osveštao novi eparhijski muzej u Sentandreji i sastao se s mađarskim zvaničnicima i srpskom zajednicom u Mađarskoj.

(Beta)

%d bloggers like this: