fbpx

KFOR: Srbija prethodno obaveštena o akciji policije Kosova

Na poziv Gorana Rakića, lidera Srpske liste, u Severnoj Mitrovici je zbog jučerašnje akcije kosovske policije održan protest građana. On je rekao da će se ovaj protest održati povodom “brutalnih pretnji i napada na bezbednost srpskog naroda” na severu Kosova, kao i zbog hapšenja Srba.

Na poziv Gorana Rakića, lidera Srpske liste, u Severnoj Mitrovici je zbog jučerašnje akcije kosovske policije održan protest građana. On je rekao da će se ovaj protest održati povodom “brutalnih pretnji i napada na bezbednost srpskog naroda” na severu Kosova, kao i zbog hapšenja Srba.

Obraćajući se danas građanima okupljenim u centru Severne Mitrovice Rakić je izjavio je policija Kosova “terorisala ‘goloruki narod’, da su udarali, lomili, rušili i pucali da bi kao zaveli neki red, satanizujući sever da bi ga lakše okupirali i ponizili ponosne Srbe”.

“Ovakvo ponašanje je sramno, sramno za Albance, za međunarodnu zajednicu koja promoviše ljudska prava i slobode, a sada bez reči i osude posmatra ugnjetavanje i zastrašivanje jednog naroda”, izjavio je pored ostalog Rakić.

On je još poručio da građani ne nasedaju na “licemerne provokacije skuvane po receptima zapadne kuhinje”.

“I želim da zapamtite ovo, da dok god nas ima na Kosovu i Metohiji ovo srpsko ostaće srpsko, ostaće naše. Zato se moramo boriti i zato moramo ostati složni i jedinstveni. Naša otadžbina je uz nas i uvek će biti”, poručio je Rakić.

Rakić je pozvao Specijalno tužilaštvo Kosova da oslobodi obične građane koje je policija tokom svoje akcije uhapsila.

“Razumem da su uhvaćeni policijski zvaničnici optuženi za nešto, što nije prvi put ali građani Zubinog Potoka koji su uhapšeni nisu krivi nizašta, osim što su se našli ispred do zuba naoružanih snaga”, apelovao je Rakić.

Inače u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova se navodi da je tokom akcije policija uhapsila i devet građana pripadnika raznih nacionalnosti za koje je policija imala nalog za hapšenje zbog bavljenja švercom i sedam građana koji su sprečavali policiju u obavaljanju svojih zadataka. Takođe se ističe da je u Zubinom Potoku uhapšen i jedan ruski zvaničnik, radnik UNMIK-a koji je službenim vozilom pokušao da spreči kretanje policije i obavljanje njenih obaveza. Radnik UNMIK-a je pušten na slobodu.

Policija je akciju hapšenja sprovela u sedam opština Kosova, u četiri na severu, nastanjenih uglavnom srpskim stanovništvom i južno od reke Ibar, odnosno u Srbici, Južnoj Mitrovici i Glogovcu. Kako je saopštila, tom je prilikom uhapsila 19 policijskih zvaničnika, 11 pripadnika srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke zajednice, koji se sumnjiče za udruživanje u kriminalne grupe, koji su pored zloupotrebe službenog položaja, počinili i krivično delo prinude, mita i šverca i druga nedela koja se tiču organizovanog kriminala.

Ministar pravde Abeljard Tahiri koji je izbliza pratio akciju policije je pored ostalog izjavio da su i građani dali informacije o osobama uključenim u ove kriminalne grupe”.

“Mogu da kažem sa punom odgovornošću da su građani iz srpske zajednice, posebno oni, sarađivali i dali informacije agencijama za sprovođenje zakona o osobama koje su bile involviranje u ove kriminalne grupe i velikom odvijanju šverca”, izjavio je Tahiri dodajući i da su se policijskoj akciji u Zubinom Potoku policijskoj akciji suprotstavili šverceri a ne obični građani.

“Ova operacija je bila veoma važna za zadavanje udarca ovim kriminalnim grupama. Ubeđen sam da će građani koji žive u ovom delu biti slobodniji od sada pa nadalje, jer su ove kriminalne grupe otežavale njihov život i sprečavali i njihove biznise”, kazao je Tahiri.

Predstavnici vladine koalicije i dela opozicije su pozdravili ovu akciju policije, a lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti smatra da se ovom akcijom hapšenja, ne radi o baš iskrenim namerama vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Ovo danas je bila samo jedna kontrolisana tenzija za pokrivanje skandala režima. Ni jedan od 20 korumpiranih zvaničnika u našoj zemlji ne verujem da su danas uhapšeni. Gnezdo korupcije i kriminala na Kosovu su nabavke i državne licence predsednika države. Protiv korupcije i kriminala se treba boriti svakoga dana, ali je najbolje da ih zaustavimo i sprečimo sklanjajući one koji ih kultivišu i svakoga dana uvećavaju”, napisao je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

Kako prenosi deo srpskih medija, srpski predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da KFOR nije pokazao da je statusno neutralna Misija i da nisu tačne tvrdnje ove Misije da je zvanični Beograd bio obavešten o akciji policije Kosova, tvrdeći da su imali samo jedan razgovor juče posle 11 sati prepodne, te da su o namerama kosovske policije saznali preko svojih obaveštajnih izvora i zatim druge obavestili o tome.

“Neka NATO radi svoj posao, a kada to ne bude činio radiće ga onaj ko treba da ga radi. Što se nas tiče, KFOR ne mora ništa da objašnjava, samo neka smanje svoje lagarije”, kazao je Vučić.

Inače, portparol KFOR-a, pukovnik Vinćenco Graso je izjavio da su srpske vlasti bile obaveštene o akciji hapšenja i na severu Kosova i da “nije bilo iznenađenja”.

“Juče je situacija bila pod kontrolom i konstantno smo je pratili. Imali smo dobru razmenu informacija i bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima, svi su bili unapred obavešteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, kazao je Graso za televiziju Prva, demantujući i izjavu srpskog predsednika Vučića, koji je izjavio da je navodno mađarski kontigent KFOR-a pokušao da reaguje ali da je sprečen od komandanta tih snaga.

“U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše preti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovde skoro 20 meseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća pretnja po mir i stabilnost je izazvana retorikom koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome učestvuju“, izjavio je Graso.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj