Kosovska policija i Specijalno tužilaštvo: Za sve uhapšene na severu Kosova pritvor od 48 sati. Uhapšeno 19 policajaca, 11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka.

Tokom akcije kosovske policije i specijalnih kosovskih snaga koja je u ranim jutanjim satima obaveljna juče u Zubinom Potoku, povređena su petorica kosovskih policajaca, dvojica su ranjena jer je na njih otvorena paljba iz vatrenog oružja, a trojica tokom otklanjanja barikada, saopštio je generalni direktor Policije Kosova Rašit Ćeljaj.

Tokom akcije kosovske policije i specijalnih kosovskih snaga koja je u ranim jutanjim satima obaveljna juče u Zubinom Potoku, povređena su petorica kosovskih policajaca, dvojica su ranjena jer je na njih otvorena paljba iz vatrenog oružja, a trojica tokom otklanjanja barikada, saopštio je generalni direktor Policije Kosova Rašit Ćeljaj.

Na konferenciji za novinare, koju su juče u Prištini održali specijalni tužilac Kosova i direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj, Miradije Keljmendi iz Kosovskog policijskog Inspektorata je izjavila da je na osnovu naredbe Osnovnog suda u Prištini uhapšeno 19 policajaca, među kojima 11 pripadnika srpske zajednice, 4 albanske i 4 bošnjačke te da je tokom pretresa zaplenjeno oružje, tehnološka oprema i određena količina novca. Ona je takođe istakla da će istraga biti nastavljena i da je uhapšenima određen pritvor u trajanju od 48 sati, pošto su prethodno suspendovani sa radnih mesta.

Generalni direktor Policije Kosova, Rašit Ćelja je rekao da su policijske snage dobile  nalog za haapšenje na osnovu sprovedene istraga od strane kosovske policije.

„Operacija je počela od  šest časova ujutru. U većini opština, gde smo imali osumnjičene, operacija je tekla normalno i bez poteškoća, osim u delu opštine Zubin Potok gde je policija ujuru na nekim lokacijama naišla na blokade na putu. Na policiju je tada otvorena i oružana paljbu i tom priloikom smo imali jednog pripadnika policije ranjenog, a od istog metka imali smo još jendog ranjenog policijskog službenika“, pojasnio je Ćeljaj.

Prvi čovek policije Kosova je naglasio da je pod ovakvim okolostima bilo nužno angažovanje elitnih policijskih jedinica, koje su, kako je rekao, na progresivan način krenule da eliminišu osumnjičene grupe i prodiru do Zubinog Potoka.

„Prilikom otkalnjanja barikada povrđenea su još trojica policijskih službenika a takođe imamo još šest građana koji su povređeni i koji su bili učesnici u barikadama“, rekao je Ćerljaj.

Generalni direktor kosovske policije je ocenio da je uspešnom saradnjom između policije i Specijalnog tužilaštva akcija uspešno završena, dodajući da će slične akcije biti nastavljene svuda gde ima potrebe za time. Tokom policijske akcije na Severu Kosova zaplenjen je određen broj oružja, telefona i ostalih sumnjivih materijala.

Ćeljaj je posebno naglasio da je u pokušaju otkalnjanja barikada na jednoj od barikada je bilo i vozilo UN – a  i da se na tom mestu nalazili jedan lokalni i jedna međunarodni službenik.

„Razlog što smo ih priveli je što su učestvovali u barikadama puta,“ rekao je Ćeljaj.

Sulj Hodža, tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova kaže da je to tužilaštvo proceduralne postupke započelo još aprila prošle godine, kao i istrage protiv lica zbog, kako je rekao,  zloupotrebe službene dužnosti, krijumčarenje robe itd.

„Tokom ovog perioda Specijalno tužiulaštvo je u saradnji sa istražiteljima policijskog Inspektorata i istražiteljima policije Kosova izvršilo mnoge proceduralne radnje, i saslušalo znatan broj svedoka koji su doprineli prikupljanju dokaza“, pojasnio je Hodža.

Naglsivši da je posle jednogodišnje istrage, prikupivši prethodno sve dokaze, Specijalno tužilaštvo uputilo zahtev osnovnom sudu u Prištini za preteresni nalog na nekim lokacijama.

„Među osumnjičenim osobama imamo službenike policije Kosova, pripadnike srpske nacionalnosti, pripadnike, Albanske i bošnjačke nacionalnosti. Među osumnjičenima imamo i građane koji su obavljali radnje za koje se sumnja da su u vezi sa krijumčarenjem robe i ostalih materijala“, rekao je Sulj Hodža.

Svi uhapšeni se terete za krivična dela krijumčarenja robe i zloupotreba dužnosti, nelegalne trgovina itd. Pretres je obavljen na 12 lokacija od čega su pretresena 11 srpska  i 4 albanska objekta. Konfiskovani su ilegalni materijali, alati, sredstava itd.

Specijalni tužilac Kosova je naglasio da će se istraga povodom ovog slučaja nastaviti, te da će privedeni službenici rešenjem tužioca biti zadržani u pritvoru 48 sati.

I. Miljković