У току радови на проширењу путева у Гњилану 

Radovi u Gnjilanu

Након паузе од годину дана због недостатка буџета од стране Министарства за инфраструктуру, настављени су радови на проширењу пута од главне аутобуске станице у правцу Доњег Ливоча.

Након паузе од годину дана због недостатка буџета од стране Министарства за инфраструктуру, настављени су радови на проширењу пута од главне аутобуске станице у правцу Доњег Ливоча.

Грађани у овом делу Косова добиће модеран пут са четири траке, што ће растеретити саобраћај. Како кажу у општини Гњилане, трасе са четири траке већ су направљене на неколико локација у овом граду.

„Ја мислим да ће ово бити модеран пут, са целокупном инфраструктуром, јавном расветом, тротоарима, бициклистичком стазом. Мислим да ће бити најмодернији пут у општини Гњилане“, рекао је директор јавних услуга у општини Гњилане Насер Корча.

Грађани Гњилана и околних села истичу да им је од велике важности   „модеран“ пут, јер ће брже моћи да стигну до самог центра града и околних села.

„Биће боље, мање гужве, требало је раније да се крене са овим“, рекао је један од мештана Гњилана.

На наше питање да ли је ово добра ствар за град и околна места један о анкетираних грађана сматра да је то од интереса за грађане.

„Како да није, пут је проширен, сада има доста простора и биће мање гужве“, истакао је један од староседеоца Гњилана.

Међутим, власници локала, који су желели да остану анонимни, изјавили су да се радови који се изводе на проширењу пута не одговарају  за њихове бизнисе, јер губе прилаз и паркинг за евентулане купце.

Они су свесни и да су њихове радње и дућани изграђени без дозволе, те да је општина прошле године започела са имплементацијом пројекта проширења ове деонице пута на основу Урбанистичког плана.

Током извођења радова, у овом делу града стварају се велике гужве и пошто возачи морају да возе и по путу који је посут шљунком због чега се ствара велика прашина, надлежне институције апелују на грађане да буду стрпљиви и када су у могућности да користе алтернативне заобилазне путеве.

Савет имају и аутомеханичари, поручујући да би било добро да возачи избегавају ову дестинацију, јер могу трајно да оштете своје возило.

У односу на прошлу годину када су започели радови, примећен је мањи флукс купаца, али како су сами за РТВ Пулс изјавили, надају се да неће бити кашњења, односно да ће они бити завршени до лета. За њих је ово важно јер очекују да годишњи одмор овде проведе велики број њихових суграђана који су запослени у земљама Западне Европе. Из искуства знају да се током лета стварају „километарске колоне“, а прави саобраћајни колапс може настати уколико се током лета буду изводили радови.

У Општини Гњилане кажу да се завршетак једног дела пута  очекује за два месеца. Како истиче Корча, потрудиће се да радове приведу крају пре доласка грађана који су на привременом раду у иностранству.

„Радови су у пуном јеку. Изводе се од парка, односно градске болнице све до правца Доњег Ливоча. Надамо се да ће до почетка јула једна траса пута бити асфалтирана, пре него што дођу наши суграђани из иностранства“, рекао је Насер Корча.

Путеви са четири траке у претходном периоду направљени су на деоници пута Доњи Ливоч – Гњилане, на регионалном путу према Урошевцу, затим у делу града од касарне до некадашње фабрике батерија.

Оно што је сигурно је да ће проширење путева у овој општини смањити саобраћајне гужве, које су током летње сезоне нарочито изражене због прилива грађана из иностранства.

Маја Живковић – РТВ Пулс