Грачаница: Почетак ликовне колоније и видовданских свечаности

Фото: Архива ( Видовдканска колонија 2017.)

Отварање видовданских свечаности и почетак рада грачаничке ликовне колоније „Видовдан 2019“. одржаће се у суботу 1. јуна у 20 часова у Галерији Дома кулуре у Грачаници. Овим поводом биће и отворена изложба слика Александра Ђурића, прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“ за свеобухватно стваралаштво из области ликовних уметности.

Ликовна колонија „Видовдан“ одржава се двадесетпрви пут у оквиру видовданских свечаности и један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији. На њој се додељује награда „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника. Прошлогодишњи добитници награда су Александар Ђурић и Филип Ристић. Ове године на ликовној колонији учествоваће уметници: Снежана Пешић Ранчић (Београд), Саша Добрић (Нови Сад), Сузана Стојадиновић (Београд), Звонко Павличић (Пећ-Косовска Митровица), Кристина Ристић (Београд), Лазар Шошевић (Урошевац-Ниш), Славиша Михајловић (Косовска Каменица), Јелена Живковић (Косово Поље-Ниш) и ове године први пут гошћа из Великог Трнова (Бугарска) Мариета Конова.

На изложби Александра Ђурића биће представљено 40 радова о којима историчар уметности, Небојша Јевтић у предговору каталога каже: „Радови Александра Ђурића су семиолошка сага о узрочно-последичним космичким везама и динамичном току протока времена. Он ликовно интерпретира кроз низ фотографија различитих приказа, попречних пресека стабла дрвета, који се, сваки појединачно, са или без компјутерске надградње, преображава у својеврсну небеску мапу. Тако се ређају: Карта северног неба, Сазвежђа, Млечни пут, Звездана јата, и још дуги низ изложбеног космичког ансамбла.“

Покровитељи изложбе и колоније су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Министраство културе и информисања, Општина Грачаница, СГ Приштина.