fbpx

Izveštaj EK: Slabost vladavine zakona i borbe protiv korupcije

Natalija Apostolova, šefica kancelarije Evropske Unije (EU) na Kosovu, juče je kosovskim liderima predala godišnji Izveštaj Evropske Komisije  o strategiji i proširenju i Izveštaj za Kosovo za 2019. godinu.

Natalija Apostolova, šefica kancelarije Evropske Unije (EU) na Kosovu, juče je kosovskim liderima predala godišnji Izveštaj Evropske Komisije  o strategiji i proširenju i Izveštaj za Kosovo za 2019. godinu.

Apostolova je na konferenciji za štampu sa kosovskim premijerom Ramušom Hardinajem izjavila da je Kosovo napredovalo u oblasti javne uprave i ekonomskog razvoja, a da je primećen i napredak u vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Potrebne su reforme u obrazovanju, zatim poboljšanje životne sredine na Kosovu.Takođe je važan zakon koji je u pripremi (Zakon o Vladi), jer imamo veliku Vladu sa velikim brojem ministara i zamenika ministara. Takođe želimo da vidimo vladavinu prava sa aspekta transparentnog zapošljavanja civilnih službenika na osnovu zasluga“, izjavila je pored ostalog Apostolova.

Šefica EU je komentarisala i kritike iznete u izveštaju Evropske Komisije zbog odluke kosovske Vlade da uvede takse od 100 odsto na uvoz srpske robe.

„Izveštaj o Kosovu u balansiranom duhu oslikava stalne izazove sa kojima se suočava zemlja. Funkcionisanje skupštine podriva politizovano političko okruženje, od nedostatka kvoruma u skupštini i kašnjenjem u aktivnostima. Zatim često odluke Vlade nisu ni na liniji sa duhom ni njegovim zakonima. Tarifa od 100 odsto podriva regionalna nastojanja i nije održiva. Nadamo se da će to proći“, izjavila je Apostolova.

S druge strane premijer Kosova Ramuš Haradinaj je ponovio stvoj stav da se taksi neće ukinuti dok Srbija ne bude priznala Kosovo.

„Mislim da je vreme da se Srbija i Kosovo izjasne o tome da li su spremni za sporazum o međusobnom priznanju i time bi se rešile sve teme pa i taksu. Ako nema spremnosti za sporazum o recipročnom priznavanju u postojećim granicama, onda se nastavlja postojeće stanje bez promena o taksama“, izjavio je Haradinaj.

Kada je u pitanju vizna liberalizacija za građane Kosova, Apostolova je izjavila da se u aktulenom izveštaju ističe da su ispunjeni svi kriterijumi i da Evropska Komisija i Evropski parlamet preporučuju da se vizna liberalizacija za Kosovo da, što je pre moguće.

„Mislim da je ovo do sada najjači jezik (preporuka) koju smo videli u izveštaju koji podstiče članice da pronađu rešenje što je pre moguće. Dakle, Komisija treba da podstakle članice zemlje da preduzmu delovanja što je pre moguće, hitno““, istakla je Apostolova.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža je u intervjuu za dnevni list „Zeri“ izjavila da se završetkom izbora za evropski parlament više nema prepreka da Kosovo dobije viznu liberalizaciju., dodajući i da je Kosovo po ovom pitanju bilo „žrtva atmosfere unutrašnje ekstremne desnice u  državama EU“.

„Naša evropska perspektiva neće biti u opasnosti zbog velikih, narodnih, libralnih, demokratskih grupa i drugih prijatelja koji su većina. Evroskeptici nisu većina, nisu prešli 30 odsto novog sastava Evropskog parlamenta. Nadamo se da kontinuitetu procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, bez sumnje“, istakla je Hodža.

Predsednik parlamenta Kadri Veselji je izjavio da Kosovo ima samo jedan pravac, integraciju u EU, NATO i partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim državama (SAD).

„Očekujemo da mladima i svim našim građanima, nova (evropska) Komisija prizna legitimna prava da se slobodno kreću na Zemlji kojoj pripadamo, na svom evropskom kontinentu. Inače, mi ćemo preuzeti odgovornost koja nam pripada. Svesni smo da imamo dosta toga da uradimo, ali ćemo snažnije raditi zajedno, sa svim segmentma našeg društva“, izjavio je Veseli.

On je istakao da će borba pritiv korupcije i vladavina zakona biti beskompromisna.

Inače Grupa za pravne i političke studije je na Okruglom stolu pod nazivom „Da se prisetimo evidentnog: Izveštaj Evropske Komisije za Kosovo“ na kojem su učestvovali i Natalija Apostolova i  Durata Hodža, ocenila da je Kosovo izgubilo bitku u procesu evropskih integracija.

Prema organizatoru ovog Okruglog stola Izveštaj Evrpske Komisije je potvrdio da su institucije Kosova pretvorile evropsku perspektivu u sredstvo za upravljanje dnevnom politikom.

„Dok se u Izveštaj navodi da je u većini sektora napredak Kosova zanemarljiv, poruke i zahtevi EU prema Kosovu ostaju isti kao i prethodnih godina. Ovo, pored toga što odražava nesposobnost kosovskih institucija da sa odgovornošću rešavaju pitanja iz proteklih godina, to je signal da se Kosovo, uprkos volji svog naroda, sve više udaljava od svog osnovnog cilja, članstva u EU“, ističe Grupa za pravne i političke studije.

Institut EPIK je ocenio da postignut ograničeni napredak u sprovođenju evropskih reformi, a da je ovo ostalo u senci odluke o taksama na uvoz srpske i bosanske robe, tvrdeći i da je taksa uvedena u suprotnosti sa Sporazumom CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Što se tiče institucija za vladavinu zakona i tužilaštva, Institut EPIK ističe da je u Izveštaju izneo na videlo potrebu da se preduzimu  mere kako bi se osiguralo da ove institicije ne preduzimaju mere pod uticajem politike.

„Korupcija je rasprostranjena na svim institucionalnim nivoima, a sistem pravosuđa ostaje pod političkim uticajem. Kredibilitet Vlade je oštećen zbog velikog broja zamenika ministara“, smatra Institut EPIK, dodajući da je Evropska Komisija uputila i kritike na račun Vlade zbog imenovanja osoba kojima se sudilo za ratne zločine ili organizovani kriminal na javnim pozicijama, što je u suprotnosti sa evropskim vrednostima.

Natalija Apostolova je takođe istakla da ne postoji prečica za učlanjenje u EU.

„Poslali smo jasnu poruku, da ne postoji kraći putevi za Evropsku Uniju, treba da to posebno vidimo u vladavini zakona u regionu. Izveštaj od prošle godine ovom izveštaju nudi veću računicu, omogućavajući veću procenu gde se nalazi zemlja. To je direktna ocena puta Kosova prema EU“, izjavila je juče Aposotolova.

Inače, u Izveštaju Evropske Komisije se preporučuju da treba da se načine značajni napori kako bi se obezbedila pogodna sredina za okončanje zakonskog sporazuma između Kosova i Srbije. Navodi se da je takav sporazum hitan i odlučujuću u smislu da Kosovo i Srbija napreduju prema njihovom evropskom putu, ističe se pored ostalog u ovom Izveštaju.

KosovoLajv- Violeta Oroši Beršaj

%d bloggers like this: