Ново Брдо: Албанци напали Србе због земље

Двојица Срба задобила су лакше повреде када су их  уз претњу пиштољем напала тројица Албанаца недалеко од села Прековца у општини Ново Брдо. До овог инцидента је, према речима нападнутих Срба, дошло јер један од њих није пристао на уцену и није хтео да прода њиву, јавио је РТК 2.  О инциденту је обавештена Косовска Полиција, која ради на расветљавању случаја.

Властимир Арсић из Јагодине и Срђан Ивковић из Прековца нападнути су синоћ у близини села Зебинце, када су се враћали из Гњилана. Тројица Албанаца су их сачекала и физички напала, након опште туче прећено им је и оружјем.

’’Разлог је Џавит Васелију, узурпирао ми је око 90 ари њиве. Изорао је око њиве и тврди да је то сада његово, да ја немам приступ, тражио је да му потпишем неке папире. Када сам први пут са рођаком обишао ту њиву, он је изашао из џипа и рекао да је заинтересован да је купи. Понудио је 135 евра по ару и капару од 100 евра. Рекао сам му не могу да продам јер нисам једини наследник, да док се не заврши оставински поступак не могу да продам. Упутио ми је претњу телефоном, плосле чега се више нисам јављао на телефон. Онда ми је рекао:  „Слусај, ја сам спремио папире, знам где живиш, доћићу тамо ако не потпишеш’’, рекао је Властимир Арсић из Јагодине.

’’Они су стали џипом и почели да прете, прилазећи нам. Један је скочио на мене, други на Властимира, избила је туча, једва сам се одбранио. Претрпео сам лакше повреде на нози и глави. Видео сам да један од њих репетира пиштољ, да ли је хтео да пуца – не знам, али имао је пиштољ у рукама’’, истакао је Срђан Ивковић из Прековца.

Прековце. фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Нападнути Срби су случај пријавили Косовској Полицији, која је обавила увиђај. Даља истрага ће показати под каквим околностима је дошло до овог инцидента и биће утврђена кривица, поручују из Полиције.

’’Косовска Полиција је јуче око 19:30 информисана да се десио инцидент у селу Зебинце. Јединице су одмах покренуле истражни поступак, изашле су на лице места и сазнале да је дошло до инцидената између Албанаца и Срба. Дошло је до туче, један косовски Србин је тражио помоћ овде у Гњилану, претрпео је лакше телесне повреде. Други није био повређен, али је био код лекара. Косовска Полиција је и даље у потрази за осумњиченим, знамо о коме се ради. Оно што знамо јесте да се ради о имовинским проблемима између осумљичених и жртве у овом случају’’, казао је Исмет Хашани, портпарол косовске Полиције за регион Гњилана

Мештани Прековца су са зебњом примили вест о нападу на Србе и страхују од понављања оваквог инцидента. Напомињу да су до сада бринули због крађа, које су биле честе, а после овог напада се више не осећају безбедно.

(РТК 2)