Скупштина Косова данас наставља расрпаву о Формирању државне комисије за успостављање Трибунала за наводне зличине које је починила Србија

Скупштина Косова

Скупштина Косова је данас после 10 часова  наставила редован рад,  како би довршила разматрање свих тачака са досадашњих девет недовршених седница. Пред косовксим посланицима наћи ће се више од 40 тачака о којима би требало да изнесу  мишљења и касније гласају.

Скупштина Косова је данас после 10 часова  наставила редован рад,  како би довршила разматрање свих тачака са досадашњих девет недовршених седница. Пред косовксим посланицима наћи ће се више од 40 тачака о којима би требало да изнесу  мишљења и касније гласају.

Осим недовршених тачака са пленарне седнице која је одржана 16., па прекинута и настављена 20. маја ове године,  посланици би требало да гласају о формирању државне комисије за успостављање Трибунала за наводни геноцид почињен на Косову од стане државе Србије. Очекује се да се на данашњем заседању изгласају и одлуке о изградњи такозваног Маузолеја геноцида у бившој фабрици плочица,о изградњи спомен обележја прогонства Албанаца на старој железничкој станици у Приштини и одрђевање такозваног дана Геноцида над Албанцима на Косову.

Уколоко се усвоје напред наведене тачке дневног реда требало би да уследи расрпава о још 37 тачака са претходних скуштинсиз заседања. Међу предложеним тачкама посланици би, између осталог, требало да дају гласају о годишњем извештају Агенције за управљање меморијалним комликсима на Косову за 2017. годину. Гласањем се изјасне и о извештају Одбора за људска права, родну равноправност, нестала лица и петиције, о надзору над спровођењем Закона о заштити од дискриминације, Извештају о стању животне средине на Косову за 2017.

Једна од бројних тачака дневног реда коју би треба издвојити је и гласање за именовање седам чланова Савета за културно наслеђе Косова. Гласање о нацрту резолуције из расправе о пропустима и скандалима у спољној политици Републике Косово, која се на дневном реду налази још од календарског почетка године.

Посланици би на данашњем заседању требало да се изјасне и о нацрту Резолуције са парламентарне дебате о ангажовању председника Косова за укључивање „територијалне размене“ или „корекције граница“ у дијалог између Косова и Србије.  Гласање о нацрту резолуције из парламентарне дебате о неуспеху владајуће коалиције која је кулминирала безвизном либерализацијом такође је једна о такака дневног реда, као и нацрт закона о јавном емтовању на Косову за који би у начелу посланици требало да се изјасне гласањем.

На данашњем заседању нема ни једног српског посланика а самим тим ни превода за српке новиранре, премда парламетн расправља о теми која је јако важна за српску заједницу.

 

И.Миљковић