fbpx

Skupština Kosova: Nesuglasice i svađa oko predloženog dnevnog reda. Veselji pozvao poslanike da se uozbilje. Kurti: Formiranje Suda za ratni zločin urgentna stvar!

Otvarajući današnje zasedanje Skupštine Kosova predsednik parlamenta Kadri Veselji je ponovo je pozvao poslanike da budu jedinstveni i glasaju za uspostaljanje suda za ratne zločine koje je, navodno Republika Srbija počinila prema kosovskim Albanicma.

Otvarajući današnje zasedanje Skupštine Kosova predsednik parlamenta Kadri Veselji je ponovo je pozvao poslanike da budu jedinstveni i glasaju za uspostaljanje suda za ratne zločine koje je, navodno Republika Srbija počinila prema kosovskim Albanicma.

Zasedanje je započelo nesuglasicama oko različitih  tačaka predloženog dnevnog rada. Poslanik PSD-a Faton Topali predložio je da Skupština osnuje parlamentarni odbor koji će predložiti tekst u vezi sa formiranjem Međunarodnog suda za ratne zločie. Za ovaj predlog glasalo je 62. pslnika.

Predsednik Polslaničke grupre LDK Avdulah Hoti zamerio je prededsavajućem Veseljiju da je današnje zasedanje započeo neozbiljno, te da bi predlog koji je usaglašen na prethodnoj sednici trebao da bude stavljen na glasanje.

„Počeli ste da se igrate sa sednicom. Imamo protokole koji se tiču glasanja o Rezoluciji. Ona je pročitana i u ime radne grupe i pozivam da se rezolucija stavi na glasanje, ”rekao je Hoti.

Skupština raspravlja o fromiranju Komisije za formiranje specijalnog suda za ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima
Skupština raspravlja o fromiranju Komisije za formiranje specijalnog suda za ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Predsednici poslaničkih klubova PDK, PDS i LDK rekli su da poslanici treba da se uozbilje jer ovakvim radom ismejavaju članove porodica postradalih u „genocidu“.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je poslanike pozvao na jedinsvo povodom  njegove inicijative za formiranje državne komisije za uspostavljanje Međunarodnog suda za navodne ratne zločine. Veselji je naglasio da inicijativa nema nikakve veze sa PDK i sa njim, već sa, kako je rekao, srpskim zločinima na Kosovu.

„Već dve decenije niko nije preduzeo nikakvu inicijativu za genocid Srbijie. Svake godine smo se žalili i nisu preduzete nikakve akcije. Inicijativa koju sam pokrenuo nema nikakve veze sa mnom i partijom, to je sve. Ne nameravam da uzmem zastavu za ovu inicijativu. Okrenite se kako želite, eliminišite šta god želite, inicijativa mora proći do kraja, i nećemo dozovoliti da se manipuliše“, rekao je on.

Želeći da prekine poslaničku raspravu u predpodnevnom delu zasedanja, predsednik Pokreta Samoopredeljnjen, Albin Kurti je za govornicom rekao je da je ideja za formiranje Međunarodnog suda urgnentna stvar.

“Kosovo nema vremena za gubljenje na međusobnim raspravama i time daje Srbiji vremena. Moramo ubrzati tempo jer znamo da formiranje Tribunala nije brz posao. Svedoci umiru i mi postajemo slabi u presuđivanju Srbima“, rekao je Kurti.

Kurti je kao najbrže alternativno rešenje predloži suđenje u osdustvu kriminalaca, kako Tribunal ne bi dao dovoljno vemena Srbiji da se organizuje.

I. Miljković

%d bloggers like this: