Скупштина Косова: Несугласице и свађа око предложеног дневног реда. Весељи позвао посланике да се уозбиље. Курти: Формирање Суда за ратни злочин ургентна ствар!

Отварајући данашње заседање Скупштине Косова председник парламента Кадри Весељи је поново је позвао посланике да буду јединствени и гласају за успостаљање суда за ратне злочине које је, наводно Република Србија починила према косовским Албаницма.

Заседање је започело несугласицама око различитих  тачака предложеног дневног рада. Посланик ПСД-а Фатон Топали предложио је да Скупштина оснује парламентарни одбор који ће предложити текст у вези са формирањем Међународног суда за ратне злочие. За овај предлог гласало је 62. пслника.

Председник Полсланичке групре ЛДК Авдулах Хоти замерио је предедсавајућем Весељију да је данашње заседање започео неозбиљно, те да би предлог који је усаглашен на претходној седници требао да буде стављен на гласање.

„Почели сте да се играте са седницом. Имамо протоколе који се тичу гласања о Резолуцији. Она је прочитана и у име радне групе и позивам да се резолуција стави на гласање, ”рекао је Хоти.

Скупштина расправља о фромирању Комисије за формирање специјалног суда за ратне злочине почињене над косовским Албанцима
Скупштина расправља о фромирању Комисије за формирање специјалног суда за ратне злочине почињене над косовским Албанцима, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Председници посланичких клубова ПДК, ПДС и ЛДК рекли су да посланици треба да се уозбиље јер оваквим радом исмејавају чланове породица пострадалих у „геноциду“.

Председник Скупштине Кадри Весељи је посланике позвао на јединсво поводом  његове иницијативе за формирање државне комисије за успостављање Међународног суда за наводне ратне злочине. Весељи је нагласио да иницијатива нема никакве везе са ПДК и са њим, већ са, како је рекао, српским злочинима на Косову.

„Већ две деценије нико није предузео никакву иницијативу за геноцид Србијие. Сваке године смо се жалили и нису предузете никакве акције. Иницијатива коју сам покренуо нема никакве везе са мном и партијом, то је све. Не намеравам да узмем заставу за ову иницијативу. Окрените се како желите, елиминишите шта год желите, иницијатива мора проћи до краја, и нећемо дозоволити да се манипулише“, рекао је он.

Желећи да прекине посланичку расправу у предподневном делу заседања, председник Покрета Самоопредељњен, Албин Курти је за говорницом рекао је да је идеја за формирање Међународног суда ургнентна ствар.

“Косово нема времена за губљење на међусобним расправама и тиме даје Србији времена. Морамо убрзати темпо јер знамо да формирање Трибунала није брз посао. Сведоци умиру и ми постајемо слаби у пресуђивању Србима“, рекао је Курти.

Курти је као најбрже алтернативно решење предложи суђење у осдуству криминалаца, како Трибунал не би дао довољно вемена Србији да се организује.

И. Миљковић