fbpx

Promenama u Krivičnom zakonu, ratni zločini se mogu suditi i u odsustvu

Кадри Весељи, јучерашње заседање Скупштине Косова

Iako su poslanici vladajuće koalicije i s druge strane opozicija, izneli različito mišljenje u vezi ideje predsednika parlamenta

Iako su poslanici vladajuće koalicije i s druge strane opozicija, izneli različito mišljenje u vezi ideje predsednika parlamenta Kadrija Veseljija oko osnivanja Međunarodnog tribunala, odnosno državne Komisije, pre svega zbog proceduralnih pitanja, ipak su došli do kompromisa.

Prvo glasanje nije dobilo neophodnu podršku poslanika za usvajanje rezolucije, a pre drugog glasanja usvojena je ideja poslanika Socijaldemokratske partije Kosova Fatona Topalija za stvaranje parlamentrane komisije koja bi harmonizovala tekst rezolucije.

„Mislim da će ovo prevazići okvire jedne partije i zato smo zainteresovani da imamo konsenzus oko ovog pitanja. Moj konkretan predlog je da skupština Kosova osnuje parlamentarnu komisiju, zatim kako bi imali osnovu teksta da harmonizujemo stavove i zatim da zajedno sednemo i harmonizujemo tekst koji će usvojiti skupštinska većina“, kazao je Topali.

Poslanici skupštine su juče usvojili i predlog šefa poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija da se tačke dnevnog reda kao što su „Odluka o izgradnji muzeja genocida, u bivšoj fabrici cigala, Odluka o izgradnji Memorijalnog centra izgnanih kod železničke stanice i određivanje Dana genocida, unesu u tekst Rezolucije” jer, kako je obrazložio, ove tačke dnevnog reda nisu u okviru delovanja skupštine Kosova.

U cilju harmonizovanja teksta Rezolucije, skupština je odredila članove parlamentarne komisije, poslanike iz svih poslaničkih grupa izuzev Srpske liste.

I najzad, poslanici su sa 65 glasova usvojili izmene i dopune koda za krivične postupke, na inicijativu Aljbuljene Hadžiu, poslanice pokreta Samoopredeljenje.

Lider ove partije Aljbin Kurti je izjavio da se ovim promenama sada mogu goniti oni koji su počinili ratne zločine na Kosovu.

„Sada imaju reč Specijalni tužioci Drita Hajdari, Valjdet Gaši i Enver Krasnići. Najzad, 20 godina od oslobođenja i naša država ima mogućnost da optuži, sudi i u odsustvu kazni ratne zločince“, napisao je Kurti na svom fejsbuk profilu.

Predsednik parlamenta Kadri Veselji je i juče izjavio da će međunarodni tribunal za zločine Srbije na Kosovu biti osnovan i da nije ni važno ko je inicijator.

„Važno je da se orijentišemo i glasamo sa potpunom odgovornošću u ovoj skupštini za tribunal, odnosno državnu komisiju kao fazu iniciranja međunarodnog tribunala za srpski genocid na Kosovu. To je najvažnije, jer na kraju svi smo odgovorni pred građanima“, kazao je Veselji.

Diskutujući o osnovanju međunarodnog tribunala, Aljbin Kurti je istakao da njegovo osnivanje ide u prilog Srbiji, jer dok on ne postane fukcionalan, umreće i svedoci.

„Da govoriš o međunarodnom tribunalu, ne znači da žuriš, već naprotiv, govori da ne žuriš. Ideja o međunarodnom tribunalu daje vremena Srbiji, daje vreme našem protivniku, dakle, u suprotnosti sa onim što proklamuje čelnik i drugi glasnogovornici PAN-a, ishitrena ideja o tribunalu daje ustvari mnogo vremena Srbiji, jer će proći puno godina dok se osnuje i započne funkcionisanje takvog tribunala. Sa ovom idejom Srbija je sigurna da i za dekadu neće ništa da je snađe“, istakao je Kurti.

Diskusija poslanika oko osnivanja međunarodnog tribunala počela je na prošloj skupštinskoj sednici, ali su poslanici opozicije napustili salu kada se pokrenulo pitanje stvaranja državne komisije koja bi radila na osnivanju ovog tribunala.

I poslanici pokreta Samopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova su izneli mišljenje da je ova ideja „sprdnja sa građanima, jer takav tribunal može da osnuje samo Organizacija ujedinjenih nacija (OUN)“.

Ipak, poslanici su prethodno glasali za nacrt rezolucije za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu, koju je pripremila parlamentarna „ad hok“ komisija.

Predstavnici civilnog društva i pravni eksperti su ranije izjavili da je inicijativa za osnivanje tribinala za navodne srpske zločine na Kosovu zakasnela ideja i da su mnogo ranije mogli da se stvore uslovi za promenu krivičnog zakona Kosova, kako bi se osobama koje su eventulano počinile zločine na Kosovu moglo da sudi u odsustvu. U ovom kontekstu su isticali i da Kosovo ne može da osnuje međunarodni tribunal jer inicijativa nije u skladu sa međunarodnim zakonima i potrebna je podrška međunarodne zajednice.

KosovoLajv- Violeta Oroši Beršaj

%d bloggers like this: