РУСИЈА поводом недавних догађаја на северу Косова – Очекује се адекватан одговор ОЕБС-а!

Русија очекује адекватан одговор од руководства и специјализованих структура ОЕБС-а на догађаје на Косову, изјавио је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

Као што је добро познато, у дијалогу између Београда и Приштине уз учешће ЕУ и уз подршку Запада, постигнуто је разумевање да специјалне снаге косовске полиције наоружане оружјем са дугим цевима неће улазити на север насељен Србима. Ипак, у последњих неколико година то се дешава изнова и изнова уз пуну попустљивост међународних снага за Косово које имају мандат Савета безбедности УН за обезбеђивање мира и сигурностии у покрајини“, рекао је Лукашевич на заседању сталног савета ОЕБС-а.

Стални представник је такође позвао покровитеље Приштине да размисле о последицама подстицања косовара на антисрпске акције.

„Ово је директан начин за подстицање међуетничких напетости, лишавање смисла дугогодишњих напора међународне заједнице за мирно решење. Дошло је време да се уразуме косовско-албански екстремисти и спречи даљи раст сукоба са непредвидивим последицама“, додао је стални представник.

Очекујемо адекватну реакцију на ове догађаје од актуелног председништва ОЕБС-а и релевантних структура организације“, закључио је Лукашевич.

 Специјалне јединице полиције самопроглашеног Косова започеле су акцију на северу српске покрајине у уторак ујутро под изговором борбе против организованог криминала. Косовски полицајци упали су на север Косова и Метохије у десетак оклопних возила. Локални Срби су поставили барикаде на путевима у Косовској Митровици и Зубином Потоку и сукобили се са полицијом. Дошло је и до пуцњаве.

Више људи је повређено, укључујући тројицу полицајаца, једног новинара и два припадника Уједињених нација, од којих је један држављанин Русије Михаил Красношчеков, који је затим хоспитализован и ослобођен. Косовска полиција саопштила је да је током акције привела 19 својих припадника, а власти Србије пријавиле су девет притворених држављана. Председник Србије Александар Вучић подигао је Оружане снаге и Министарство унутрашњих послова Србије у стање пуне борбене готовости.

У среду је главни тужилац Косовске Митровице Шчикири Сила изјавио да је косовска полиција раније пустила Красношчекова захваљујући имунитету припадника мисије УН који треба да буде опозван.

Лавров: Понашање Приштине према припаднику УН-а на Косову изискује озбиљну реакцију
Сергеј Лавров

Понашање косовских власти према руском припаднику мисије Уједињених нација ничим не може да буде оправдано, покушаји Приштине да га лише пуномоћи или статуса који има је озбиљно питање и на њега треба да реагују представници УН, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров који борави у посети Токију.

Како је истакао, шеф мисије УН на Косову и Метохијиј Захир Танин је по том питању заузео принципијелан став и неће да охрабрује такво понашање Приштине.

„Власти Косова су очигледно престале да се потчињују онима који су наводно њима руководили, а руководили су њима САД и ЕУ. Резултат тога је тужaн, покровитељство косовских власти од стране Запада довело је до тога да све пролази некажњено, што је неприхватљиво“, нагласио је.

Руски министар је такође навео и да су власти самопроглашеног Косова многе своје обавезе прекршиле, а пре свега мисли на ону за коју су се обавезали још пре четири године, а то је оснивање Зејeднице српских општина.

Поред тога, указао је Лавров, косовске власти су прекршилe и резолуцију 1244 формирањем оружаних снага, али и многим другим акцијама, што показује колико је опасно затварати очи на сва та сисетматска и бројна кршења међународног права од стране једних или других ученсника конфликтних ситуација.

„Русија ће инсистирати на имплементацији резолуције 1244 која је условила све парамтере решавња косовског проблема, инсистираће да се та резолуције поштује од стране свих играча, као и на томе да решење косовског проблема буде резултат процеса који је прихватљив и за Приштину и за Београд“, закључио је.

(агенције)