fbpx

RUSIJA povodom nedavnih događaja na severu Kosova – Očekuje se adekvatan odgovor OEBS-a!

Основни суд у Косовској Митровици, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Rusija očekuje adekvatan odgovor od rukovodstva i specijalizovanih struktura OEBS-a na događaje na Kosovu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Rusija očekuje adekvatan odgovor od rukovodstva i specijalizovanih struktura OEBS-a na događaje na Kosovu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Kao što je dobro poznato, u dijalogu između Beograda i Prištine uz učešće EU i uz podršku Zapada, postignuto je razumevanje da specijalne snage kosovske policije naoružane oružjem sa dugim cevima neće ulaziti na sever naseljen Srbima. Ipak, u poslednjih nekoliko godina to se dešava iznova i iznova uz punu popustljivost međunarodnih snaga za Kosovo koje imaju mandat Saveta bezbednosti UN za obezbeđivanje mira i sigurnostii u pokrajini“, rekao je Lukaševič na zasedanju stalnog saveta OEBS-a.

Stalni predstavnik je takođe pozvao pokrovitelje Prištine da razmisle o posledicama podsticanja kosovara na antisrpske akcije.

„Ovo je direktan način za podsticanje međuetničkih napetosti, lišavanje smisla dugogodišnjih napora međunarodne zajednice za mirno rešenje. Došlo je vreme da se urazume kosovsko-albanski ekstremisti i spreči dalji rast sukoba sa nepredvidivim posledicama“, dodao je stalni predstavnik.

Očekujemo adekvatnu reakciju na ove događaje od aktuelnog predsedništva OEBS-a i relevantnih struktura organizacije“, zaključio je Lukaševič.

 Specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova započele su akciju na severu srpske pokrajine u utorak ujutro pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Kosovski policajci upali su na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

Više ljudi je povređeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen. Kosovska policija saopštila je da je tokom akcije privela 19 svojih pripadnika, a vlasti Srbije prijavile su devet pritvorenih državljana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je Oružane snage i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

U sredu je glavni tužilac Kosovske Mitrovice Ščikiri Sila izjavio da je kosovska policija ranije pustila Krasnoščekova zahvaljujući imunitetu pripadnika misije UN koji treba da bude opozvan.

Lavrov: Ponašanje Prištine prema pripadniku UN-a na Kosovu iziskuje ozbiljnu reakciju
Sergej Lavrov

Ponašanje kosovskih vlasti prema ruskom pripadniku misije Ujedinjenih nacija ničim ne može da bude opravdano, pokušaji Prištine da ga liše punomoći ili statusa koji ima je ozbiljno pitanje i na njega treba da reaguju predstavnici UN, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji boravi u poseti Tokiju.

Kako je istakao, šef misije UN na Kosovu i Metohijij Zahir Tanin je po tom pitanju zauzeo principijelan stav i neće da ohrabruje takvo ponašanje Prištine.

„Vlasti Kosova su očigledno prestale da se potčinjuju onima koji su navodno njima rukovodili, a rukovodili su njima SAD i EU. Rezultat toga je tužan, pokroviteljstvo kosovskih vlasti od strane Zapada dovelo je do toga da sve prolazi nekažnjeno, što je neprihvatljivo“, naglasio je.

Ruski ministar je takođe naveo i da su vlasti samoproglašenog Kosova mnoge svoje obaveze prekršile, a pre svega misli na onu za koju su se obavezali još pre četiri godine, a to je osnivanje Zejednice srpskih opština.

Pored toga, ukazao je Lavrov, kosovske vlasti su prekršile i rezoluciju 1244 formiranjem oružanih snaga, ali i mnogim drugim akcijama, što pokazuje koliko je opasno zatvarati oči na sva ta sisetmatska i brojna kršenja međunarodnog prava od strane jednih ili drugih učensnika konfliktnih situacija.

„Rusija će insistirati na implementaciji rezolucije 1244 koja je uslovila sve paramtere rešavnja kosovskog problema, insistiraće da se ta rezolucije poštuje od strane svih igrača, kao i na tome da rešenje kosovskog problema bude rezultat procesa koji je prihvatljiv i za Prištinu i za Beograd“, zaključio je.

(agencije)

%d bloggers like this: