fbpx

Likovna kolonija u Gračanici: Kosovo i Metohija jedinstvena inspiracija za umetnike

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија у Грачаници, Видовданске свечаности

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија у Грачаници, Видовданске свечаности


U Domu kulture u Gračanici, u okviru Vidovdanskih svečanosti, večeras je otvorena likovna kolonija, na kojoj će učestvovati desetoro slikara, za koje je Kosovo i Metohija jedinstvena inspiracija.

U Domu kulture u Gračanici, u okviru Vidovdanskih svečanosti, večeras je otvorena likovna kolonija, na kojoj će učestvovati desetoro slikara, za koje je Kosovo i Metohija jedinstvena inspiracija. Pre kolonije, otvorena je izložba Aleksandra Đurića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“, koja će se i ove godine po završetku kolonije dodeliti dvadeset prvi put. Likovnu koloniju je otvorio gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Najznačajniju likovnu manifestaciju na Kosovu i Metohiji, slikarsku koloniju „Vidovdan“, na kojoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika, večeras je otvorio predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

„Ova kolonija pokazuje da pratimo savremene tokove u kulturi, da smo deo sveta, da se uključujemo u njega i da ne zaostajemo za njim“, rekao je Popović, naglasivši da su Vidovdanske svečanosti neka vrsta ogledala u kojem se može videti protekla godina.

<em>Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Likovna kolonija u Gračanici, Vidovdanske svečanosti</em>
Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Likovna kolonija u Gračanici, Vidovdanske svečanosti

O delima predstavljenim na izložbi prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“, Aleksandra Đurića, govorio je istoričar umetnosti Nebojša Jevtić.

„Ova izložba, objedinjuje Đurićeve radove, nastale u prethodne tri godine. Kombinovanim postupkom, sa finalnom realizacijom štampe na različitim materijalima, radovi Aleksandra Đurića su semiološka saga o uzročno-posledičnim kosmičkim vezama i dinamičnom toku protoka vremena“, rekao je istoričar umetnosti Nebojša Jevtić.

<em>Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Likovna kolonija u Gračanici, Vidovdanske svečanosti</em>
Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Likovna kolonija u Gračanici, Vidovdanske svečanosti

Snežana Pešić Rančić (Beograd), Saša Dobrić (Novi Sad), Suzana Stojadinović (Beograd), Zvonko Pavličić (Peć), Kristina Ristić (Beograd), Lazar Šošević (Uroševac), Slaviša Mihajlović (Kosovska Kamenica), Jelena Živković (Kosovo Polje) i Marieta Konova, iz Velikog Trnova u Bugarskoj, stvaraće narednih dana, inspirisani lepotama i kulturnim blagom Kosova i Metohije.

Slikar Saša Dobrić, jedva čeka da počne da stvara u kolevci srpstva, kako je rekao.

„Za mene je to nešto nestvarno. Prvi put sam na Kosovu i Metohiju, iako je moja želja odavno da budem ovde. Išao sam u razna mesta na kolonije, u Hilandar dva puta, pomagao sam neke crkve, ali jedva čekam da počnemo sutra da radimo ovde. Nekako sam pun energije i nadam se da će ispasti nešto lepo“, kazao je Dobrić, dodavši da je Kosovo i Metohija jedinstvena inspiracija za umetnike.

<em>Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: etno grupa „Gora“</em>
Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: etno grupa „Gora“

Da Kosovu i Metohiji ne nedostaju muzički talenti, pokazao je večeras mladi pijanista Filip Mirković, koji je izveo kompoziciju Jozefa Hajdna „Sonata u B duru“.

Veliki broj ljubitelja umetnosti koji su se okupili u Domu kulture u Gračanici, imali su priliku da uživaju i u predivnom glasu pojca Ivana Lazića iz Berlina. A iz Berlina, osim pojca, Gračanici u pohode, stigla je i etno grupa „Gora“, čije su članice poreklom iz Republike Srpske. Ova etno grupa neguje srpsku muziku, a večeras su se, između ostalih, predstavile i pesmom „Gusta mi magla padnala“. Prvi put su na Kosovu i Metohiji, a vođa grupe Sanja Stupar kaže da je na nju poseban utisak ostavio manastir Visoki Dečani, kao i meštani Velike Hoče i Orahovca.

<em>Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Sanja Stupar, vođa etno grupe „Gora“</em>
Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Sanja Stupar, vođa etno grupe „Gora“

„Imale smo priliku da vidimo ono o čemu pevamo u našim pesmama i mislim da ćemo od sada i pesme koje pevamo doživljavati na sasvim drugi način“, ushićeno je rekla Stuparova.

Vidovdanske svečanosti, i ove godine organizuje Dom kulture Gračanica, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarije za KiM, Opštine Gračanica i Skupštine grada Prištine.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: