Опозиција жели пад Владе, позиција позива на “демократску вежбу”

Иса Мустафа, лидер Демократског савеза Косова, опозиционе партије, која има 25 посланика у косовском парламенту, прошле недеље је започео консултације са лидером Покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем и Социјалдемократском партијом Косова Шпендом Ахметијем за ускраћивање поверења “Влади  Рамуша Харадинајa”.

Ипак, оно што недостаје косовској опозицији и да реализује своју идеју је недостатак још пет гласова посланика, пошто Покрет Самоопредељење има 19, а Социјалдемократска партија 12 посланика, што је укупно 56 гласова, док за обарање Владе треба најмање 61 глас.

Ове три највеће опозиционе партије одбијају могућност да гласове траже од посланика Српске листе, али како је изјавио Мустафа, нико нема право да спрече било кога да гласају у Скупштини.

“У уставном смислу, посланици партија које представљају мањинске заједнице имају своја гарантована места у скупштини. Имају такође места и у Влади. Зато њима нико не може да ускрати право да формирају, али ни да оборе Владу. Са гласовима Српске листе је основана “Влада Харадинај”, њиховим гласовима је оборена моја Влада, иако је и тада, као и сада Српска листа диктирана из Београда. Поверење Влади 2017 године је потписано од Срба, Рома, Египћана, од Покрета Самоопрељење, Иницијативе, Алијансе за будућност Косова и људи из Демократске партије Косова. Иначе, у организацији Демократске партије Косова”, изјавио је Мустафа у интервјуу за “Газету Еxпрес”.

Мустафа је и раније изјављивао да је “Влада Харадинај” одавно изгубила легитимитет и да је суочена са бројним узастопним скандалима, због чега треба да јој се прекине мандат и у овом контексту додао да постоји велика разлика између претходне и садашње владавине.

“Што се тиче разлика оне су као дан и ноћ. То је Влада са једном трећином министара осумњичених за кривична дела, има више од  80 заменика министара, са скандалозним одлукама о подели буџета, за смењивање и именовање бордова предузећа и независних агенција, са порастом корупције, са министрима који одговарају лидерима владине коалиције, са нарушавањем односа са Европском Унијом (ЕУ), Сједињеним Америчким државама (САД), међународним финансијским институцијама”, изјавио је Мустафа.

Представници опозиције иначе сматрају да ова Влада треба да оде јер не може да унапреди ни један процес, као што су дијалог са Србијом, нова признања за Косово, добијање визне либерализације и интеграције у ЕУ. Ипак Мустафа је након разговора са двојицом главних опозиционих лидера, Куртијем и Ахметијем изјавио да може да се пронађе заједнички језик око питања обарања Владе.

“Радимо и са Покретом Самоопредељење и Социјалдемократском партијом, радићемо и са другим партијама које су на власти да их убедимо да оваква владавина не доприноси Косову.  Што се тиче Покрета Самоопредељење они су свакако одлучни да Влада треба да се обори гласовима о поверењу. Што се Социјалдемократске партије тиче ја сам разговарао са њеним председником. Постоји њихова воља да се иде на изборе, наравно они имају неке своје оријентације које за њих могу да буду прихватљиве. Мислим да можемо да пронађемо заједнички језик, али свакако треба да чинимо настојања да добијемо подршку па макар и посланика партија које су на позицији, како би смо ишли на изборе”, изјавио је Мустафа за агенцију “ЕкономиаОнлине”.

Аљбин Курти је након сусрета са Мустафом, на свом фејсбук профилу потврдио да је његова партија заинтересована за пад “Владе Харадинај”.

“Грађани желе нову Владу, бољу и праведнију, а не лошу владавину која нам увећава дуг, отима од буџета и ставља под стечај предузећа. Слажемо се да урадимо неопходне припреме за обарање Владе” , написао је Курти на свом Фацебоок профиле.

Путем саопштења, Шпенд Ахмети је такође истакао да постоји сагласност за предузимање корака опозиције за покретање гласања о поверењу Влади.

С друге стране, партије владине коалиције поручују да се не плаше иницијативе опозиције за обарање Владе, док премијер Рамуш Харадинај поручује да је легитимно право опозиције да се тражи оставка или обарање Владе.

“То је легитиман процес опозиције и мислим да опозиција примењује своја права. Гласове можемо да дамо ако оценимо. Актуелно смо оценили да наставимо да радимо, дакле да обављамо послове  Косова. Да искористимо време за оне теме које су важније”, изјавио је Харадинај.

Шеф парламентране групе Демократске партије Косова Мемљи Краснићи је изјавио да опозиционе партије немају храбрости да тако нешто ураде.

“Када би били заиста озбиљни сада би иницирали гласање за поверење Влади, јер законски то им се омогућава. Имају довољан број гласова да иницирају такву процедуру, али сама чињеница да они то нису конкретизовали, а о томе говоре свакога дана или сваке недеље, говори да је ово више покушај за одвлачење пажње од њихових унутрашњих проблема на неко друго питање”, изјавио је Краснићи за Радио Слободна Европа.

Шеф парламентране групе Социјалдемократске Инцијативе Биљал Шерифи сматра да опозиција и ако нема гласова може да проба да обори Владу као “демократску вежбу”, без обзира на крајњи резултат.

Све у свему, косовски аналитичари сматрају да косовска опозиција, која одбацује понуђене гласове Српске листе за обарање Владе, неће моћи да оствари ову идеју уколико нема подршку посланика партија које окупљају мањинске заједнице, окупљених у парламентраној групи 6+, а који су аутоматски део владајуће коалиције по Уставу и законима Косова. Односно, ако не буду добили подршку појединих посланика из главних политичких партија које чине владину коалицију. Један број истиче да ће Влада Хараданија да падне само када то буде одлучила Демократска партија Косова Кадри Весељија.

Према неким предвиђањима појединих добрих познавалаца косовске политичке сцене, то би могло да се догоди или пре лета или на јесен ове године.

Иначе, актуелна владина коалиција је изгубила већину у парламенту, када је Српска листа одлучила да је напусти, због хапшења Марка Ђурића који је без дозволе косовских институција ушао на територију Косова и владине одлуке о увођењу таксе на увоз српске робе.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришајж