Prizren: Predstavljena knjiga „Od Kosovske bitke do kosovske legende“

Knjiga profesora doktora Nenada Ljubinkovića „ Od Kosovske bitke do kosovske legende“ u izdanju kosovsko metohijskog Odbora Matice Srpske iz Novog Sada predstavljena je juče u Bogosloviji u Prizrenu,tokom prvog dana kulturne manifestacije „Spasovdanski dani u Prizrenu“.

Prenevši najsrdačnije pozdrave od samog autora, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje promociji, dr Branko Zlatković, kome je Nenad Ljubinković bio profesor, podsetio je da je knjiga „Od Kosovske bitke do kosovske legende“ bila napisana i štampana još davne 1989. godine, te da je na njegov predlog, po formiranju Odbora za Kosovo i Metohiju u Matici Srpskoj, profesor doktor Ljubinković pristao da knjiga ponovo bude štampana.

Zlatković je, naglasio je profesor Ljubinković, autor koji je sasvim posvećen temi Kosova i koji je argumentovano, sistematski i pouzdano govorio o činjenicama i podacima o Kosovskom boju i legendama koje su ispevane o ovom događaju. Knjiga „Od Kosovske bitke do kosovske legende“ svakako predstavlja jednu od najznačajnijih dela u našoj istoriji i kulturi.

„Ljubinković je u ovoj knjizi na prepoznatljivo zanimljiv način načinio sintezu i skladan mozaik od raznovrsnih znanih i neznanih činjenica izvora i podataka o kosovskom boju, koji su u složenom procesu tvorbe i sublimacija formirali slojevit fenomen koji često nazivamo kosovskom legendom, a ponekada i kosovskim mitom“, rekao je Zlatković.

Govoreći o knjizi Nenada Ljubinkovića Zlatković je rekao da je autor učinio ogroman napor da oko konkretnog istorijskog događaja poveže brojne činioce i da ih posloži u logičan i prihvatljiv mozaik koji će ubuduće biti nezaobilazan izvor istraživačima.

„Zbog jasnog, istinitog i esejističkog načina izlaganja, on će takođe biti prisutupačan i svim zainteresovanim čitaocima. U Letopisu Matice Srpske objavljen je i interjvu sa profesorom doktorom Nenadom Ljubinkovićem u kome on govori o ovoj zanimljivoj problematičnoj i krajnje, može se na trenutak reći, kontraverznoj knjizi u kojoj on iznosi svoje stavove“, zaključio je na kraju izlaganja dr Branko Zlatković.

Kultuna manifestacija „Spasovdanski dani u Prizrenu“, uz blagoslov njegovog preosveštenstva eposkopa raško – prizrenskog Teodosija, a pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, organizuju Matica Srpske, Društva prijatelja manastira Sveti Arhangeli i Dom Kulture u Gračanici.

I. Miljković – O. Radić