Srbi iz Berlina u poseti Kosovu i Metohiji

U organizaciji Srpske pravoslavne crkve, Eparhija raško-prizrenske i diseldorfske i nemačke i udruženja ,,Metohija za mlade“, trideset petoro vernika iz Berlina, je u vikendu za nama posetilo Kosovo i Metohiju. Srbe, ali i pravoslavne Nemce iz Berlina, predvodio je sveštenik berlinski Radomir Kolundžić, a u manastiru Gračanici topao doček im je priredio domaćin Eparhije raško-prizrenske vladika Teodosije.

U organizaciji Srpske pravoslavne crkve, Eparhija raško-prizrenske i diseldorfske i nemačke i udruženja ,,Metohija za mlade“, trideset petoro vernika iz Berlina, je u vikendu za nama posetilo Kosovo i Metohiju. Srbe, ali i pravoslavne Nemce iz Berlina, predvodio je sveštenik berlinski Radomir Kolundžić, a u manastiru Gračanici topao doček im je priredio domaćin Eparhije raško-prizrenske vladika Teodosije.

Vladika Teodosije je u razgovoru sa gostima iskazao veliku zahvalnost za ovu posetu, ali i za nesebičnu materijalnu i moralnu pomoć koju Srbi iz Berlina sa svojim vladikom, konstantno, pružaju narodu srpskom na Kosovu i Metohiji.

Otac Radomir Kolundžić je rekao da je cilj ovih hodočašća povezivanje našeg naroda koji živi u Berlinu, u Nemačkoj, i naroda koji je ostao na Kosovu i Metohiji.

– Došli smo da vidimo kako naš narod ovde živi, kako neguje svoje običaje, kulturu, nacionalnost. Ideja je potekla iz crkve i posle posete vladike Raško-prizrenskog g. Teodosija Berlinu. U Berlinu su imali nastupe prizrenski bogoslovi i Kosovski božuri i evo mi imamo naše vernike koji dolaze u pohode svetinjama Kosova i Metohije i da tako dobijemo pregled kakav je život našeg naroda i naše crkve na KiM. Vladika Teodosije nas je dočekao u Gračanici, sa velikom ljubavlju i pažnjom i mi smo blagodarni da je odvojio vreme da se susretne sa nama. Svako će poneti neke svoje lične utiske, osećanja, ali poneće i taj doživljaj kako su nas u manastirima i u srpskim sredinama, posebno u Velikoj Hoči primili. Videli smo na terenu da je potrebna i materijalna pomoć, ali ovim ljudima puno znači osećaj da nisu zaboravljeni, da mi ovu zemlju nismo zaboravili. Mi ćemo nastaviti koliko god je u našim mogućnostima da im pokažemo da nisu sami-rekao je otac Radomir.

Sa poklonicima je na ovo putovanje pošla i etno grupa ,, Gora“ iz Berlina koju vodi Sandra Stupar, poreklom iz Republike Srpske. Kao etno sastav sastavljen od osam mladih devojaka koje su rođene u Nemačkoj, ,,Gora“ pronosi pesmom istinu o Kosovu i Metohiji širom Nemačke. Kako to čine ove vredne devojke, pokazale su i svojim nastupima za publiku u Velikoj Hoči i Gračanici.

Etno grupa Gora

Oduševljenje prijemom domaćina i svetinjama Kosova i Metohije sa nama je podelila Sandra Stupar, sa kojom u etno sastavu nastupaju i dve njene ćerke, a na ovo hodočašće po Kosovu i Metohiji pošli su i njen suprug Goran Stupar, nekadašnji rukometaš Borca, Partizana i reprezentativac Jugoslavije.

– Mi dolazimo iz Berlina gde ima 30 000 Srba, gde ima dve crkve i dva crkvena hora, i mi smo pevajući u crkvenom horu došli na ideju da ubacimo i etno program uz crkvene pesme. Tako smo osnovali i ovu etno grupu 2013. godine, sa ciljem da u dijaspori očuvamo duh i tradiciju srpsku kroz pesmu sa Kosova i Metohije. Na taj način čuvamo i jezik i svoje korene, jer ova deca koja sa nama pevaju su rođena u Nemačkoj, a odlično govore srpski jezik i neguju ćirilicu. Na našem repertoaru je puno pesama sa Kosova i Metohije i ovo hodočašće je divno iskustvo za nas. Veliki je doživljaj i velika čast da smo mogli pevati u Velikoj Hoči i Gračanici, da smo se družili sa decom i sa našim ljudima, da smo upoznali sve te svetinje o kojima smo slušali i pevali. I ja sad drugačije osećam te pesme, jer mnogo je drugačije kad se sve to vidi i doživi. I biće nam lakše i da pesmu prenosimo po Nemačkoj i da je što više Nemaca čuje, jer su i oni zainteresovani za našu pesmu- ushićeno je rekla Stuparova.

Miloš i Dušica iz Berlina za svoje prvo bračno putovanje odabrali Kosovo i Metohiju

Za dvoje mladih ljudi, Miloša i Dušicu Lukić, ovo putovanje je bilo naročito važno i značajno. Oni su se samo nekoliko dana pre polaska na Kosovo i Metohiju venčali u crkvi u Berlinu, a za svoje prvo bračno putovanje, odabrali su baš Kosovo i Metohiju. Gotovo jednomisleno, mladenci su sa nama podelili svoje utiske sa putovanja.

-Mnogo smo slušali o Kosovu i Metohiji, a nikada nismo bili jer su naši roditelji iz Republike Srpske. Za ova tri dana mi smo videli naše svetinje i sjajnu dečicu u Velikoj Hoči, koja su pevala, susreli se sa monahinjama, monasima, sveštenicima, narodom… Predivno je! Prelep je osećaj i toliko puno emocija, utisaka i nemoguće ih je opisati rečima- radosno priča Dušica koja u Berlinu radi sa decom u jednom vrtiću.

Miloš se nadovezije na njene reči i dodaje:

-Kad smo svi zajedno došli u Veliku Hoču videli smo divnu dečicu, sjajne domaćine i osetili ljubav, sreću, radost susreta i mi smo zahvalni što smo ovde i kada bi ponovo trebali da biramo gde bismo na prvo bračno putovanje, opet bismo ovamo došli.

Mladencima se pridružila i mladina sestra Kristina Gačić, koja je oduševljena posetom uputila poruku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji:

   -Želim da poručim mom narodu ovde da se drži, da se bori, a mi ćemo da molimo Boga da se svi jednog dana vratimo. Mi se u našem hramu u Berlinu molimo za vas, za naš narod ovde i pozvaćemo i druge naše ljude koji tamo žive da dođu, da obiđu svetinje i ljude i da se zajedno borimo jer jedino ako se držimo zajedno, Bog će biti na našoj strani.

Olivera Radić

(Pravoslavie.ru)