Владика ваљевски у Грачаници: Бог је у правди, а није у сили!

Владика ваљевски Милутин, у друштву епископа аустралијског и новозеландског српске православне цркве Силуана, обилази ових дана српске светиње на Косову и Метохији. Њихов боравак има и хуманитарни каратер, јер је Владика Силуан допремио велику количину хуманитарне помоћи коју су верници у његовој епархији прикупили и која ће бити прослеђена Народној кухињи „Мајка девет Југовића“ у Прековцу код Новог Брда.

Захваливши се гостима на посети и подсетивши да је и његово преосвештенство Владика Милутин много пута до сада помагао рад Богословије у Призрену, Владика Теосоије је рекао да нас све што наша браћа чине за нас обавезује да истрајемо на овим просторима и да знамо да нисмо сами.

Владика Теодосије, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

– Колико је важно да опстанемо овде и сачувамо наше присуство, толико је важно да имамо подршку све православне браће где год живели“, рекао је владика Рашко – призренски Теодосије после недељне литургије, коју је уз саслужење свештенства и монаштва служио у манастиру Грачаница.

Захваливши се на гостопримстуву епископ Ваљевски Милутин је у своје и у име госта из далеке Аусталије и Новог Зеланда , у обраћању домаћину, владики Рашко – призренском Теодосију рекао:

– Дошли смо свети Владико да освешамо наше ноге, тако што смо ходали овом светом земљом. Дошли смо да освештамо руке наше, тако што смо додиривали светиње на Косову и Метохији и кaда тим нашим рукама будемо делили благослов владикама, народу и свештенству нашем, ми осећамо да ћемо на тај начин пренети благослов и светост ове свете српске земље и ових великих светиња – рекао је владика ваљевске епархије и наставио блеседу:

Владика Теодосије и Владика Милутин, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

– Дошли смо такође владико Свети да освештамо наше очи гледајући ову лепоту, стару неколио векова. Да освештамо свој ум тако што ћемо стално мислити о овим светињама о колевци српског народа и пренети ту мисао у беседама, тамо где се враћамо и говорити нашем народу о лепотама и светињи овога места. Једноставно целим својим бићем, данас цело своје биће освештавамо на светој земљи српској, на Косову и Метихији – нагласио је владика Милутин.

Епсикоп Ваљевски је нагласи да је заједно са владиком Силуаном, овде видео оно што се, како је рекао, код нас, тамо не може видети:

 – Како смо више долазили све више смо осећали јачу снагу народа и већу храброст, то се осећа, то не може очима да се види , то је осећај душе наше.  Колико је овде народ ближе Хирсту то се да видети, а ми смо зато ту да тај доживљај пренесемо остатку нашег народа у централној Србији.

Владика Аустралијко – новозеландски Силуан, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Владика Милутин је на крају упутио поруку свим присутним верницима:

 – Са нама сте заједно, а победиће Бог и правда његова, јер Бог је у правди а није у сили. Сила тутњи и протутњи као громови, а онда долази ведар дан, нека да Бог да тај ведар дан што пре стигне и на Косово и Меотихију, рекао је на крају беседе владика ваљевски.

Владика Силуан дели нафору, фото: И.М, ГрачаницаОнлајн

На крају богослужења владика аустралијско-новозелнадски Силуан вернике је благословио поделивши им нафору.

И. Миљковић