Састанак у Паризу може одредити будући формат дјалога

Иако је био учесник Самита у Берлину, српски председник Александар Вучић је обавио и телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Путем саопштења, Вучић је дао до знања да је у разговору изнео став да је Србија посвећена дијалогу са Косовом којим посредује Европска Унија (ЕУ) са циљем постизања, како се истиче, компромисног решења прихватљивог за обе стране, који ће обезбедити стабилност у региону.

Ипак, Вучић је поновио став да Приштина треба да укине таксу на увоз српске робе како би се наставио дијалог и у овом је контексту затражио и помоћ немачке канцеларке.

Током данашњег сусрета са Метју Палмером, замеником помоћника америчког државног секретара, Вучић је поновио став да таксе треба укинути како би се дијалог са Косовом наставио.

“Ако нисте у ситуацији да пребаците кекс са једне на другу територију, а о чему онда другом да разговарате, а треба да говоримо о много компликованијим и важнијим питањима”, казао је Вучић новинарима након састанка са Палмером.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је пре неколико дана изјавио да је Самит у Берлину сазван да би се оживео дијалог између Косова и Србије и да очекује да се у Паризу изврши притисак на Приштину да укине царинске дажбине на увоз робе из Србије.

У сваком случају, косовски аналитичари сматрају да ће управо Самит у Паризу између косовских и српских званичника одредити судбину дијалога и да ће тек тада бити јаснији његов формат, односно да ли ће бити настављен.

Наим Рашити директор Групе за балканске политике на Косову, сматра да се експлицитно тражи укидање таксе на српску робу, а да Косово заузврат тражи другачије понашање према њему. Он процењује да постоји сумња да се дијалог може наставити уколико не буде успео сусрет у Паризу, планиран за почетак наредног месеца.

“Ако госпођа Меркел и председник Макрон не успеју да поново поркену овај процес, не верујем да ће Европска Унија пронаћи снагу да поново започне овај дијалог у каснијој фази. Госпођа Меркел и председник Макрон ће се укључити у ову форму самита, само ако постоји веома снажна и садржајна воља и за коначни споразум”, изјавио је Рашити.

Рашити такође сматра да уколико не буде успео сусрет у Паризу, онда је и далеко решавање проблематичних односа између две земље.

Неуспехом у Паризу, удаљићемо се пуно. У Паризу и раније у Берлину требало је да се створи веома интензиван процес дијалога и евентуално створи интензиван процес према коначном споразуму. Ако не успе ту (у Паризу), удаљићемо се пуно и не верујем да Косово има енергије, али ни Србија, да уђу у много спорији и вишегодишњи процес у тражењу споразума. Неки дијалог остаје и треба да се настави, али око завршног споразума, коначног, бићемо далеко”, оценио је Рашити.

С друге стране, политиколог Рамуш Тахири сматра да процесу дијалога неће помоћи уколико Србија и Косово настављају да постављају услове.

“Ја мислим да ће се нормализацијом односа, сва друга питања решити у нормалној процедури, онако како су решена према свим државама. Дакле, шта се очекује? Разумевање и споразум о нормализацији, који ће подразумевати мировни споразум, без предрасуда за коначан споразум, јер нормализација није коначно решење, већ предуслов да се дође до других решења за сваку област”, објаснио је Тахири за Радио слободна Европа.

Тахири ипак сматра да уколико дође до сусрета између косовских и српских званичника у Паризу, то се не може оценити неуспехом.

“Међутим, уколико се не састану, онда се питање дијалога помера за неки други период. Али, ситуација на Косову не треба и не би смела да се заоштрава. Она може да се заоштрава, ако Србија натера Србе да изађу из институција и да се обнове паралелне структуре. Иначе, свако друго решење је неприхватљиво, у склопу норми које сматрамо да су европске и које се тичу права и индивидуалних и колективних слобода, као и функционисања Косова као државе на целој територији”, сматра Тахири.

Након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел, косовски премијер Рамуш Харадинај је истакао да не очекује брзо окончање процеса дијалога, али није одбацио могућност да би се могао постићи “велики споразум”, након укључивања и америчког председника Доналда Трампа и директног укључивања Ангеле Меркел и француског председника Емануел Макрона.

Иначе, косовски премијер Харадинај одолева снажним притисцима представника међународне заједнице да укине одлуку о таксама на српску робу. Посланик његове Алијансе за будућност Косова Мухарем Нитај је одбацио могућност да до неког преокрета дође на састанку у Паризу.

“Косово не може да се условљава ни са чим. Самит у Паризу се не одржава само за Косово, већ и Србију. Ако ми прихватамо дијалог без условљавања, зашто би требало да се постави дилема неуспеха Самита у Паризу због условлавања Србије?! Такса се неће укинути могућим условљавањима Србије” изјавио је Нитај за “Газета Еxпрес”.

Нитај ипак наводи да је сигуран да уколико би се постигао оквирни споразум о дијалогу, што подразумева и теме о којима ће се разговарати, када започиње и када се завршава овај процес који би завршио споразумом којим се тежи, званична Приштина би то узела у обзир и привремено суспендовала таксе. У супротном, сматра он, није у реду да се укине такса, како би дијалог трајао бескрајно, без резултата и споразума.

И премијер Харадинај је након сусрета у Берлину изјавио да за њега постоје две опције.

“Или велика одлука, дакле једнодневна конференција, онда би Косово било спремно да суспендује таксу до те конференције, али са споразумом о којем се претходно преговарало за коначну одлуку са условом признања, али и ако је суспендујемо на неколико дана, неће помоћи процесу, јер он може да траје данима или годинама”, изјавио је Харадинај.

На прошлонедељној дебати у склопу Форума “ГлобСец” у Братислави, председник Косова Хашим Тачи и српски председник Александар Вучић су истакли да је решење проблема између Косова и Србије тешко, али да се труде да се такав споразум ипак постигне.

“Према господину Тачију, цело Косово припада Албанцима Косова или грађанима Косова као независна држава, а према Уставу Србије цело Косово припада Србији, тако је и свет подељен. Половина је сада признала независност Косова, друга половина до сада није признала, и нема неког помака који смо до сада направили, што значи да треба да пронађемо решење. И ако политичко стање није добро, онда неки други људи, други политичари треба да то ураде у будућности, у то немам сумње”, изјавио је Вучић и додао да се нада да има храбрих људи не само у Београду него и у Приштини, али да је важно и да се у свету прихвати компромисно решење које ће бити прихватљиво за обе стране.

С друге стране, шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак је истакао да је једно решење наставак дијалога између Косова и Србије, одбацујући могућност промена граница. Он сматра да то представља опасност и за стварање мултиетничког друштва, што је основна идеја Европске Уније.

“То је Пандорина кутија и био би преседан. Ако желимо решење проблема у будућности, промена граница може да доведе до рата. Треба да будемо јасни да не треба да размишљамо о промени граница, него да радимо на промени друштва”, поручио је Лајчак.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај