Гимназија у Косовској Каменици једна од најуспешнијих школа у поморављу

Четири ученика Гимназије у Косовској Каменици први пут су у историји ове школе учествовали у програму истраживачке станице „Петница“. Ова специфична истраживачко научна лабораторија основана још 1982. године, на инициативу групе младих српских истраживача, наставника и студената незадовољних постојећом праксом у образовању и формирањем младих научних кадрова. 

Што је најважније, ученици у „Петници“ имају прилику да покажу своју креативност, а у томе им помажу врхунских предавачи који им преносе стручно знање и уче како да раде у тиму и да истражују.

Весељ, Бојана, Јована и Сандра учествовали у научним пројектима из области дизајна, математике, физике и друштвено хуманистичких наука.  Да математика није баук, показала је млада Јована Пешић. Похађа први разред Гимназије, али је овај предмет привукао баш у „Петници“.

„Била сам на једном семинару из математике и стварно ми је било супер. Научили смо пуно тога, како да истражујемо, како да будемо критични и према себи и према другима, како да будемо самостални, али и како да будемо истрајни у томе“, рекла је Јована.

Њена вршњакиња Бојана Миљковић одабрала је друштвено хуманистичке науке. Оно што је инспирисало је да правац у књижевности, романтизам и песме настале у том периоду, повеже са менталитеом окружења у којем живи.

„Углавном је то књижевност романтизма, због тога што сам желела да буду родољубиве песме да бих могла некако да повежем са нашим менталитетом и са нашом нацијом уопште, истакла је Бојана.

 
Успешни и ромски ученици

 Весељ Салији из ромске заједнице, такође ученик првог разреда који је имао за задатак да од рециклираног отпада направи дизајнирани предмет.  У првом делу више су се базирали на истраживање, а практични рад тек следи.

„Они су нам дали тему да истражимо и да урадимо један практичан рад о рециклажи и проблему отпада који се баца и загађује околину“, казао је Весељ.

Сандру Миљковић, ученицу трећег разреда је привукла физика. Учествовала је на семинару из ове области, али се упознала и са радом лабораторије и писањем извештаја. Каже да је „Петница“ искуство које много помаже у надграђивању знања.

„Петница је заиста једно предивно животно искуство, пружа толико могућности, поготово за нас одавде. Толико смо нових ствари научили“, прокоментарисала је Сандра.

Због недостатка финансијских средстава у школи, ученици су сами плаћали превоз до Ваљева, где је смештена истраживачка станица „Петница“, а директор Иван Арсић је договорио да ученици не плаћају партиципацију, која је иначе обавезна за све учеснике.

После ученика „Гимназије Шилово“, ово је још једна школа из Косовсоког Поморавља која је учествовала у истраживачким тимовима у Петници.

Каменички гимназијалци успешни и на Међународној смотри читалаштва „Читалићи

Ученици Гимназије у Косовској Каменици освојили су прво и друго место на Међународној смотри читалаштва „Читалићи“, која се одржала почетком месеца у Мачкату код Златибора.

Прва награда за костим Ане Карењине припала је Александри Цветковић из Кормињана, ученици трећег разреда ове школе. Пуна утисака Александра каже да је ово једно посебно такмичење које негује читање и креативност.

„Учествовала сам на такмичењу „Читалићи“, које се оџавало у Мачкату. То је међународно такмичење где представљамо способност читања“, рекла је Александра.

Друго место у категорији дигитални „читалићи“ освојили су ученици који су групно радили на уређивању дигиталног часописа „Божури“. Шеснаесторо ученика од првог до трећег разреда вредно су радили и по оцени жирија и како кажу заслужено освојили ово место. Поред учешћа у Мачкату ученици ове школе учествовали су и на другим такмичењима различитог типа. Кажу да је битно учешће, јер тада увек науче нешто ново и стекну искуство које после могу да примене у даљем раду. Мила Максимовић ученица првог разреда је средином маја учествовала на „Књижевној олимпијади“ у Сремским Карловцима.

„То је заиста за мене једно велико искуство. Припрема за такмичење јесте да је била јако напорна, напорно сам радила са својом професорком Миленом Трајковић. Такмичење се састоји из теста који захтева од нас да доста знамо о књижевним делима“, рекла је Мила.

 

Школа подржава талентовану децу

„Школа има слуха за талентовану децу, ове школске године имамо велики број такмичара како из математике, руског језика, физике и књижевности, тако да смо имали осморо учесника на такмичењу у Сремским Карловцима и са тог такмичења донели смо три бронзе, односно три трећа места“, изјавио је директор Гимназије Иван Арсић.

 

Арсић наглашава да је врло задовољан и постигнутим резултатима на такмичењу у Мачкату. Каже да је Међународна смотра читалаштва за њиихову школу врло битно такмичење, не кријући задовољство што су освојили две награде.  Пројекат „Читалићи“ осмилили су просветни радници ентузијасти углавном професори српског језика како би спасили књигу и читање од отуђења и приближили их деци.

Гимназија у Косовској Каменици је на овом такмичењу имала свој штанд, на којем су ученици изложили своје радове. Приказани су и портрети ученика ове школе. Млади аутор  из ромске заједнице Весељ Салији на портетима деформисаних лица приказао је друштвену стварност, друштво које је услед различитих промена постало деформисано.

РТВ ПУЛС- Маја Живковић