Сви спремни за сусрет у Паризу, агенда још увек нејасна

Даниел Сервер, бивши амерички дипомата и експерт за балканска питања, је изјавио да ни Приштина ни Београд нису показали интересовање да иду напред као што су то урадили лидери Северне Македоније и Грчке, како би окончали међусобне неспоразуме.

Он сматра да је потребно да Србија прекине да спречава учлањење Косова у међународне организације, а са друге стране да Косово треба да одустане од таксе од 100 одсто на увоз српске робе, и такође да добије визну либерализацију.

“Косово и Србија треба да покажу да су способни да третирају све грађане на равноправан начин како би се интегрисали у Европску Унију (ЕУ), али идеја кориговања границе, говори да су неспособни да тако нешто ураде”, изјавио је Сервер, додајући да је размена територије лоша идеја, пошто она дестабилизује цео регион, не само Западни Балкан.

Ипак, он је истакао да се “људи греше ако мисле да председник Србије Александар Вучић није припремљен за историјски споразум”.

Након седнице Владе, премијер Рамуш Харадинај, отворени противник било какве корекције границе је изјавио да не разуме због чега се помињу границе између Косова и Србије када постоји потписани споразум.

“Косово и Србија имају споразум за интегрисано управљање границама. Ми смо се сложили око интегрисаног управљања границама. Косово и Србија имају унапређене односе у овом аспекту. Дакле имају међународни споразум. Дакле, Косово не може да се врати уназад и дискутује о томе. То је споразум”, истакао је Харадинај.

Он је такође истакао да је Косово спремно за дијалог са Србијом, те да неће учествовати ни у једном догађају који није јасан и уколико се незна како ће процес бити настављен. У овом контесту Харадинај је истакао да ако се жели да се иде напред, онда је непходан оквирни споразум, не само када је реч о Самиту у Паризу, него и на јесен, са новим представницима Европске Уније, како би се знало о чему се води дијалог.

С друге стране, српски председник Вучић је изјавио да било ко да се суочи са оним што се стварно дешава на Косову, треба да буде озбиљан и одговоран, додајући да за демаркацију границе нема подршку у његовој нити у западним земљама.

“Ако мислите да буде више дугорочних споразума, сигурно је да ова (корекција граница) треба једнога дана да се нађе на столу. И неки паметни људи ће то морати да реше”, изјавио је Вучић, а коментаришући недостатак подршке међународне заједнице за идеју кориговања границе, он је истакао да “немају идеју шта ће се десити на Косову, нити нешто друго на Западном Балкану. Нешто сугеришу, али незнају шта ће да ураде”.

Косовски аналитичари не очекују да Косово и Србија омекшају своје ставове када је реч о наставку дијалога. Односно сматрају да премијер Харадинај неће укинути таксе од 100 одсто на увоз српске робе, а Вучић неће одустати од услова да се прво укину таксе а затим настави дијалог.

Виолета Хаџоли из Демократског Института Косова (КДИ) каже да није јасно да ли ће на Самиту у Паризу бити речи о наставку дијалога.

“Француска и Немачка ће сигурно настојати да убеди стране да се без услова врате на сто дијалога, али затим остају у дискрецији кораци које су одлучили да предузму Косово и Србија. Дакле, не могу их обавезати, Француска и Немачка могу да сугеришу и траже од страна да се врате безусловном дијалогу, а затим су Косово и Србија ти који одлучују шта ће даље радити”, изјавила је Хаџоли.

Универзитетски професор Арбен Фетоши сматра да је Самит у Паризу прилика да се деблокира дјалог између две земље, али да не треба очекивати постизање неког коначног споразума.

“Резултат Самита у Паризу могу бити приближавајући и јаснији што се тиче ставова или идеје кориговања (граница), али финале изгледа немогуће без директног укључивања Сједињених Америчких Држава (САД) или америчке улоге као домаћина законски обавезујућег споразума ”, изјавио је Фетоши за Лајми.нет.

И на јучерашњој седници Савета безбедности ОУН на којој су представници земаља чланица дискутовали о ситуацији на Косову, један део њих, међу којима и Немачка и Белгија, тражили су од Косова да укине таксе од 100 одсто на увоз српске и босанске робе, у циљу давања зеленог светла за наставак дијалога.

 КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај