fbpx

Ivan Kostić: Zašto vlast u Srbiji ne reaguje na progon SPC u Crnoj Gori?

Иван Костић

Progon pravoslavne mitropolije Crnogorsko - primorske poslanik Dveri, Ivan Kostić naziva  još jednim zajednički projekatom Alekdandra Vučića i Mila Đukanovića kako bi se najuticajnija institucija u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, ućutkala po pitanju predstojećih dešavanja vezanih za predaju Kosova i Metohije od strane režima u Beogradu.

Progon pravoslavne mitropolije Crnogorsko – primorske poslanik Dveri, Ivan Kostić naziva  još jednim zajednički projekatom Alekdandra Vučića i Mila Đukanovića kako bi se najuticajnija institucija u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, ućutkala po pitanju predstojećih dešavanja vezanih za predaju Kosova i Metohije od strane režima u Beogradu.

Nedavno je Vlada Crne Gore usvojila predlog Zakona o slobodi veroispovesti koji je još skandalozniji i štetniji po SPC od nacrta zakona iz 2015. godine koji je i tada Venecijanska komisija loše ocenila. Oni su izneli stav da takav nacrt zakona predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojom se garantuje pravo na mirno uživanje imovine.

„Zašto baš sada u ovom trenutku Vlada Crne Gore tako brzo, bez bilo kakve konsultacije sa pripadnicima tradicionalnih verskih zajednica, hoće ovaj predlog zakona da dostavi Skupštini Crne Gore na usvajanje“?, pita Kostić

Jedini pravi odgovor je da vlasti u Beogradu i Podgorici sinhronizovano vrše pritisak na crkveni klir Mitropolije crnogorsko primorske, kako bi se oni kao najveći protivnici Vučićeve ideje razgraničenja, ućutkali i pozabavili novonastalim problemima koje bi proizvelo usvajanje ovog zakona. Građani Crne Gore imaju apsolutno pravo da se interesuju za pitanje statusa Kosova i Metohije, jer je ne tako davno veliki deo Metohije bila teritorija Kraljevine Crne Gore.

Vlasti u Beogradu i Podgorici nisu svesne kolike podele i sukobe i stvaranje opasnosti od građanskog rata među ljudima u Crnoj Gori može da izazove suluda ideja o otimanju hramova SPC koji su sagrađeni pre 1918.godine, a koje bi usledilo, ako ne daj Bože, ovaj zakon bude usvojen.

Umesto da rade na učvršćivanju ekonomskih, kulturnih i političkih veza među dva bratska balkanska naroda, što bi zasigurno ojačalo poziciju Srbije i Crne Gore u svetskim privrednim i društvenim kretanjima, Vučić i Đukanović kao da sve namerno rade po nečijem nalogu, kako bi ovaj deo Balkana i u narednom periodu bio rizično i nesigurno područje za bilo kakav civilizacijski razvoj.

Sve ovo naravno ne prolazi bez reakcije u Crnoj Gori i mi podržavamo Sabor u Podgorici koji će se održati u subotu a na koji je pozvala Mitropolija Crnogorsko primorska, rekao je Kostić

%d bloggers like this: