fbpx

Za Albance dan slobode, za Srbe dan egzodusa

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Обележавање двадесетогодишњице уласка НАТО трупа на Косово и Метохију

Обележавање двадесетогодишњице уласка НАТО трупа на КиМ, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

U Prištini je svečamo obeležena dvadesetogodišnjica ulaska NATO trupa na Kosovo, dok je u Beogradu u isto vreme obeležena dvadesetogodišnjica egzodusa Srba sa Kosova i Metohije.

U Prištini je svečamo obeležena dvadesetogodišnjica ulaska NATO trupa na Kosovo, dok je u Beogradu u isto vreme obeležena dvadesetogodišnjica egzodusa Srba sa Kosova i Metohije.

Svedočenjem Srba sa Kosmeta, kojima su oteti članovi porodica i koji su proterani iz svojih kuća, pod pritiskom bombardovanja i napadima pripadnika OVK, u Beogradu je obeležena dvadesetogodišnjica „Egzodusa Srba sa Kosova i Metohije“.

“Do danas nisu kažnjeni počinioci zločina nad Srbima i onima koji nisu pristajali na teror tzv. OVK”, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Bil Klinton i Medlin Olbrajt, Obeležavanje dvadesetogodišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju

A u Prištini, okićenoj u zatstave Kosova, Albanije, NATO i SAD, već dva dana traje svečano obeležavanje ulaska NATO trupa na Kosovo, kao dan slobode, kako su izjavili kosovski zvaničnici. Centralna ceremonija je održana na trgu “Skenderbeg”, a prisustvovali su joj, osim kosovskih zvaničnika, premijer i predsednik Kosova, Edi Rama i Iljir Meta, predstavnici diplomatskog kora i gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Bil Klinton, Medlin Olbrajt, Vesli Klark i Vilijem Voker, kao i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koji je rekao da SAD podržava Kosovo, ali i da zahteva od institucija jaču borbu protiv kriminala i obezbeđivanje prava za manjinske zajednice.

“Vreme je da Kosovo učini veće napore kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum sa Srbijom. To znači uklanjanje svih barijera za nastavak dijaloga”, istakao je Palmer.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Metju Palmer, Obeležavanje dvadesetogodišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju

Kosovski zvaničnici, predsednik, predsednik Skupštine i premijer, zahvalili su se Americi, posebno bivšem predsedniku Bilu Klintonu i bivšoj državnoj sekretarki Medlin Olbrajt na pomoći tokom oružanih sukoba 1999. godine.

“Dok god bude Kosova, mi ćemo biti zahvalni na vašem civilizovanom stavu koji ste zauzeli u proleće 1999. Bio je to pravedan stav”, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači.

Posle izjava zahvalnosti gostima iz Sjedinjenih Američkih Država, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pozvao na pomirenje.

“Dugo godina je naš narod tražio slobodu. Generacije i generacije su se žrtvovale i uz pomoć naših prijatelja Kosovo je danas domovina svih nas koji ovde živimo, Srba, Roma, Aškalija, Bošnjaka Crnogoraca i drugih. Mir stvaraju hrabri, a mi želimo da se pomirimo sa Srbijom”, naglasio je Haradinaj.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: bista Medlin Olbrajt, Obeležavanje dvadesetogodišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju

Za Bila Klintona i Medlin Olbrajt, Koosvo je postiglo veliki uspeh i zaslužuje da bude članica Nato i Evropske unije.

“Impresioniran sam ovim što sam video i koliko ste napredovali. Vas se, predsedniče Tači, sećam kao mladog čoveķa sa puškom u ruci, a danas ste predsednik. Kosovo je slobodna i nezavisna zemlja i zasluzuje da bude članica Evropske unije i Nato”, reči su bivšeg američkog predsednika Bila Klintona posle dobijanja ordena slobode koji mu je dodelio Hašim Tači.

Posle Bila Klintona, bistu je u užem centru Prištine dobila i Medlin Olbrajt.

“Građani Kosova su uvek pokazivali svetu da su demokratska nacija i naporno su radili da postave temelje demokratije”, izjavila je Olbrajtova. Prilikom otkrivanja njene biste došlo je do manjeg incidenta kada je grupa građana probila kordon policije. Tom prilikom je jedno lice uhapšeno.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: iz vazduha, Obeležavanje dvadesetogodišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju

Ceremoniju u Prištini su obezbeđivale jake snage Kosovske policije ali i obezbeđenja gostiju iz inostranstva. Veliki broj novinarskih ekipa je pratio događaj, a građani Prištine i ostalih delova Kosova, srdačno su pozdravljali domaće i strane zvaničnike.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: