За Албанце дан слободе, за Србе дан егзодуса

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Обележавање двадесетогодишњице уласка НАТО трупа на Косово и Метохију

У Приштини је свечамо обележена двадесетогодишњица уласка НАТО трупа на Косово, док је у Београду у исто време обележена двадесетогодишњица егзодуса Срба са Косова и Метохије.

Сведочењем Срба са Космета, којима су отети чланови породица и који су протерани из својих кућа, под притиском бомбардовања и нападима припадника ОВК, у Београду је обележена двадесетогодишњица „Егзодуса Срба са Косова и Метохије“.

“До данас нису кажњени починиоци злочина над Србима и онима који нису пристајали на терор тзв. ОВК”, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Бил Клинтон и Медлин Олбрајт, Обележавање двадесетогодишњице уласка НАТО трупа на Косово и Метохију

А у Приштини, окићеној у затставе Косова, Албаније, НАТО и САД, већ два дана траје свечано обележавање уласка НАТО трупа на Косово, као дан слободе, како су изјавили косовски званичници. Централна церемонија је одржана на тргу “Скендербег”, а присуствовали су јој, осим косовских званичника, премијер и председник Косова, Еди Рама и Иљир Мета, представници дипломатског кора и гости из Сједињених Америчких Држава, Бил Клинтон, Медлин Олбрајт, Весли Кларк и Вилијем Вокер, као и заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер, који је рекао да САД подржава Косово, али и да захтева од институција јачу борбу против криминала и обезбеђивање права за мањинске заједнице.

“Време је да Косово учини веће напоре како би се постигао свеобухватни споразум са Србијом. То значи уклањање свих баријера за наставак дијалога”, истакао је Палмер.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Метју Палмер, Обележавање двадесетогодишњице уласка НАТО трупа на Косово и Метохију

Косовски званичници, председник, председник Скупштине и премијер, захвалили су се Америци, посебно бившем председнику Билу Клинтону и бившој државној секретарки Медлин Олбрајт на помоћи током оружаних сукоба 1999. године.

“Док год буде Косова, ми ћемо бити захвални на вашем цивилизованом ставу који сте заузели у пролеће 1999. Био је то праведан став”, рекао је косовски председник Хашим Тачи.

После изјава захвалности гостима из Сједињених Америчких Држава, премијер Косова Рамуш Харадинај је позвао на помирење.

“Дуго година је наш народ тражио слободу. Генерације и генерације су се жртвовале и уз помоћ наших пријатеља Косово је данас домовина свих нас који овде живимо, Срба, Рома, Ашкалија, Бошњака Црногораца и других. Мир стварају храбри, а ми желимо да се помиримо са Србијом”, нагласио је Харадинај.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: биста Медлин Олбрајт, Обележавање двадесетогодишњице уласка НАТО трупа на Косово и Метохију

За Била Клинтона и Медлин Олбрајт, Коосво је постигло велики успех и заслужује да буде чланица Нато и Европске уније.

“Импресиониран сам овим што сам видео и колико сте напредовали. Вас се, председниче Тачи, сећам као младог човеķа са пушком у руци, а данас сте председник. Косово је слободна и независна земља и заслузује да буде чланица Европске уније и Нато”, речи су бившег америчког председника Била Клинтона после добијања ордена слободе који му је доделио Хашим Тачи.

После Била Клинтона, бисту је у ужем центру Приштине добила и Медлин Олбрајт.

“Грађани Косова су увек показивали свету да су демократска нација и напорно су радили да поставе темеље демократије”, изјавила је Олбрајтова. Приликом откривања њене бисте дошло је до мањег инцидента када је група грађана пробила кордон полиције. Том приликом је једно лице ухапшено.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: из ваздуха, Обележавање двадесетогодишњице уласка НАТО трупа на Косово и Метохију

Церемонију у Приштини су обезбеђивале јаке снаге Косовске полиције али и обезбеђења гостију из иностранства. Велики број новинарских екипа је пратио догађај, а грађани Приштине и осталих делова Косова, срдачно су поздрављали домаће и стране званичнике.

Анђелка Ћуп