Dve hiljade dečijih srdašaca kucalo je u ritmu srpskog kola

Венац - коло

Dve hiljade dece, učenika od prvog do osmog razreda, iz svih osnovnih škola sa teritorije centralnog Kosova, okupilo se u hali Sportskog centra u Lapljem Selu, nadomak Gračanice,  nesvakidašnjim povodom. Zajedno su odigrali srpsko kolo, zaštitni znak našeg nasleđa i nematerijalne kulturne baštine.

Dve hiljade dece, učenika od prvog do sedmog razreda, iz svih osnovnih škola sa teritorije centralnog Kosova, okupilo se u hali Sportskog centra u Lapljem Selu, nadomak Gračanice,  nesvakidašnjim povodom. Zajedno su odigrali srpsko kolo, zaštitni znak našeg nasleđa i nematerijalne kulturne baštine.

U trenutku kada se na Kosovu i Metohiji, od strane prištinskih vlasti uveliko prekraja istorija i nastoji da se  prisvoji srpska kulturna i istorijska baština, dve hiljade mališana sa centralnog Kosova u organizaciji profesionalnog Ansambla „Venac“ pokazalao je da se kolom čuva tradicija. Četiri hiljade spojenih ruku koje simbolizuju neraskidivu vezu među nama, čini kolo. Tu lepotu su nam dočarali naši najmlađi.

Prve korake Moravca učili su prvaci svih škola sa teritorije centralnog Kosova, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Kolo koje se kao simbol nematerijalne kulturne baštine svih Srba nalazi na reprezentativnoj listi UNESKO-a danas je u Lapljem Selu imalo priliku da odigra ukupno 2.000 mališana školskog uzrasta sa centralnog Kosova. Uhvativiši se za ruke, uz pokazne korake koreografa Slavice Mihajlović i šefa umetničkog ansambla „Venac“ Miloša Mitića, a uz zvuke prvaka Srbije na harmonici Aleksandra Sofronijevića, deca su zaigrala korake Moravca, igre po kojoj se prepoznaju i definišu Srbi širom planete.

Snežana Jovanović, direktorka ansambla „Venac“, foto: N. Milosavljević

– Ovo je moj najlepši radni dan koji bih poželela svakom u svojoj karijeri- rekla je direktorka „Venca“ Snežana Jovanović, otvarajuću  „Dečiju koloniju – Dan srpskog kola na Kosovu i Metohiji“. Salom su se razlegli gromki aplauz i usklici dece,  da bi par minuta kasnije usledili početni koraci Moravca, koje su sa učenicima prvih razreda uvežbavali koreografi.

U pratnji učitelja i nastavnika, đačkim autobusima, u Laplje Selo su stigla i deca iz Prilužja, Plemetine, Babinog Mosta i Slivova, iz srpskih sredina koje važe za najizolovanije na centralnom delu Kosova.

Spremni za početak igre, dok ih drugovi sa tribina bodre, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

– Uloga „Venca“ nije samo organizovanje koncerata, već je mnogo veća. Naime, želimo da pokažemo da se profesionalni ansambl „Venac“ bavi svojom omladinom i decom i da je veoma posvećen zajednici kao i očuvanju srpskog kulturnog identiteta- rekla je direktorka „Venca“ Snežana Jovanović

Jovanovićeva je dodala da je danas kolom, koje su naša deca odigrala, poslata poruka da čuvamo kulturni identitet svih preostalih Srba na Kosovu i Meotohiji, srpski narod, a iznad svega čuvamo prisustvo svoje države Srbije na ovim prostorima.

Ljubinko Karadžić, predsednik privremenog organa Skupštine Grada Priština, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

-Veoma sam radostan što se ovde okupilo ovoliko dece koja na centralnom Kosovu čuvaju našu tradiciju. Mislim da je ovo veliki događaj za sve nas i da će naša deca uspešno očuvati srpski identitet- rekao je Ljubinko Karadžić predsednik privremenog organa Skupštine Grada Priština.

Virtuoz na harmonici Aleksandar Sofronijević, rodom iz Rudara kod Zvečana, nije krio radost i zadovoljstvo što je učestvovao u ovom nesvakidašnjem spektaklu.

Aleksandar Sofronijević, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

 – Oduševio sam se kada sam ugledao toliku radost na ovim dečijim licima, zatim kada sam video da imamo ovoliku mladu publuku koja voli srpsku muziku i kolo i poželeo bih da ih bude još više, da  vredno uče, rade i čuvaju svoje tradiciju – poručio je Sofronijević.

Po završetku programa u Lapljem Selu, u Srpskom kulturnom centru u Prištini, organizovana je prezentacija rada na očuvanju upisanog „kola“ na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao i kamerno izvođenje najpoznatijih srpskih kola i igara od strane jednog od najpoznatijih harmonikaša u Srbiji, Aleksandra Sofronijevića.

Ivan Miljković