Две хиљаде дечијих срдашаца куцало је у ритму српског кола

Две хиљаде деце, ученика од првог до седмог разреда, из свих основних школа са територије централног Косова, окупило се у хали Спортског центра у Лапљем Селу, надомак Грачанице,  несвакидашњим поводом. Заједно су одиграли српско коло, заштитни знак нашег наслеђа и нематеријалне културне баштине.

У тренутку када се на Косову и Метохији, од стране приштинских власти увелико прекраја историја и настоји да се  присвоји српска културна и историјска баштина, две хиљаде малишана са централног Косова у организацији професионалног Ансамбла „Венац“ показалао је да се колом чува традиција. Четири хиљаде спојених руку које симболизују нераскидиву везу међу нама, чини коло. Ту лепоту су нам дочарали наши најмлађи.

Прве кораке Моравца учили су прваци свих школа са територије централног Косова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Коло које се као симбол нематеријалне културне баштине свих Срба налази на репрезентативној листи УНЕСКО-а данас је у Лапљем Селу имало прилику да одигра укупно 2.000 малишана школског узраста са централног Косова. Ухвативиши се за руке, уз показне кораке кореографа Славице Михајловић и шефа уметничког ансамбла „Венац“ Милоша Митића, а уз звуке првака Србије на хармоници Александра Софронијевића, деца су заиграла кораке Моравца, игре по којој се препознају и дефинишу Срби широм планете.

Снежана Јовановић, директорка ансамбла „Венац“, фото: Н. Милосављевић

– Ово је мој најлепши радни дан који бих пожелела сваком у својој каријери- рекла је директорка „Венца“ Снежана Јовановић, отварајућу  „Дечију колонију – Дан српског кола на Косову и Метохији“. Салом су се разлегли громки аплауз и усклици деце,  да би пар минута касније уследили почетни кораци Моравца, које су са ученицима првих разреда увежбавали кореографи.

У пратњи учитеља и наставника, ђачким аутобусима, у Лапље Село су стигла и деца из Прилужја, Племетине, Бабиног Моста и Сливова, из српских средина које важе за најизолованије на централном делу Косова.

Спремни за почетак игре, док их другови са трибина бодре, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

– Улога „Венца“ није само организовање концерата, већ је много већа. Наиме, желимо да покажемо да се професионални ансамбл „Венац“ бави својом омладином и децом и да је веома посвећен заједници као и очувању српског културног идентитета- рекла је директорка „Венца“ Снежана Јовановић

Јовановићева је додала да је данас колом, које су наша деца одиграла, послата порука да чувамо културни идентитет свих преосталих Срба на Косову и Меотохији, српски народ, а изнад свега чувамо присуство своје државе Србије на овим просторима.

Љубинко Караџић, председник привременог органа Скупштине Града Приштина, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

-Веома сам радостан што се овде окупило оволико деце која на централном Косову чувају нашу традицију. Мислим да је ово велики догађај за све нас и да ће наша деца успешно очувати српски идентитет- рекао је Љубинко Караџић председник привременог органа Скупштине Града Приштина.

Виртуоз на хармоници Александар Софронијевић, родом из Рудара код Звечана, није крио радост и задовољство што је учествовао у овом несвакидашњем спектаклу.

Александар Софронијевић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

 – Одушевио сам се када сам угледао толику радост на овим дечијим лицима, затим када сам видео да имамо оволику младу публуку која воли српску музику и коло и пожелео бих да их буде још више, да  вредно уче, раде и чувају своје традицију – поручио је Софронијевић.

По завршетку програма у Лапљем Селу, у Српском културном центру у Приштини, организована је презентација рада на очувању уписаног „кола“ на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, као и камерно извођење најпознатијих српских кола и игара од стране једног од најпознатијих хармоникаша у Србији, Александра Софронијевића.

Иван Миљковић