SAD ne podržava dijalog koji unazađuje nezavisnost Kosova

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Метју Палмер

Метју Палмер, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, juče je u prostorijama Američke ambasade u Prištini okupio lidere kosovske pozicije i opozicije,

Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, juče je u prostorijama Američke ambasade u Prištini okupio lidere kosovske pozicije i opozicije, a sastanku su prisustvovali i čelnici Srpske liste i Samostalne liberalne stranke.

Ipak, mediji nisu uspeli da saznaju šta je bila glavna tema razgovora, odnosno kakve je poruke Palmer preneo političkim predstavnicima na Kosovu, ali se nagađa da je u fokusu diskusije bio predstojeći sastanak u Parizu, najavljen za početak narednog meseca, odnosno stvaranje uslova za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Palmer koji se pre dolaska na Kosovo sastao i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem zatražio je od kosovskih čelnika da povuku odluku o taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe, a obraćajući se na zvaničnoj svečanosti povodom 20 godina od ulaska KFOR-a na Kosovo, Palmer je istakao važnost uspostavljanja dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, odnosno nastavak dijaloga između dve zemlje.

“Razumem da je tarifa veoma popularna i razumemo zašto, ali mi ohrabrujemo ljude, kako političke lidere, tako i glasače Kosova da dobro pogledaju šta ustvari od ovoga dobija Kosovo i šta je ustvari prouzrokovalo na Kosovu. I ako se to jasno sagleda, mislim da će se složiti sa našim zaključkom da tarife korenito ne pomažu Kosovo na putu na kojem treba da napreduje”, izneo je stav američki diplomata u intervuu za Radio SLobodna Evropa.

U istom intervju, Palmer je ponovio podršku Sjedinjenih Amerikih Država (SAD) nastavku dijaloga uz posredovanje Evropske unije (EU) i izneo stav da je samit u Berlinu i predstojeći sastanak u Parizu „dizajniran“ kako bi se i podržao dijalog u Briselu.

„Mi nastavljamo da podržavamo dijalog vođen od Evropske unije. Mislim da je fundamentalno za budućnost obeju zemalja, Srbije i Kosova, da pronađu put za normalizaciju odnosa. Idealno, to bi značilo obostrano priznaje i otvaranje njihovog puta prema evropskim integracijama. Povratak (pregovaračkom) stolu je fundamentalan. To podrazumeva suspendovanje tarife, dakle uklanjanje prepreka za napredak. Verujem da su obe strane spremne da se ponovo sastanu, ali je važno da se stvore uslovi kako bi se to omogućilo. Mi ostajemo glavni podržavaoci u ovom procesu. Za Kosovo nema drugog puta napred, osim dijaloga, normalizacije odnosa i nadamo se da će se to što pre dogoditi“, izjavio je Metju.

Američki diplomata je takođe izneo i stav svoje zemlje u vezi ideja koje poslednjih meseci plasira predsednik Kosova Hašim Tači, vezane za rešavanje odnosa sa Srbijom, kao što je ona o korekciji granica, u tom sklopu čak i pripajanje Preševske doline Kosovu, do poslednje izjave o mogućnosti ujedinjenja sa Albanijom, kao odgovor Evropskoj uniji koja odugovlači sa davanjem zelenog svetla za viznu liberalizaciju i pored toga što je Kosovo ispunilo sve tražene kriterijume.

“Podrška SAD nezavisnom Kosovu ostaje snažna i to unapređuje cilj za stabilan i prosperitetni Balkan. Ova politika ima podršku od svih u Americi i mi smo ponosni zbog pomoći koju smo dali narodu Kosova. Mi odbacujemo ciničan koncept da je jedini put da se ide napred vraćanje vremena unazad za nezavisnost Kosova. Takođe, odbacujemo ideju da je budućnost Kosova ujedinjenje sa nekom drugom državom”, izjavio je Palmer.

Inače, Palmer je na pitanje, da li može da takozvana “šatl” diplomatija pomoći da se dve strane vrate za pregovarački sto, Palmer je odgovorio da je stigao iz Beograda i da je sada u Prištini.

“Mi obavljamo razgovore sa obe strane u ovom procesu oko toga kako da idemo napred. Na kraju krajeva, ne zavisi od nas da pregovaramo sporazum. Priština neće pregovarati o sporazumu sa SAD, neće pregovarati sporazum sa Briselom, treba da pregovara sa Beogradom, tako da treba da iznađe put napred, vraćajući se za sto dijaloga, vraćajući se na sto pregovora i da postigne sporazum koji unapređuje nacionalne interese Kosova”, izjavio je Palmer.

S druge strane, Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije je izjavio da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nisu odustali od incijative da se kosovski i srpski lideri sastanu u Parizu, čiji je cilj da se obnovi dijalog.

“Federika Mogerini i njena ekipa su u poslednje dve godine otimali pregovore za dijalog od drugih institucija EU, uključujući i vlade država članica. Valjda je to bio najekstremniji primer takvog upravljanja. Zato je od velike važnosti što su dve države članice sa najvećim uticajem preuzele inicijativu kako bi vratile pod kontrolu proces pregovaranja na kolosek ozbiljnih pregovora za postizanje zaista sveobuhvatnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ovo je proces koji ne treba i ne može da čeka dok predsednik Evropske komisije i visoki predstavnici i zvanično preuzmu zadatke.

U intervjuu za “Gazeta Expres”, Veber je pored ostalog istakao da je od važnosti da u slučaju obnove dijaloga ovaj proces ne traje više od dve godine, a da eventualni sporazum treba da bude sveobuhvatan, izgrađen na osnovi mirnog suživota Srbije i Kosova.

Bodo Veber je takođe istakao da veruje da Sjedinjene Američke Države mogu da odigraju podržavajuću ulogu u odnosu na Evropsku uniju, radi postizanja konačnog sporazuma, a na pitanje da li će se u dijalog uključiti Rusija, Veber je izjavio da nije siguran.

“Rusija nije zainteresovana ni za kakav konstruktivan proces kojim upravlja Zapad, i naročito ne za one procese koji približavaju Srbiju evroatlantskim integracijama”, izneo je stav Veber.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj