Gračanica: Svečana liturgija i litija za praznik Svete Trojice

Svečanom liturgijom i litijama koje su prošle ulicama Gračanice obeležen je praznik Svete Trojice ili silaska Duha Svetoga na Apostole.  Stotinak vernika predvođeno trojicom gračaničkih paroha: ocem Savom Šmigićem, Svetislavom Trajkovićem i Darkom Marinkovićem,  uz molitvu i pojanje monahinja, noseći krst, Sveto Jevanđelje i ikone svetaca, prošetalo je ulicama oko manastira Gračanice.

Kao i svake godine o Duhovima, litija se kretala ulicama Miloša Obilića, preko Badovačke i ulice Kosovke devojke, Kneza Lazara do ulaska u manastirsku portu. Kako je saobraćaj u trenutku dok je litija prolazila na trenutak bio zaustavljen, nelokicina vozača Albanaca, revolitirana time što mora da čeka u koloni, trubila je sirenama dok je litija prolazila ulicom Miloša Obilića.

Praznik Svete Trojice u Gračanici, foto: I. M. GračanicaOnlajn

Po povratku litije u manastirsku portu, paroh Svetislav Trajković je osveštao zapis na starom hrastu u crkvenoj porti, posle čega je prerezan slavski kolač. Ovogodišnji domaćin bio je  Vladimir Maksimović iz Gračanice, a uzimanjem dela kolača simbolično su odrđeni kolačari za narednu godinu, Dejan Todorović, Nenad Kostić i Milan Jovanović iz Gračanice.

Foto: I.M. GračanicaOnlajn

Sekretar Eparhije raško – prizrenske Sava Šmigić pozvao je građane da u većem broju praznike proslavljaju u zajednici sa crkvom.

– Danas je praznik ovoga mesta i treba da dođemo u crkvu, gde se Duh Sveti daje onima koji prebivaju u zajednici, koji su u tajni tela i krvi Hristove, a ne po kućama, jer Duh neće doći onima koji ga čekaju da dođe u kući, nego da dođu u Hram, da se pričeste telom i krvlju Gospodnjom, pa onda da čekaju obećanje o Carstvu Nebeskom – rekao je u besedi, posle rezanja slavskog kolača, otac Sava Šmigić.

Otac Sava Šmigić, foto: I.M. GračanicaOnlajn

Obraćajući se vernicima u manastirskoj porti Šmigić je pozvao narod na jedinstvo jednih sa drugima i sa svojom crkvom.

–  Bog Otac je isposlao Duha Svetoga u vidu ognjenih jezika i iznad svakog učenika Apostola bio je ognjeni jezik, što znači da je svako ponaosob dobio Duha Svetoga. Apostoli iisu dobili jedan i jedini jezik i da budu svi jedno i jednaki i da budu isti, nego svako je dobio različito. Tako i mi dobijamo različite darove u kao takvi mi smo u zajednici i Hristos nas takve prima. Ali imamo obavezu da svoje različitosti i darove usavršavamo u crkvi i da ih delimo jedni sa drugima, rekao je Šmigić.

 Osveštanje slavskih kolača, foto: GračanicaOnlajn

Pozvavši na jednistvo jer, kako je rekao „jedino je u jedinstvu punoća zajednice“, Sava Šmigić je još i dodao:

– Jedinstvo je ono što nas izdvaja od sveta i što nas stavlja na stranu crkve, Hrista i Carstva Nebeskoga. Imajte to na umu, znajte da je spasenje jedino unutar liturgije, jedino sa Hristom u tajni tela i krvi Njegove – rekao je na kraju besede otac Sava Šmigić.

Vernici su potom pristupili uzimanju osvešene vodice, noseći oko ruku ispletene venčiće od cveća i različitih travki, koje su prethodno pleli u crkvi u toku svečane liturgije.

I. Miljković