Представљање истраживања „Тиха миграција младих из српске заједнице“

Мрежа за грађански активизам(МГА) и Комуникација за развој друштва (ЦСД) организују конференцију „Тиха миргација младих из српске заједнице“ на којој ће представити резултате истраживања на ову тему.

Тиха миграција Срба са Косова, која се по субјективном осећају људи који живе у већински српским срединама дешава свакодневно, навела је, још крајем прошле године, МГА и ЦСД да покрену разгворе на ову тему и спроведу детаљније истраживање одласка младих са Косова.

Истраживање, чији ће се резултати објавити на конференцији, која ће бити одржана у четвртак 20. јуна у 13 часова у Центру за грађанску енергију (ЦЕЦ) у Грачаници обухватило је ученике завршних разреда основних и средњих школа из шест општина са српском већином из централног Косова и Косовског Поморавља.

Истраживање, као и конференција, део су пројекта „Јачање демократије кроз активно учешће грађана на Косову“ подржаног од стране Међународног Олоф Палме Центра. До каквих су сазнања кроз свој рад дошли, какво им је мишљење и виђење тренутне ситуације о миграцији младих из српске заједнице у панелу ће говорити:

  • Иван Тодоровић, председник Мреже за гражански активизам
  • Анђелка Ћуп, новинарка, Грацаница онлине инфо
  • Дарко Димитријевић, новинар, радио Гораждевац
  • Стефан Вељковић, НВО Синергиа, Митровица