Predstavljanje istraživanja „Tiha migracija mladih iz srpske zajednice“

Mreža za građanski aktivizam(MGA) i Komunikacija za razvoj društva (CSD) organizuju konferenciju „Tiha mirgacija mladih iz srpske zajednice“ na kojoj će predstaviti rezultate istraživanja na ovu temu.

Tiha migracija Srba sa Kosova, koja se po subjektivnom osećaju ljudi koji žive u većinski srpskim sredinama dešava svakodnevno, navela je, još krajem prošle godine, MGA i CSD da pokrenu razgvore na ovu temu i sprovedu detaljnije istraživanje odlaska mladih sa Kosova.

Istraživanje, čiji će se rezultati objaviti na konferenciji, koja će biti održana u četvrtak 20. juna u 13 časova u Centru za građansku energiju (CEC) u Gračanici obuhvatilo je učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola iz šest opština sa srpskom većinom iz centralnog Kosova i Kosovskog Pomoravlja.

Istraživanje, kao i konferencija, deo su projekta „Jačanje demokratije kroz aktivno učešće građana na Kosovu“ podržanog od strane Međunarodnog Olof Palme Centra. Do kakvih su saznanja kroz svoj rad došli, kakvo im je mišljenje i viđenje trenutne situacije o migraciji mladih iz srpske zajednice u panelu će govoriti:

  • Ivan Todorović, predsednik Mreže za gražanski aktivizam
  • Anđelka Ćup, novinarka, Gracanica online info
  • Darko Dimitrijević, novinar, radio Goraždevac
  • Stefan Veljković, NVO Sinergia, Mitrovica