Уставни суд ће појаснити ко има право да преговара са Србијом

Према информацијама посланице Покрета Самоопредељење Аљбуљене Хаџиу, Уставни суд Косова је позитивно одговорио на примедбе две опозиционе партије Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова везане за Нацрт закона у којем су одређене обавезе, одговорности и компетенције владине делегације у дијалогу са Србијом, који су усвојили посланици косовске скупштине.

Ове две опозиционе партије су од Уставног суда тражиле да у целости донесе одлуку да ли је Закон о дијалогу у складу са диспозицијама Устава Косова, односно са чланом 2, која се односи на суверенитет; чланом 4 који говори о форми владавине и поделе власти; чланом 7 који третира уставни ред Републике Косово; чланом 18 који говори о начину ратификовања међународних споразума, чланом 20 који се односи на пренос суверенитета – преласка државних компетенција, чланом 65 који набраја компетенције скупштине, чланом 93 који се тиче компетенција Владе и члана 94 који се тиче компетенција премијера.

Посланик Демократског савеза Косова Дритон Сељманај је приликом предаје Закона о дијалогу за оцену уставности Уставном суду Косова изјавио да опозиција оспорава овај Закон концентришући се на три главна стуба.

– Први стуб се тиче тенденције да се путем овог Закона одреди промена институционалне и уставне хијерархије и у доношењу одлука у дијалогу са Србијом. Други стуб се тиче законских компетенција државне делегације коју смо у ствари видели као тенденцију за директно уплитање у уставне компетенције извршних и законодавних власти. Трећи стуб се тиче покушаја да се овом Закону да карактер lex specialis, да се надгласа у случају колизије са другим законима – истакао је Сељманај.

С друге стране, Аљбуљена Хаџиу је за дневни лист “Коха диторе” изјавила да опозиција оспорава законитост овог Нацрта закона о дијалогу јер су имали доста законских аргумената који потврђују кршење Устава и да у овом контексту није постојала могућност да га Уставни суд мимоиђе.

– Циљ оних који су ту делегацију гурали напред, не усуђујући се да зауставе Тачија, омогућили су му једну делегацију са циљем његовог легитимисања. Избор је јасан: зауастављање Тачија одлуком Владе и скупштине. Сваки други маневар, за нас је неприхватљив – изјавила је Хаџиу.

Дневни лист “Коха диторе” позивајући се на своје изворе преноси да ће Уставни суд Косова објавити своју одлуку и званично у року од 10 дана, и да ће прецизирати одговорност ко може да води дијалог са Србијом. Према истим изворима, главну улогу имаће скупштина и Влада Косова, а не председник Косова. Што се делегације за дијалог са Србијом тиче, судије Уставног суда се ослањају на аргумент да није дозвољена примена извршних повластица.

Иначе, Социјалдемократска партија Косова Шпенда Ахметија је једина опозициона партија која је подржала овај Закон о дијалогу, односно оснивање владиног преговарачког тима, у склопу којег имају и свог представника, са образложењем да су на тај начин елиминисали представљање Тачија у дијалогу са Србијом.

Ова партија сада очекује да Уставни суд и званично обелодани своју одлуку.

– Социјалдемократска партија Косова није добила званичну одлуку Уставног суда Косова. Само онда када буде објављена званична верзија, ми ћемо донети одлуку у вези нашег деловања – изјавила је Натура Кучи, портпаролка ове партије.

Иначе, одлуку да се Социјалдемократска партија Косова придружи владајућој коалицији када је реч о дијалогу са Србијом, косовска опозиција тумачи као да својом улогом она у ствари омогућава владајућој коалицији останак на власти.

И премијер Косова Рамуш Харадинај је изјавио да још увек није добио званичан став Уставног суда везаног за Нацрт закона о дијалогу са Србијом, тврдећи да мандат делегације за дијалог произилази из “другог акта”.

– Поштујем одлуку Уставног суда уколико је таква, пошто незнам званичан став. Али, мислим да је било непотребан, да вам право кажем, један закон, јер парламент доноси одлуку на основу Устава и мандат ти даје на основу Устава и закона на снази-, изјавио је Харадинај у емисији “Интерактив” на телевизији “Коха Визиони”.

Он је такође истакао да нема потребе да се посебним законом прецизирају компетенције преговарачког тима.

– Мислим да би то био додатан посао око компетенција, а мандат (владиног тима за преговоре) не извире из Закона. Мандат извире из Резолуције и гласова у парламенту. Дакле, државна делегација има мандат, закључио је Харадинај.

Иначе, скупштина Косова је 7. марта ове године усвојила у другом разматрању Нацрт закона о обавезама, одговорностима и компетенцијама државне делегације Косова у процесу дијалога са Републиком Србијом, са 58 гласова посланика и три уздржана гласа. Истога дана у другом гласању, са 61 гласом, усвојила Платформу за дијалог око коначног свеобухватног и законски обавезујућег споразума између Косова и Србије.

Косовска опозиција, искључујући Социјалдемократску партију Косова која истиче да је управо она иницијатор Платформе за дијалог, нису учествовали у том гласању, али су још тада најавили да ће Нацрт закона послати на интерпретацију Уставном суду Косова.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај

Амерички лого