Опет „процурела“ решење тестова из математике – Двери траже Шарчевићеву оставку

Фото: илустрација

Иако министар Младен Шарчевић тврди да је кривица за цурење тестова из математике „негде на терену“ и тако покушава да склони одговорност са себе, председник Двери Бошко Обрадовић сматра да би сваки одговоран политичар у овој ситуацији поднео оставку и тражи да то уради и Шарчевић.

„Ово није безазлена ситуација и само једна обична грешка или кривица „негде на терену“. Тест из математике је изузетно стресан и за децу и за професоре, и министарство је било дужно да обезбеди да све прође у најбољем могућем реду. Због оваквих ствари читаве генерације губе поверење у просветни систем и у вредновање учења и рада. Као политичар, али још више као родитељ очекујем да министар сноси одговорност за ово што се данас десило“ – рекао је Обрадовић.

Завршни тест из математике због „крађе“ одложен за четвртак. Шарчевић наглашава да ће полиција имати посла док опозиција захтева смену ресорног министра.  

Ученици осмих разреда данас неће полагати тест из математике, већ у четвртак, саопштило је Министарство просвете. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је тест из математике за малу матуру „проваљен“. У министарству  проверавају наводе да је било пропуста и са комбинованим тестом.

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за данас у девет часова одложено је за четвртак, 20. јун. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за Вечерње новости да је тест из математике за малу матуру „проваљен“.

„Неко је отворио резервну кесу с тестовима и продао тест из математике. Не знамо где се то догодило, али то ће да утврди полиција. Биће смена због овога“, истакао је Шарчевић.

Помоћница Министра просвете Весна Недељковић изразила је жаљење због одлагања теста и додала да је „увек у питању људски фактор“.

Навела је да је 50 одсто Србије дигитализовано и да се нада да ће у наредних пола године тај процес бити завршен, како би се наредне године тест полагао електронски и овакве ситуације се не би понављале.

Пренела је поруку министра Шарчевића који се налази у Бањалуци:

„Свако ко је одговроран понеће дебео терет одговорности, истражићемо до најситнијих детаља ко је угрозио полагање завршног испита и ово учинио деци.“

Из Демократске странке, Народне странке, ЛСВ-а и Двери су тражили од министра Шарчевића да поднесе оставку због пропуста.

(агенције)