fbpx

Dr Aleksandar Raković predsavio knjigu „Crnogorski separatizam“

Među prisutnim gostima bili su  istaknuti univerzitetski profesori, naučni radnici,  narodni poslanici, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju istoričar dr Bojan Dimitrijević, direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina, kao i brojni novinari.

Promocija knjige dr Aleksandra Rakovića „Crnogorski separatizam“ održana je u prepunom amfiteatru II „Slobodan Jovanović“ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta. Među prisutnim gostima bili su  istaknuti univerzitetski profesori, naučni radnici,  narodni poslanici, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju istoričar dr Bojan Dimitrijević, direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina, kao i brojni novinari.

Na početku, Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je blagoslovio skup i prisutnima preneo trenutnu situaciju u Crnoj Gori, potvrđujući da je srpski narod spreman na odbranu svojih hramova i manastira.

Branimir Nešić, direktor izdavačke kuće Catena Mundi, pohvalio je knjigu kao izdavač i ukazao da se ona pojavila u pravo vreme, imajući u vidu trenutna dešavanja na prostoru Crne Gore.

Istoričar dr Čedomir Antić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, podsetio je na ranija naučna istraživanja i publikacije Aleksandra Rakovića, kao i njegovu prethodnu karijeru. On je ukazao da konstrukt crnogorske nacije nema prošlost, jer su svi raniji Crnogorci istovremeno bili i Srbi.

Nekadašnji ministar vera u Saveznoj vladi SR Jugoslavije i Vladi Republike Srbije dr Bogoljub Šijaković, redovni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, govorio je o tome koliko je bolna trenutna situacija u Crnoj Gori, za čitav srpski narod bez obzira gde živeo.

Autor knjige dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, rekao je da se knjiga „Crnogorski separatizam“ temelji na njegovom proučavanju materije koje traje u kontinuitetu duže od 20 godina.

Prisutne je pozdravio i Nemanja Vučković, predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta. On je podsetio na ranije aktivnosti SKPF-a u pogledu jačanja veza srpskih studenata iz regiona sa maticom, kroz iniciranje sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije. Takođe, ukazao je i na nedavni protest koji je SKPF organizovao ispred ambasade Crne Gore u Beogradu, kao znak podrške Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, liderima srpskidž stranaka u Crnoj Gori, koji su osuđeni na zatvorske kazne u aferi poznatoj kao Državni udar.

Na samom kraju, autor i drugi govornici su odgovarali na pitanja publike.

 

%d bloggers like this: