fbpx

Novih šest meseci za viznu liberalizaciju

Juče je Ministarski savet Evropske Unije (EU) objavio Nacrt dokumenta, koji još uvek nema konačnu formu, a u kojem se navodi da se pitanje vizne liberalizacije za Kosovo još uvek razmatra.

Juče je Ministarski savet Evropske Unije (EU) objavio Nacrt dokumenta, koji još uvek nema konačnu formu, a u kojem se navodi da se pitanje vizne liberalizacije za Kosovo još uvek razmatra.

– Savet ima u vidu važnost liberalizacije viza za građane Kosova. Komisija je formalno predložila maja 2016. godine transferisanje Kosova na slobodnu listu Šengena i predstavila Izveštaj jula 2018.godine oko ispunjavanja preostalih kriterijuma Marta 2019. godine, Evropski parlament je podržao predlog Komisije u prvom razmatranju. Odluku oko predloga se aktuelno razmatra u Savetu – navodi se u zaključku Evropske Unije.

Inače, EU je ocenila da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viza, a to je dnevnom listu “Zeri” potvrdio i ured Visoke predstavnice EU i posrednice u kosovsko srpskom dijalogu Federika Mogerini.

– Jula 2018 godine Komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde iz mape puta za liberalizaciju viza, uključujući i ratifikovanje Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i ispunjavanje uslova za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – navodi se pored ostalog u odgovoru Ureda Mogerini.

Takođe se ističe i da sada Evropski parlament i Savet EU treba da usvoji predlog Komisije za davanje vizne liberalizacije kosovskim građanima.

Takođe se ističe i da sada Evropski parlament i Savet EU treba da usvoji predlog Komisije za davanje vizne liberalizacije kosovskim građanima.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon Samita u Berlinu izjavio da je dobio podršku Nemačke za davanje vizne liberalizacije za Kosovo i izneo ubeđenje da se to može dogoditi do kraja juna meseca ove godine.  On je na svom Fejsbuk profilu podsetio da je marta ove godine Evropski parlament podržao predlog Evropske Komisije za ukidanje viza građanima Kosova.

Na konferenciji za  štampu, komentarišući ovaj Nacrt dokumenta EU, Haradinaj je izjavio da treba praviti razlike, jer se u ovom dokumentu radi o o zaključcima a ne odluci.

-Ušli smo u zaključke, treba da uđemo u agendu i ovaj zaključak treba gledati kao uspeh za Kosovo, jer je Savet uzeo u obzir donošenje odluke o vizama – izjavio je pored ostalog Haradinaj.

On je ocenio tendencioznim interpretaciju koje se daju u napomenama EU.

-Razumem tendencije za koje se kaže da su negativne, ali treba biti oprezan u faktografiji. Reći da je doneta negativna odluka, nije istina. Istražuju se mnogo određenih tema, uključujući i liberalizaciju. Mogli su da se daju zaključci bez pitanja liberalizacije. Tada bi smo bili gubitnici – izjavio je Haradinaj.

Ovo mišljenje kosovskog premijera deli i poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, koja je istakla da je marta prošle godine Kosovo ispunilo poslednji uslov, demarkaciju granice sa Crnom Gorom i da se aktuelna Vlada angažuje da građani dobiju viznu liberalizaciju ove godine.

– Ima igara i trikova, stalno je bilo i od Evropske unije što se liberalizacije viza tiče, dodati su zahtevi – bilo je igra unutar igre. Taksa i Asocijacija (srpskih opština) se ne vezuju za vize. Tražiti vladavinu zakona i tražiti primenu antiustavnog sporazuma je nesrazmerno – kazala je Kadaj Bujupi.

Ona je takođe istakla da povlačenje odluke o taksi na srpsku robu ili neke dodatne kriterije u zamenu za viznu liberlizaciju Kosovo neće prihvatiti. Ona je priznala da Kosovo mora još puno toga da uradi kada je u pitanju vladavina zakona, ponavljajući da se to ne može vezivati za ukidanje viznog režima.

-To je politička igra i pokušaji agendi nekih da Kosovo preda suverenitet u dijalogu. Nije dobro davati brze ocene, jer još uvek nismo dobili Izveštaj (EU). Ne treba otvoriti vrata štetnim nastojanjima koji uopšte nisu tehnički, nego politička igra da minimizira dostignuća – iznela je stav Donika Kadaj Bujupi, u intervjuu na televiziji “Klan Kosova”.

Demuš Šaša, dobar poznavalac evropskih integracija i izvršni direktor Instituta “Epik” je istakao da nije dovoljno da Nemačka podržava davanje vizne liberalizacije kosovskim građanima.

-Drugo, odluku o pitanju liberalizacije viza će doneti 28 zemalja članica EU, zato treba više raditi kako bi se ubedile zemlje, kao što su Francuska i Holandija da je Kosovo napredovalo u borbi protiv korupcije na visokom nivou, pošto je to glavna zabrinutost ovih zemalja. Treće, treba pravilno i hladnokrvno shvatiti da pitanje vizne liberlizacije nije prioritet EU u 2019-toj godini-, izjavio je Šaša dodajući da EU ima tri prioriteta: konstituisanje novih institucija EU, pregovori o budžetu EU za period 2021–2027 i upravljanje procesom BREGZIT-a.

Inače, uvreženo je bilo mišljenje da Savet ministara EU neće razmatrati mogućnost davanja zelenog svetla za ukidanje viznog režima Kosovu tokom šestomesečnog predsedavanja Rumunije, koja nije priznala kosovsku nezavisnost. Međutim, iako ima očekivanja da se ovo pitanje razmatra do kraja godine, tokom predsedavanja Finske, kosovski analitičari ne isključuju mogućnost da do toga uopšte ne dođe.

Kao razlog navode ne samo to što pet država članica EU nisu priznale Kosovo, nego nezadovoljstvo drugih članica EU koje su pored ostalog nezadovoljne nivoom borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na viskom nivou. Inače u ovom Nacrtu izveštaja u negativnom kontekstu se pominje iIi uvođenje takse na uvoz srpske i bosanske robe, politizaciju javnih službi i navodi se potreba normalizovanja odnosa sa Srbijom i saradnja između EU i Kosova.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj

 

%d bloggers like this: