fbpx

Sedam decenija rada i postojanja Muzičke škole „Stevan Mokranjac“

Хор Музичке школе "Стевн Мокрањац", фото: Н. Милосевљевћ, ГрачаницаОнлајн

Svečanim programom, dodelom nagrada i priznanja zaslužnim učenicima i nastavcnicima, ali i predstavnicima lokalne samouprave, kulturnih i obrazovnih ustanova i medija koji su na svoj način podržali rad Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice, ova obrazovna ustanova obeležila je značajan jubilej, 70 godina postojanja i rada.

Svečanim programom, dodelom nagrada i priznanja zaslužnim učenicima i nastavnicima, ali i predstavnicima lokalne samouprave, kulturnih i obrazovnih ustanova i medija koji su na svoj način podržali rad Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice, ova obrazovna ustanova obeležila je značajan jubilej, 70 godina postojanja i rada.

Program obeležavanja sedam decenija uspešnog rada škole „Stevan Mokranjac“  otpočeo je Muzičko scenskim delom o Mokranjčevom životu i radu, upotpunjenim nastupom hora i muzičim tačkama u kojima su učenici na klaviru, gitari i harmonici izvodili kompozicije domaćih i svetskih autora. Veliko oduševljenje i aplauz publike osvojili su članovi školskog hora za izvođennje narodne makednoske pesme „Jovano, Jovanke“,  ali i mladi gitarista, učenik Arsenije Marković, za izvedbu španske igre.

Maestralno izvođenje „Španske igre“ učenika Arsenija Markovića, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Vidno uzbuđen, jer je publika odlično reagovala na svaku tačku programa, profesor muzike Nemanja Đorđević nije krio emocije i zadovoljstvo.

 – Naša deca su divna i veliki potencijali, ja sam uživao pripremajući se za večerašnji nastup sa njima, a ujedno ovakvi koncerti su zapravo ogledalo našeg celogodišnjeg rada – rekao je Đorđević i dodao da će se i ubuduće truditi da škola „Stevan Mokranjac“ priprema više ovakvih događaja.

Profesor muzike, Nemanja Đorđević, fot: N. Milosavljević, GračanicaOnaljn

– Obećavam, a ovaj uspešni koncert nas je dodatno i motivisao da još marljivije i aktivniji učestvujemo u kulturnom životu Srba na prostoru Kosova i Metohije – zaključio je Đorđević.

Godine 1949., pet godina po oslobođenju Prištine u Drugom svetskom, u glavnom gradu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija otvorena je prva Muzička škola nazvana po našem čuvenom kompozitoru Stevanu Mokranjcu.

Nije slučajno odlučeno da se škola nazove baš po njemu, jer je Moraknjac po nagovoru svog prijatelja Branislava Nušića, koji je u vreme Turske vladavine na ovim prostirima bio konzul u Prištini, došao ovde i  deo svog života provero upravo na Kosovu i Meothiji i Makedoniji sakupljajući i beležeći melodije narodnih pesama iz ovih krajeva.

Nastup mladih harmonikaša, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

U sedam decenija postojanja škole stalo je mnogo uspeha nagrada ali i teških momenata. Tako je i ova obrazovna ustanova, poput mnogih srpskih škola, godine 1999. prognana iz Prištine. Posle godinu dana prekida u radu, jedna broj nastavnika, koji nije želeo da se odseli za centralnu Srbiju, okupio se i ponovo pokrenuo rad škole. Kako nisu imali prostorije u kojim  bi mogli da nastave rad, krov nad glavom su im pružile osnovne škole „Kralj Milutin“ iz Gračanice, „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela i „Knez Lazar“ iz Gornje Gušterice.

Andrija Jović, direktro škole, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

– Čast i i ogromno zadovoljstvo za mene je što se danas nalazim na mestu glavnog i odogovornog u školi u kojoj sam prvo bio đak, a evo sada nakon završene osnovne, srdnje muzičke i fakulteta u Prištini našao se na njenom čelu.  Zaista nema lepšeg osećaja od tog, jer sam uz ovu školu stasao, odrastao i osećam se dužnim da i dalje doprinosim njenom razvoju, kaže za portal GračanicaOnlaj direktor škole Andrija Jović.

Jović se zahvalio kolegama i kolektivu škole ne zaboravivši da pomene zasluge prethodnog direktora Novice Arsića koji je bio na čelu ove ustanove u najtežim trenucima, posle njenog izmeštanja iz matične zgrade u Prištini.

Zahvaljujući zalagalju lokalne samouprave  škola “Stevan Mokranjac“ je od 2015. godine smeštena na drugom spratu Obrazovnog centra u Lapljem Selu, čime su posle dugog „podstanarskog staža“ učenici i nastavnici konačno dobili krov nad glavom.

– Sada konačno imamo odlične uslove za rad sa decom, opremljeni smo svim insturmentima, a to se ogleda i u tome što su naši učenici na nekim od najprestižnijih festivala u zemlji osvojili značajne nagrade i priznanja – kaže direktor Jović.

On napominje da u radu uvek može biti i boljih rezultata i da sa kolegama i predstavnicima vladinog i nevladinog sektora radi na kupovini koncertnog klavira za školu koji im je neophodan za dalji rad sa učenicima.

– I pored toga što vežbaju na poluklavirima oni osvajaju nagrade i priznanja, što nas, kao školu, posebno čini ponosnim na njih – ističe Jović.

Na Međunarodnom takmičenju u Knaževcu, učenik Muzičke škole „Stevan Moraknjac“ Sava Zdravković ovojio je prvu nagradu, a potom i drugu na međunarodnom festivalu u Beogradu. Na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu učenici Filip Mirković i Milena Dimitrijević takođe su osvojili značajne nagrade. Potom su usledile nagrade za drugo i treće mesto na redovnom Festivalu muzičkih i baletksih škola Srbije. Za školu je to izuzetan uspeh, a i učenici i nastavnci obećavaju da će ih biti još, te da će svojoj sredini nastojati da se odužuju tako što će nastaviti da donose nagrade sa svih takmičenja na kojima budu učestvovali.

Šteta što ljudi na ključnim mestima ove sredine i ovog našet geta, predstavnici vlasti po oba sistema, pojedini direktori osnovnih i srednjih škola, sinoć nisu našli za shodno da zauzmu mesto u velikoj Sali Doma kulture u Gračanici i tako podrže kolege i mladost na koju svi trebamo da budemo ponosni.

Učenici i nastavnici škole „Stevan Mokrnjac“ svoje argumente i ljubav prema školi, zavičaju i onome što rade i stvaraju, programom koji su pripremili i nagradama koje su osvojili to su dakazali. Dostojanstveno, bez raloga da se postide pred bilo kim, proslavavili su jubilej škole. Kakvi su argumenti presdstavnika lokalnih vlasti, ali i pojedinih direktora drugih škola, koji se sinoć nisu našli u velikoj Sali Doma kultrue, više nikome nije ni važno. Kao dobri domaćini članovi kolektiva muzičke škole i njima su pripremili zahvalnice, a sve ostlao je stvar obraza i onoga što čovek nosi u sebi.

Ivan Miljković

%d bloggers like this: