Скупштина Косова: Гласање о обавезама председника Косова да разговара о размени територија и корекцији граница између Косова и Србије одложено за наредну седницу

Посланици Скупштине Косова требало је да се на пленарној седници изјасне о 35 тачака дневног реда. О предлогу резолуције поводом парламентарне расправе, а у вези са обавезама председника Косова да се у наставку дијалога Београда и Приштине укључи и размена територија и како је речено, корекција граница, гласање је одложено за наредну седницу парламента.

Као и о тексту резолуције посланици су такође требали да гласају о пропустима и скандалима у косовској спољној политици, међутим, и ова тачка дневног реда је остла отворена, јер у сали није био довољан број посланика како би она била стављена на гласање.

Због недостатка кворума није се гласало ни о нацрту резолуције из парламентарне дебате о неупсеху владајуће коалиције у вези са неодоравањем визне либерализације за Косово.

Заменик председника Скупштине Косова, Џхавит Халити је поводом читаве ситуације у Скупштин кратко прокометнарисао:

– Зашто кажете да је коалиција пропала када не гласате за резолуцију?

На пленарној седници није било ни довољно посланичких гласова за извештај Одбора за људска права, родну равноправност, нестла лица и петиције о надзору примене закона о заштити и дискриминацији.

Одбро за буџет и финансије није поднео извештај у вези са спровођењем закона о банкама, микрофинанскијским институцијама и небанкарским финаснијским установама, а посланици такође нису ни гласали за извштај о ревизији финансијског извештаја Министарства културе из 2017. године.

Због недостатка кворума изотављено је и гласање о извештају о стању животне средине на Косову из 2017. године, а констатовано је и да нема добољног броја гласова потребних за именовање седам чланова савета за културну баштину на Косову. Осим наведених тачака није се гласлало ни о резрешењу члана Одобра регулаторног тела за електорнску и поштанску комуникацију.

После расправе о амандману 5, који је предложио посланик Беким Хаџиу, како би се омогућило спровођење Закона о спонзорству, а посредством кога ће бити подржане култура и спорт, није се гласало ни о овом предлогу јер није било кворума.

Гласање о препорукама из парламентарне расправе, а у вези са случајем сексуалног узнемиравања, силовања и незаконитог абортуса против малолетника и институционалне одговорности због ових дела,   одложено је за неку од нарендих седница Скупштине. Општи закључак на крају јесте да је после данашње седнице Скупштине Косова предложени дневни ред остао само списак неостварених жеља грађана Косова.  Био је ово још један дан када је у косовском парламенту узалудно потрошен новац грађана.

И.М.