fbpx

Zbrinjavanje raseljenih lica iz kolektivnih centara u opštini Štrpce na jesen

Хотел Лахор, Брезовица

Prema podacima kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, u kolektivnim centrima i privatnim stanovima aktuleno živi oko 3,000 interno raseljenih lica. Kako je izjavio ministar, Dalibor Jevtić, najveći broj njih smešten je u četiri kolektivna centra u opštini Štrpce te da se na jesen očekuje rešavanje njihovog stambenog pitanja.

Prema podacima kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, u kolektivnim centrima i privatnim stanovima aktuleno živi oko 3,000 interno raseljenih lica. Kako je izjavio ministar, Dalibor Jevtić, najveći broj njih smešten je u četiri kolektivna centra u opštini Štrpce te da se na jesen očekuje rešavanje njihovog stambenog pitanja.

Slobodan Stevanović iz Štimlja se pre 19 godina doselio u „Lahor“, jedan od četiri kolektivna centra u opštini Štrpce. Kaže da uslovi za život nisu idealni, ali da mu znači to što, nakon što je napustio svoj dom, barem ima krov nad glavom.

-Život je kao u kolektivnom centru. Mislim, kad čovek nema kud, onda što se kaže – dobro nije, ali ima i gore. Ovo je samo kad čovek mora, kad nema kud, i mi nismo imali kud, pa smo došli ovde i tu smo već 19 godina. Uslovi nikakvi takoreći, vidite i sami i zgrada i sobe to je sve staro i dotrajalo. Ovde živim sam, živeo sam sa ocem i majkom, oni su umrli i sada sam ostao sam – kaže Slobodan.

Živković Dobrila iz Uroševca, u kolektivnom smeštaju živi od 2002. godine. Sa tugom se priseća 1999. i odlaska iz rodnog grada.

– Iz kuće smo izašli 1999., a ovde smo došli 2002. godine. Posle toga mi se muž šlogirao 2003. Išao je do Uroševca, da vidi kuću i kad je video šta je ostalo od kuće, imao je i alat u alatnici je radio, a i privatno je radio kući , i kad je video šta je ostalo od svega toga, posle tri meseca se šlogirao. Težak je život ovde, ali ima još i gore. Hleb nam donose, namirnice svaka tri meseca daju. Što se tiče rukovodstva, nemam šta da kažem. Ako se nešto pokvari pozovemo ih, dođu, poprave“, priča svoju priču Dobrila.

I Slobodan i Dobrila se nadaju da će uskoro živeti u boljim uslovima, u zgradi na Brezovici, gde su u toku završni radovi.

-Trebalo bi da bude bolje, ipak je to nova zgrada. Svi se nadamo boljem, a kako će da bude,  videćemo“,  kaže Slobodan.

I Dobrila se nada da će svoje staračke dane provesti u boljim uslovima.

-Još uvek ne znam kada bi trebalo da se uselimo u nove stanove, ali očekujemo da životni uslovi budu bolji nego što su ovde – dodaje Dobrila.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kaže da je prioritet  ministarstva na čijem je čelu zbrinjavanje onih koji žive u kolektivnim centrima. Kaže da ovo Ministarstvo dobro sarađuje sa Evropskom unijom (EU) i podseća da je i u Izveštaju Evropske Komisije istaknuto da je Ministarstvo za povratak i zajednice najuspešnije kada je reč o korišćenju IPA fondova.

 -Imali smo mogućnost da dobijemo dodatna sredstava i ta sredstva koristimo na način da smo pokrenuli inicijativu i ideju, a to je da gradimo stanove, to jest stambene objekte, stambene jedinice u saradnji sa lokalnim samoupravama u onim opštinama u kojima postoji potreba da se kolektivni centi zatvaraju. Opština Štrpce ima najveći broj interno raseljenih lica koja borave u kolektivnim  centrima na Brezovici i u tom smislu smo dali prioritet opšini Štrpce. Mi ove godine završavamo izgradnju stambenih jedinica upravo za te porodice. Moram da naglasim da će ti stanovi biti dati na korišćenje tim licima, oni neće biti vlasnici, neće biti u mogućnosti da te stanove prodaju ako žele da se rasele iz opštine Štrpce. To se odnosi i na druge opštine –  objašnjava  ministar Jevtić.

Jevtić je siguran da će se za nekoliko meseci intereno raseljena lica useliti u nove stanove.

-Izgradnja ovih stanova je pri kraju. Očekujemo da na jesen zvanično uručimo ključeve porodicama koje treba da dobiju stanove. Radi se na završetku prilaznog puta, pošto je došlo do raskopavanja. Želimo da kada se porodice usele  imaju maksimalno dobre uslove i da sve bude završeno u tom smislu, i što se tiče stambenih jedinica i prilaza ovom naselju. Dakle, ja neću još uvek dati precizan datum, jer je rok jesen ove godine, ali očekujem da to bude kraj oktobra ove godine – naglašava  Jevtić.

Ministar za zajednice i povratak je objasnio da je kada je reč o raseljenim licima sa Kosova, pokrenuta inicijativa slična regionalnom programu,  koji je urađjen sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a koja će se sprovoditi u saradnji sa Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom, te da će u tom smislu  konkurisati i da očekuju da dobiju neophodna sredstva od Evropkske Unije.

Maja Mladenović – RTV Herc – Šrtpce

Američki logo
%d bloggers like this: