fbpx

Specijalno tužilaštvo prikuplja informacije o savetniku predsednika Kosova

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

Хашим Тачи, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Predsednik Kosova Hašim Tači je oslobodio dužnosti dosadašnjeg savetnika Branislava Nikolića.

Predsednik Kosova Hašim Tači je oslobodio dužnosti dosadašnjeg savetnika Branislava Nikolića. U saopštenju se navodi da prethodno njegov Ured nije imao informacija o sumnjivim aktivnostima u koje je bio uključen smenjeni Nikolić.

“Ured predsednika za ozbiljno uzima izveštavanje medija o mogućem uključivanju gospodina Nikolića u sumnjive aktivnosti, bilo kriminalne prirode ili koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost. Počev od principa poštovanja zakona i da bi pružili prostor zvaničnicima bezbednosti da obave nezavisnu istragu u vezi ovog slučaja, predsednik Republike Kosovo, Hašim Tači, na osnovu njegovih ustavnih i zakonskih kompetencija, oslobodio je dužnosti političkog savetnika, gospodina Branislava Nikolića”, ističe se u ovom saopštenju.

Odmah nakon “oslobađanja dužnosti” Branislava Nikolića od strane predsednika Kosova, Specijalno tužilaštvo Kosova je započelo prikupljanje dokaza.

“U Specijalnom tužilaštvu Republike Kosovo nema otvorenog slučaja u vezi osobe o kojoj je reč. Specijalno tužilaštvo će započeti sa prikupljanjem činjenica i dokaza radi analize da li ima osnove za početak istrage ili ne i kasnije će obavestiti javnost u vezi preduzetih radnji“, navodi se u odgovoru Specijalnog tužilaštva Kosova medijima.

S druge strane šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Gljauk Konjufca je zatražio hitno održavanje sastanka Saveta bezbednosti, koji po Ustavu Kosova treba da sazove premijer.

“Stvoreni su uslovi za hitno održavanje Saveta bezbednosti Kosova jer je u Uredu predsednika države zaposlen Branislav Nikolić. Prema medijima, ovaj čovek je član srpske državne informativne službe, a prema našem Ustavu (član 94, tačka 5 vezano za član 127, tačka 2) Savetom bezbednosti predsedava premijer”, napisao je na svom fejsbuk profilu, pored ostalog Konjufca.

Premijer Haradinaj je na pitanje televizije T7 odgovorio da je problem vezan za predsednikovog savetnika posao kompetentnih institucija i da procedura mora da se poštuje.

“Mi ne možemo da sazovemo Savet bezbednosti samo zato što je neko objavio neku vest. Mi ćemo pratiti procedure i mogu samo toliko da kažem. Informacije u ovom slučaju mogu da dođu od bilo koga i mi ne možemo da preduzmemo radnje na vreme, ali možemo da delujemo i da potvrdimo te informacije a zatim da konstatujemo da li je ugrožena nacionalna bezbednost”, izjavio je Haradinaj.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani je za “Gazeta Express” izjavila da je nacionalna bezbednost ugrožena jer je u kabinetu predsednika kao savetnik bio angažovan “bivši agent BIA”. Ona smatra da predsednik Tači treba da objasni kako je Nikolić uspeo da postane njegov savetnik.

“Skandal je velikih razmera koji ugrožava našu nacionalnu bezbednost i meni je neobjašnjivo zašto institucije ne preduzimaju nikakvu aktivnost kako bi ustanovile kako je ova osoba završila unutar institucije predsednika. Predsednik takođe treba da preuzme odgovornost zbog ugrožavanja naših građana takvim neodgovornim delovanjima”, izjavila je Osmani.

Inače, Vjosa Osmani je pre više godina obavljala funkciju savetnika bivšeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua i u ovom je kontekstu istakla da svaki savetnik ima pristup važnim informacijama, koje se u velikom broju slučajeva tiču nacionalne bezbednosti i procesa izgradnje države, dakle i klasificiranim informacijama i dokumentima. Ona je iznela stav da takve informacije ili dokumenta mogu da se zlouotrebe i ugroze Kosovo.

“Tokom perioda kada sam radila sa predsednikom Sejdiuom, mogu da kažem da je svaka osoba koja je bila angažovana u kabinetu prošla proceduru verifikacije, pa i profesionalne prošlosti, ali i drugih angažovanja koja su mogle da imaju te osobe i oni su zaposleni tek nakon verfikacije. Ovo je normalna praksa u svakoj državnoj instituciji i tokom tog procesa verifikacije, naravno da je kabinet predsednika sarađivao sa našim institucijama i sa ambasadorima KVINTA-e i sa KFOR-om”, istakla je Osmani.

Vest da je savetnik predsednika Tačija kao agent srpske tajne službe radio protiv Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) prvi su objavili “Gazeta Ekspres” i televizija “T7”. Kako se precizira, javni servis RTV Kosovo je objavila snimak i razgovor iz 2009. godine koji svedoči da su osobe koje se vide na snimku agenti srpske tajne službe koji su došli na Kosovo kako bi ponudili hiljade evra ljudima tražeći zauzvrat da svedoče protiv pripadnika OVK, odnosno (moguće lažno) svedoče o transplantaciji ljudskim organima tokom rata na Kosovu. Ove su osobe uhapšene, a među njima je bio i Branislav Nikolić, koji 2016 godine imenovan za Tačijevog savetnika.

Pitanje koje postavljaju poslanici opozicije je kako je moguće da je Nikolić godinama imao pristup važnim informacijama i koliko je sposobna Agencija za inteligenciju Kosova, koja je po njima, očito napravila veliki propust.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj

%d bloggers like this: