18. маја 2021.

СПОРАЗУМ: Састанци у Берлину и Паризу – покушаји оживљавања дијалога

Политички аналитичар Бодо Вебер из Берлинског савета за политику демократизације изјавио је у емисији Споразум да су покушаји немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануеала Макрона да врате преговараче из Београда и Приштине за сто заправо пут оживљавања Бриселског дијалога.

Политички аналитичар Бодо Вебер из Берлинског савета за политику демократизације изјавио је у емисији Споразум да су покушаји немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануеала Макрона да врате преговараче из Београда и Приштине за сто заправо пут оживљавања Бриселског дијалога. Дијалог је у својим првим фазама био заснован на признавању реалности и није се тицао статусних питања, без имплицитне обавезе да Србија призна независност Косова, али се од 2015.године тај принцип изгубио.

– Процес је компликован манипулацијама из Београда и Приштине да одуговлаче имплементацију Бриселског споразума. У исто време, главни преговарач ЕУ (Федерика Могерини) није схватила да се не смеју отварати статусна питања, јер су она већ била решена. Све то нас је вратило у деведесете године и концепте етнотериторијализације – рекао је Вебер.

Бобо Вебер, фото: Споразум

Не види алтернативу дијалогу, али „оно што смо видели у последње две године“ није било у духу дијалога, него његова супротност, а фаза у којој се сада налазимо може се, по њему, назвати „припремом преокрета“.

Душан Јањић из београдског Форума за етничке односе изјавио је да је Бриселски дијалог каквог га до сада знамо, вођен под Кетрин Ештон и Федериком Могерини одавно замро. Оно што сада следи садржи појам „обавеза“, а то је да оно што је преузето мора да се и уради, а преостала питања, којих има много, тек треба да дођу за преговачки сто, међу којима су и питање статуса и контроле територије.

Душан Јањић, фото: Споразум

– То се може поредити са вожњом бицикла. Ако не окрећете педале, пашћете. Ако сте ушли у неки процес морате стално да радите. Врло је опасно када се ништа не ради, започнете неке процесе, а онда неко други преузима ствар, а ви немате контролу – каже Јањић.

Књижевник и публициста из Приштине Ветон Сурои сматра да би до обнављања дијалога Београда и Приштине под покровитељством Европске уније могло да дође у другој половини ове године, али да би припреме за његов наставак морале да буду много озбиљније, како би имали и озбиљније резултате.

Ветон Сурои, фото: Споразум

– Споразум којем тежимо мора да буде споразум мира, који ставља тачку на конфликт и отвара ервопску перспективу за грађане Косова и Србије – оцењује Сурои.

Међутим, оно што треба сада да се уради је „ухватити бика за рогове“ и треба да будемо храбри и да се суочимо са проблемима које имамо пуне две деценије након рата.

Ветон Сурои, Душан Јањић и Бодо Вебер учестовали су на конференцији у Драчу под називом: „Како цивилизовати преговоре“ са представницима српских невладиних организација са Косова, у организацији Косовске фондације за отворено друштво.