Srpska koordinacija: Nikada nećemo prestati da tražimo istinu i pravdu za otete i ubijene Srbe na Kosovu i Metohiji

Povodom 21. godišnjice od prve masovne otmice Srba na Kosovu i Metohiji od strane pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), izdaje saopštenje za jevnost u kome podseća da počinioci do danas nisu otrkiveni ni privedeni pravdi.

Dana 22. juna 1998. godine, pripadnici terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova su u ranim jutarnjim časovima izveli iz autobusa, kojim su se prevozili na posao, devetoro Srba – radnika površinskog kopa “Belaćevac“ – Termoelektrane Obilić, Elektroprivrede Srbije i odveli ih u nepoznatom pravcu. Oteti su: Dušan, Pero i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.

O njihovoj sudbini do dana današnjeg, nema nikakvih informacija.

Rudari nisu bili zarobljeni u ratnim dejstvima, jer tih dejstava tada nije ni bilo, niti niti su bili naoružani, već su kidnapovani sa svojih radnih mesta samo zato što su bili Srbi.

Kidnapovanje rudara sa kopa ‘Belaćevac“, prvo je u nizu masovnih kidnapovanja Srba na Kosovu i Metohiji od strane pripadnika terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koja su usledila tokom naredne dve i po godine, kada je kidnapovano oko 1000 Srba a o sudbini njih 532 se još uvek se ništa ne zna.

Nakon donošenja Rezolucije SBOUN br. 1244 i stavljanja teritorije Kosova i Metohije pod upravu Ujedinjenih nacija, porodice žrtava došle su do saznanja da se posmrtni ostaci kidnapovanih najverovatnije nalaze u jami Žilivode na teritoriji opštine Vučitrn. Nakon višegodišnje borbe porodica žrtava, pripadnici EULEKS-a započeli su istraživanje ove lokacije tokom 2010. godine. Jula 2012. godine, iz nerazjašnjenih razlog,a jamu Žilivode je zahvatio požar koji je trajao danima a već 2. avgusta 2012. godine, misija EULEKS je saopštila da na ovoj lokaciji “ljudski ostaci nisu pronađeni“.

Srpska koordinacija u ime porodica nestalih na prostoru Kosova i Metohije, s ogorčenjem i protestom, podseća da do danas niko nije odgovarao za zločin u Belaćevcu, kao ni za brojne druge ratne zločine, koji su pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, počinili nad nedužnim Srbima na Kosovu i Metohiji.

Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija nikada neće prestati da traži istinu i pravdu za otete i ubijene Srbe na Kosovu i Metohiji i da ukazuje na odgovornost EULEKS-a i drugih međunarodnih misija, odgovornih za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji.