У грачаничком Дому културе промовисана издања НИЈП „Панорама-Јединство“ ДЕЛА СА КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКОМ ТЕМАТИКОМ

У оквиру Видовданских свечаности, у Грачаници је јуче традицонално представљена новинаско-издавачка кућа „Панорама – Јединство“ и њења издања између два Видовдана. Према речима директора Светозара Влаховића „Панорама – Јединство” је најстарија издавачка кућа са Косова и Метохији која је наставила да ради и у расељенштву.

-У данашњој хиперпродукцији издаваштва, издања наше куће су препознатљива по садржајима, односно косовско – метохијском тематиком. Пре неки дан се у Приштини славило 20 година од доласка Нато на КиМ, а Срби су обележавали двадесетогодишњицу прогона и управо тада је „Панорама – Јединство“, протерана из своје матичне зграде у Приштини, али смо упркос томе наставили са радом – истакао је Влаховић на промоцији у грачаничком Дому културе.

Према речима уреднице новинско-издавачке куће „Панорама – Јединство“ Раде Комазец, у периду између два Видовдана, промовисано је неколико књига.

У питању су књиге: “Наличје тишине“ аутора Радомира Стојановића, „Као месец на рубу хаљине“ аутора Ранка Ђиновића, збирке љубаве поезије, приповетке за децу под називом „Приче из унутрашњег џепа“ Радосава Стојановића. Ова новинаско издавачка кућа под чијим окриљем се издаје и лист Јединство, представила је и научну књигу из области педагогије, професора доктора Радивоја Кулића и још двојице аутора, потом књигу под називом „Жена из Витине“ проф. др Драгомира Костића, као и четири броја часописа „Стремљења“.

-И најновији број часописа за књижевност и културу „Стремења“ доноси обиље литерарних прилога, поезију, прозу, есеје, студије, приказе, портрете писаца, народна предања, критичке осврте, ликовне илустрције и друге развноврсне написе, који су сви скупа из пера више од 30 аутора, а који су углавном са простора Косова и Метохије.

-Управо зато ово литерарно гласило представља уистину верно огледало савременог стваралаштва код нас и показује да „Панорама Јединство“ као такво заузима значајно место у српској периодици – истакла је Рада Комазец уредница на промоцији издања ове новинско издавачке куће у грачаничом Дому културе, где је о својој најновијој збирци песама говорио и песник Ранко Ђиновић.

Анђелка Ћуп