fbpx

Poslanici usvojili izveštaj o deportovanju gulenista

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Poslanici skupštine Kosova su juče na vanrednoj sednici većinom glasova usvojili Izveštaj parlamentarne istražne komisije u kojem je evidentirano 31 kršenje zakona

Poslanici skupštine Kosova su juče na vanrednoj sednici većinom glasova usvojili Izveštaj parlamentarne istražne komisije u kojem je evidentirano 31 kršenje zakona u slučaju deportovanja šestorice turskih državljana na zahtev Turske, navodno podržavaocima turskog verskog vođe Fetulaha Gulena, koji se nalazi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a kojeg predsednik Turske Taip Erdogan optužuje za pokušaj državnog udara.

Predsednik parlamentrane istražne komisije Dželjalj Svečlja je pozivajući poslanike da glasaju za ovaj Izveštaj, istakao da su ustanovljene velike nepravilnosti.

„Tokom operacije deportovanja šest turskih državljana konstantovan je dugi niz kršenja i neregularnosti. U izveštaju koji smo predali, identifikovali smo 31 kršenje i listu preporuka za Skupštinu Kosova. U sklopu ovih kršenja, odluka za ukidanje dozvole boravka i naredbi za udaljavanje silom su u suprotnosti sa zakonom i ovo potvrđuje i odluka Osnovnog suda u Prištini koji je povukao ovu odluku“, izjavio je Svečlja.

Poslanici opozicije su tvrdili da odgovornost za deportovanje turskih državljana Turskoj snosi kosovski predsednik Hašim Tači, ali i isticali da u izveštaju nema argumenata koji bi svedočili o tome.

Šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Gljauk Konjufca je istakao da je na pravosuđu da utvrdi da li su turski državljani deportovani po naredbi kosovskog predsednika.

“Direktor Obaveštajne agencije je savetik predsednika. Dakle, šta zna Driton Gaši treba da automatski zna i Hašim Tači, prema Ustavu i zakonima na snazi. Dakle, za vreme dok je bio direktor Obaveštajne agencije, Gaši je bio direktan savetnik Hašima Tačija. Što se tiče odgovornosti, jedino što ostaje je da se utvrdi od sudskih institucija, da li je Hašim Tači pozvao Dritona Gašija i dao naredbu ili je to uradio Driton Gaši na svoju ruku”, izjavio je Konjufca.

Hadži Šalja, poslanik Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja, koja je podržala izveštaj parlamentrane Komisije je istakao da postoji “prekid lanca” institucionalnih odgovornosti i mešanja u kompetencije institucija, kao i zaobilaženje mnogih institucija u slučaju deportovanja turskih državljana.

“Tužilaštvo i sudovi nisu uključeni u ovaj proces. To potvrđuje i naš izveštaj da je trebalo da institucije uključene u ovaj proces obaveste i ove dve institucije i da obave sve redovne procedure prema prognanim osobama, prema zakonima na snazi a ne da se krše elementarna prava državljana u ovoj operaciji”, izjavio je Šalja.

Šalja je takođe istakao da ni komisija nije imala uvid u bilo kakav dopis iz Turske o deportovanju turskih državljana, odnosno da su imali samo klasifikovani dopis Obaveštajne agencije Kosova, da se radi o petorici turskih državljana koji ugrožavaju sigurnost Kosova. On je međutim istakao, da ovaj dokument Agencije ne potvrđuje da ove osobe predstavljaju terorističku pretnju ili su nasilne.

Poslanik Socijaldemokratske partije Kosova Frašer Krasnići je istakao da je deportacijom turskih državljana stvoren opasan presedan i da je Obaveštajna agencija odigrala izvršnu ulogu prilikom koje su prekršena ljudska prava. On je izneo i stav da su ovim gestom deportacije suspendovani Ustav Kosova, tužilaštvo, sud, policija, Vlada.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Anton Čuni je istakao da se u izveštaju bivšeg šefa Obaveštajne agencije Dritona Gašija predviđa da oko 200 turskih državljana bude deportovano sa Kosova u Tursku.

“Tokom intervjuisanja, bivši direktor je insistirao da oni predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbednost, a ne da je neki drugi autoritet napravio listu za njihovu deportaciju u Tursku. Aktivnosti pokazuju nešto drugo. Agencija nije izvršila operaciju procene, nego je sprovela naredbu odozgo”, istakao je Čuni.

U ovom je kontekstu postavio i pitanje, kako je moguće da 194 turskih državljana više ne predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost Kosova i da je sada na tužilaštvu da otkrije istinu.

Kritike na Izveštaj parlamentrane komisije imali su i poslanici Demokratske partije Kosova. Šef poslaničke grupe ove partije Memlji Krasnići je istakao da u izveštaju ima propusta i predrasuda čelnika ove komisije.

Inače, poslanik iz parlamentrane grupe 6+ Fikrim Danka je izneo stav da nije bilo potrebno održavanje vanredne sednice, jer je njen cilj nanošenje štete kosovsko-turskim odnosima, kritikujući i SAD koja je dala azil Fetulahu Gulenu.

Gljauk Konjufca je poručio poslaniku Danki da ne koristi govornicu Skupštine Kosova kako bi ugrozio odose između Kosova i SAD i da se on nalazi u Skupštini Kosova, a ne u turskom parlamentu.

Inače, marta 2018 godine, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon deportovanja šestorice turskih državljana razrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija.

Čelnici glavnih institucija su tada izjavili da nisu imali informacije o hapšenjima i deportovanju ovih osoba, a predsednik parlamenta i lider vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je izjavio da je “bilo nedostataka unutar institucija koje su ostavile prostor da dođe do ovakvih grešaka”.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj

%d bloggers like this: