fbpx

Promocija „Vidovdanskog glasnika“ – Tradicija koja se s teškom mukom stiče i osvaja

Dvadeset sedmi broj Vidovdanskog glasnika koji tradicionalno izlazu uoči Vidovdana predstavljen je u Domu kulture u Gračanici.

Dvadeset sedmi broj Vidovdanskog glasnika, koji tradicionalno izlazu uoči Vidovdana, predstavljen je u Domu kulture u Gračanici.

Na vidno kvalitenijem papiru i štampi 27. broj „Vidovdanskog glasnika“ donosi niz zanimnjivih autorskih teksotva, počev od „Gračaničke ispovesti“ prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog krsta Kneza Lazara, Ivana Negrišorca, koji nam poručuje da Kosovo i Metohiju čuvamo mirom, radom, pameću, srcem, kreativnošću, bogotražiteljstvom, poezijom i umetnošću, do intervjua sa maestrom Bojanom Suđićem.

„Vidovdanski glasnik“, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Privi put među koricama Vidovdanskog glasnika, prema rečima Živojina Rakočevića, jednog od članova uređivačkog tima, nude se konkretna rešenja i primeri modela opstanka naše kulturne baštine i  nasleđa na Kosovu i Metohiji.

– U tom smislu veoma je važan tekst doktora Velibora Džomića o rešavanju statusa crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. On je razradio četiri modela zaštite:  Jerusalimski, Carigradski, Svetogorski i Vatikanski, ima i petog modela koji je zapravo eksteritorijalni, ali u osnovi u zaključku dr Džomić navodi, da ništa od toga nije primenljivo i da će se morati tražiti originalno rešenje – rekao je Rakočević, govoreći o sadržaju 27. broja „Vidovdanskog glasnika“.

Živojin Račkočević, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Rakočević je naveo da je osnovna zamisao uređivačkog tima bila da se u ovom broju nađu isključivo autorski tekstovi, koji do sada nisu nigde objavljivani.

– Sve ovo što imate pred sobom su tekstovi koji govore o suštinskom problemu Kosova i Metohije i poetike koja se vezuje i za naše nasleđe i za Vidovdan. Tradicija se s teškom mukom stiče i osvaja, rekao je Eliot i samim tim i ovaj „Vidovdanski galsnik“ je neka vrsta osvajanja i sticanja, s teškom mukom, te tradicije i analize koja nikako ne zapostavlja savremenu stvarajuću kulturu na Kosovu i Metohiji i kulturu o Kosovu i Metohiji – zaključio je Rakočević.

Đorđe Jevtić, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Novinar i publicista Đorđe Jevtić, takođe je naglasio da je ovo izdanje „Vidovdanskog glasnika“ najoriginalnije do sada te podseća na godine kada je zbog rata publikacija prestala da izlazi, ali da je zahvaljujući entuzijazmu Veska Stojkovića, Srećka Todorovića, kao i profesora Dragomira Kostića glasnik nastavio da „živi“ i posle 2000. godine.

–  Tako je i  danas, navodi Jevtić, „Vidovdanski glasnik“ traje i zato imamo publikaciju koja beleži naš trenutak u sadašnjem vremenu“.

Ivan Miljković

%d bloggers like this: