fbpx

Zajednički protesti Srba i Albanaca zbog opasnih otpada fabrike SWISS OILL

Za stanovnike sela Počešća, Vragovca, Babića, Krstovca, nastanjenih kosovskim Albancima i sela Goraždevca, nastanjenog srpskim stanovništvom,

Za stanovnike sela Počešća, Vragovca, Babića, Krstovca, nastanjenih kosovskim Albancima i sela Goraždevca, nastanjenog srpskim stanovništvom, već nekoliko nedelja najveći problem predstavlja odlaganje otpada u pogonu fabrike SWIS OILL, u vlasništvu firme Šalja, za koji se sumnja da je reč o opasnim hemikalijama.

Nakon prvog kamiona sa ovim otpadom, meštani nekoliko sela u opštini Peć su zajedničkim višednevnim protestom privremeno sprečili dopremanje novih količina ovog otpada. Međutim, noću, u pratnji Bezbednosnih snaga Kosova, vatrogasaca i vozila Hitne pomoći, u ovu fabriku je dopremljeno još četri šlepera nepoznatog otpada.

Tokom protekle nedelje predstavnici ovih sela su imali niz sastanka o ovom problemu sa predstavnicima Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje opštine Peć i međunarodnim predstavnicima. Meštanin Goraždevca Miloš Dimitrijević je istakao da ovi razgovori nisu urodili plodom, ali da građani neće odustati od svojih zahteva, za koje je peticiju do sada potpisalo hiljadu građana.

„Ministarstvo je branilo svoju tezu. Ono rešenje koje su doneli je falc i u njemu se ništa ne slaže, ni broj katastarske parcele, jer je ta parcela udaljena dvadeset kilometara od nas. Ta rešenja, koja su oni doneli, mi ne prihvatamo. Mi smo tražili da formiramo stručnu ekipu eksperata da utvrdimo da li su te materije otrovne ili nisu i da izađemo pred vas sa činjenicom da su to otrovi koji su štetni za nas, našu decu i naše zdravlje“, rekao je Dimitrijević okupljenima.

Dimitrijević je rekao da građani nisu imali ništa protiv da braća Šalja i njihova firma SWISS otvori pogon u Goraždevcu, ali da nisu očekivali da će „biti trovani na ovaj način“.

„Onaj ko bi trebalo ovo da reši, on nema volje da reši, jer želi da nas iseli sa ovih prostora i nas i Albance iz susednih sela, jer ne žele da živimo zajedno i da napravimo dobar suživot, kao što smo ga pravili svih ovih godina“, rekao je Dimitrijević.

Nenad Bukumirović, član lokalnog Odbora za bezbednost u opštini Peć preneo je prisutnima da su predhodne večeri predstavnici imali sastanak sa jednim od vlasnika firme SWISS, braćom Šalja.

„On nas je pozvao tamo da raspravlja. Najveće pritiske je doživeo Naim (Bitići) jer je bila čitava priča oko njega. Pretili su mu, upozoravali, gledali su da ga „slome“, računajući da će sve nas tako „slomiti“. Ja mu ovde pred vama poručujem i zahvaljujem mu se, jer je bio „čvrst“ i samo nek nastavi ovako, jer ne smemo da popustimo. Samo nas je ovo ojačalo i još više utvrdilo naše veze između kolega i drugara iz Počešća, Vragovca, Babića, Krstovca…“, zaključio je Bukumirić.

Reagovala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju pri srpkoj Vladi koja je izrazila zabrinutost zbog mogućeg ugrožavanja zdravlja meštana sela Goraždevac, zbog „dopremanja i skladištenja opasnog hemijskog otpada“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je ovo poslednja u nizu akcija institucija u Prištini koje nisu reagovale i na ovaj način „ugrozile fizički opstanak Srba na Kosovu i koja pokazuje da političkim predstavnicima kosovskih Albanaca nije stalo do izgradnje poverenja i zajedničkog života na Kosovu“.

„Goraždevac je mala srpska enklava, čiji su meštani na stalnoj meti nasilnika i pljačkaša, i nagomilavanje opasnih materija baš u tom selu nije nikakva slučajnost, već perfidan dodatni pritisak na srpsko stanovništvo da se iseli, kako bi sačuvali sopstveno zdravlje i zdravlje članova porodica“, navodi se u saopštenju.

Meštane sela Goraždevac posetio je i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević, kako bi se upoznao sa problemom odlaganja „opasnog hemijskog otpada“.

U izjavi Radio Goraždevacu je rekao da je „zaprepašćen onim što se događa“ i da su samo dve stvari moguće.

„Ako je u pitanju tihi genocid usmeren prema srpskom narodu i njegovom iseljavanju ili ubijanju i uništavanju, postoje metode kako ćemo reagovati. Ako je u pitanju korupcija, onda evo, imali smo svi pre nekoliko dana ono divljanje specijalnih jedinica po severu, zbog neke navodne korupcije i borbe protiv korupcije, pa evo, odavde pozivam, ljudi pošaljite te specijalne jedinice nek pohapse one koji su doneli jednu ovakvu odluku, koja se odnosi na lokaciju koja je dvadeset kilometara odavde a otrovi se skladište ovde“, izjavio je Pavićević.

Meštani Goraždevca su na protestima u više navrata zahtevali od nadležnih institucija da se „opasni materijal“ izmesti iz Goraždevca na lokaciju koja je rešenjem resornog ministarstva predviđena za to.

Inače, stanovnici nekoliko sela koja se nalaze u blizini fabrike Swiss OILL najavili su nove proteste.

Milić Petrović – Radio Goraždevac

%d bloggers like this: