fbpx

D. Jevtić: Primena postojećih zakona i dogovora, ključ za uspešan povratak

Na konferenciji ”Dvadesetogodišnjica vodećih principa o internoj raseljenosti”, predstavnicima lokalnih i centralnih institucija i međunarodne zajednice,

Na konferenciji ”Dvadesetogodišnjica vodećih principa o internoj raseljenosti”, predstavnicima lokalnih i centralnih institucija i međunarodne zajednice, obratili su se i predstavnici raseljenih lica, istakavši svoj težak položaj i nemogućnost da se i posle 20 godina vrate svojim kućama, saopšteno je iz Službe za informisanje Ministarstva za zajednice i povratak. Prvi čovek ovog ministarstva u ostavci, Dalibor Jevtić, složio se sa njima, istakavši da bi implementacija postojećih zakona i dogovorenih procesa i principa, bila ključ uspešnog i održivog povratka.

Jevtić je danas, učestvujući na konferenciji ”Dvadesetogodišnjica vodećih principa o internoj raseljenosti”, koja je održana u Prištini, istakao da će se u narednom periodu na Kosovu pokrenuti inicijativa slična ”Regionalnom programu za zbrinjavanje izbeglica iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, u cilju efikasnijeg rešenja pitanja povratka.

”Činjenica da je prošlo dvadeset godina, a mi i nakon dvadeset godina i dalje tražimo način da ovaj proces završimo, govori o tome da nije dovoljno urađeno po ovom pitanju. Ako znamo da je još uvek veliki broj onih koji su raseljeni i van svojih domova, ako znamo da postoje sredine na Kosovu u koje raseljeni ne mogu da se vrate, onda znamo da imamo još puno toga da uradimo svi zajedno, kako bismo ovo pitanje rešili na bolji i kvalitetniji način”, rekao je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci.

Najveći problem u procesu povratka na Kosovi, jeste pitanje imovine, smatra Jevtić.

“Ovo pitanje je jedna od većih prepreka na putu povratka raseljenih, ali ovo pitanje nije samo pitanje povratka, nego i osnovnih ljudskih prava”, naglasio je ministar u ostavci.

Na Kosovu je pokrenuto više inicijativa za rešavanje problema povratka, rekao je Jevtić, podsetivši na ”Skopski proces”:

”Kroz Skopski proces smo usvojili neke principe, neki od njih su realizovani, ali su neki ostali neimplemetirani.”

Dalibor Jevtić je posebno naglasio da očekuje da se na Kosovu zatvore svi kolektivni centri, a kao početak uspešne realizacije tog projekta, naveo je zatvaranje kolektivnih centara u opštini Štrpce. Zbog toga se posebno zahvalio Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Danskom savetu za izbeglice i IOM-u, na pomoći u realizaciji kako ovog, tako i, kako je rekao, veoma uspešnog projekta RRK5.

Na konferenciji koja je organizovana uz pomoć i inicijativu UNDP-a, UNHCR-a i IOM-a, a uz podršku Ministarstva za zajednice i povratak, prisustvovali su predstavnici UNHCR-a, UNDP-a, IOM-a, DRC-a, OEBS-a, ambasada Velike Britanije, Italije i Švedske, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

A.Ć.

%d bloggers like this: